Izdvajamo

Monika Ponjavić: 30 aktuelnih serija trenutno na programu koje ne trebate propustiti (FOTO)


Pred vama se nalazi lista aktuelnih serija koje se trenutno nalaze na raznim televizijskim programima, a koje ste možda propustili da pogledate. Neke od njih su počele sa emitovanjem prije nekoliko godina što znači da sada ulaze u svoju završnu fazu, dok su neke neke pak počele sa emitovanjem prošle godine te ih stoga, uslovno rečeno, možemo klasifikovati kao mlade. Međutim, bez obzira na njihovu “dob” svim ovim serijama je ostala barem još po jedna sezona, stoga ako niste do sada, došlo je vrijeme da se i vi uključite i tako pridružiti brojnim fanovima koji znaju kako da uživaju u dobrom televizijskom programu.

10. RECTIFY (2013), Sundance TV
Denijel Holden (Aden Young), osuđen za silovanje i ubistvo svoje tadašnje šesnaestogodišnje djevojke, Hane, nako 19 godina provedenih u zatvoru i presuđene smrtne kazne, usljed novih dokaza biva pušten na slobodu. Da li je kriv ili ne postaje ključno pitanje i dilema na Danijelovom putu rehabilitacije i prlagođavanja rodnom gradu u koji se vraća. Serija je svoju premijeru doživjela 22. 04. 2013. godine. Do sada su izašle tri sezone sa ukupno 22 epizode, dok će nadolazeća četvrta sezona ujedno biti i posljednja.

10. Rectify

09. WAR AND PEACE (2016), BBC
Posljednja u nizu adaptacija monumentalnog romana Lava Tolstoja nam nudi svjež pogled na ovu dobro poznatu priču o ljudima i njihovim sudbinama za vrijeme Napoleonovog pohoda na Rusiju. Šestodijelna mini serija u produkciji britanskog BBC-a okuplja mladu glumačku postavu kojoj se prekookeanski pridružuje briljantni Pol Dejno (Paul Dano) u ulozi kneza Pjera Bezuhova. Ostatak ekipe je većinom britanski i sastoji se od Lili Džejms (Lily James) kao Nataše Rostove, Džejmsa Nortona (James Norton) kao Andreja Bolkonskog, dok se od glumaca starije generacije u sporednim ulogama nalaze Džim Brodbent (Jim Broadbent), Greta Skaki (Gretta Scacchi), a posebno se izdvaja polaritet uloga Kutuzova i Napoleona, koje igraju Brajan Koks (Brian Cox) i Matiju Kasovic (Mathieu Kassovitz). Vizuelni spektakl, počevši od raskošnih kostima i enterijera dvorova ruske aristokratije ranog 19. vijeka, pa sve do upečatljivih pejsaža koji prate dinamične scene ratovanja. Ono što se izdvaja je jedna stvar koja je inače boljka mini-serija i adaptacija klasičnih romana, a ovdje je prevaziđena sa izuzetnom tehničkom vještinom i bogatstvom produkcije, a to je prelaz iz enterijerskih scena u eksterijer, te same scene rata i borbe, koje ne zaostaju za dugometražnim filmovima visoke produkcije. Sama priča je tretirana vjerno prateći roman, a razlikujući se samo u njenoj završnici, koja, ne odlutavši suštinski mnogo od svog originalnog materijala, daje jedno koncizno i svježe viđenje ljudskih sudbina u kovitlacu istorijskih događaja. Tome se u najvećoj mjeri može zahvaliti izuzetnom izvođenju sjajne glumačke postave, a pogotovo Polu Dejnou, koji je dubinu svog lika toliko plastično prenio u kompleksne odnose zadatog perioda.

Programme Name: War & Peace - TX: n/a - Episode: War & Peace - Generics (No. Generics) - Picture Shows: Dolokhov (TOM BURKE), Anatole Kuragin (CALLUM TURNER), Anna Pavlovna (GILLIAN ANDERSON), Prince Vassily Kuragin (STEPHEN REA), Helene Kuragin (TUPPENCE MIDDLETON), Pierre Bezukhov (PAUL DANO), Natasha Rostov (LILY JAMES), Prince Andrei (JAMES NORTON), Nikolai Rostov (JACK LOWDEN), Sonya (AISLING LOFTUS), Princess Marya (JESSIE BUCKLEY), Prince Bolkonsky (JIM BROADBENT) - (C) BBC - Photographer: Mitch Jenkins

08. MR. ROBOT (2015), USA Network
Prvenac Sema Esmaila, “Gospodin Robot” (eng. Mr. Robot) je američka serija koja je svoju premijeru doživjela 2015. godine. Glavnog lika, Eliota Aldersona, tumači Rami Malek, odličan u ulozi sajber inženjera i hakera koji boluje od anksioznosti i kliničke depresije. Kristijan Slejter (eng. Christian Slater), u ulozi anarhiste pod imenom Gospodin Robot, poziva Aldersona da se pridruži njegovoj grupi hakera čiji je cilj rušenje sistema poništavajući sve dugove ikada ostvarene a kroz napad na korporaciju “E Corp”, najvećeg partnera kompanije “Allsafe” u kojoj je Alderson zaposlen. Crpeći inspiraciju u Finčerovom “Klubu Boraca” (eng. Fight Club), “Gospodin Robot” stvara simpatičnog antiheroja uvlačeći tako publiku u jednu od najinteresantnijih priča koje su isplivale na površnu tokom prošle godine. Serija za sada ima samo jednu sezonu, sa ukupno 10 epizoda dok je druga sezona u najavi.

MR. ROBOT -- "hellofriend.mov" Episode 101 -- Pictured: Rami Malek as Elliot -- (Photo by: Sarah Shatz/USA Network)

07. PEAKY BLINDERS (2013), BBC
Saga o porodici Šelbi smještena u Birmingem 1919. godine prati priču Tomija Šelbija, koji svoju kuću predvodi u kriminalnoj borbi za prevlast. Uloga dodijeljena izuzetnom glumcu svestraniih uloga, Kilijanu Marfiju (eng. Cillian Murphy), odslikava gotovo slijepu ambiciju i želju za uspostavljanjem sebe i svoje porodice na više mjesto u kaljuzi radničkog i kriminalnog siromaštva Engleske tog doba. Nakon odlično odigrane uloge antagoniste, koju je odigrao Sem Nil (Sam Neill), ekipi se pridružuje i Tom Hardi (Tom Hardy). Vizuelno i produkcijski bogata, ova serija obećava da će postati jedna od velikih priča organizovanog kriminala. Treća sezona sa 6 epizoda (do sada ih je bilo 12) je najavljenaa za drugu polovinu 2016. godine.

07. Peaky Blinders

06. THE LEFTOVERS (2014), HBO
Nastala prema istoimenom romanu, “Ostaci” (eng. Leftovers) je američka serija čija se radnja odvija tri godine nakon neobjašnjivog globalnog događaja poznatog pod nazivom “iznenadni odlazak” tokom kojeg je 14. oktobra 2011. godine istovremeno nestalo preko 140 miliona ljudi, što čini ukupno 2% svjetske populacije. Nedugo potom, mejnstrim religije (Islam, Hrišćanstvo, Budizam itd.) postepeno nestaju ostavljajući prostor brojnim kultovima od kojih je u kontekstu ove serije svakako najvažniji takozvani “Guilty Remnant”. Priča se okreće ka porodici Garvi, stavljajući fokus na Kevina Garvija, načelnika policije u gradiću Mejpltona, Njujork. Prva sezona je konfuzna, ekstremno spora, a na momente čak i dosadna. Likovi, usljed režiserske nemogućnosti da im se udahne život i pored bogatog materijala kojim se raspolagalo, konstantno ostaju dvodimenzionalni, iritantni i gotovo nezanimljivi. Međutim, sa drugom sezonom i prelaskom u Džarden, Teksas, te Lindelofovom spremnošću da prihvati kritike i usvoji sugestije fanova, “Ostaci” dobijaju na jednoj snazi i energiji, ubrzo prerastajući u jednu od najinteresantnijih serija na programu. Serija će imati tri sezone, i ukupno 30 epizoda.

06. Leftovers

05. HOUSE OF CARDS (2013), Netflix
Smješten u današnjem Vošingtonu “Kula od karata” (eng. House of Cards), je politička drama o Frenku Andervudu (Kevin Spacey), demokrati iz Južne Karoline, koji, nakon što ga preskoče za imenovanje državnog sekretara, uz pomoć svoje supruge Kler Andervud (Robin Wright), pokreće odlično razrađen plan koji bi ga trebao dovesti u sam vrh američke političke scene. Izvršni producent i režiser koji je “Kulu od karata” podigao na noge je odlični Dejvid Finčer (Se7en, Fight Club, The Social Network, Zodiac, Gone Girl itd.) kojem je pošlo za rukom da stvori pogodnu atmosferu koja je ovoj priči svakako dala jedan novi sloj. Tome naravno pridonosi i jedinstveni scenario koji je napisao Bo Vilimon. Posebnost ovog scenarija leži u činjenici da iako se radi o političkoj drami, on nam zapravo više govori o samoj moći i načinu kako pojedinac do iste dolazi nego što nam priča o idologijama, političkim floskulama i stranačkim definicijama. Drugim riječima, njegov scenario je demonstracija jedne nevjerovatne situacije u kojoj politički sistem, osmišljen sa toliko pažnje i kontrole, ipak može biti izmanipulisan (i to s lakoćom) od strane pojedinca. Serija ima četiri sezone. Posljednja je puštena u opticaj 4. 03. 2016.

05. House of Cards

04. BLACK MIRROR (2011), Channel 4
“Crno ogledalo” (eng. Black Mirror) je britanska televizijska antologija, što znači da je u pitanju serija dramskog sadržaja čija specifičnost leži u činjenici da svaka epizoda ima poseban zaplet i likove koji nemaju neposredan odnos i veze sa likovima iz drugih epizoda. Ono što same epizode spaja jeste žanr ili narator. Sam naziv serije, koja se prevashodno bavi pitanjem savremenog društva i njegovih devijacija, se odnosi na ekran televizora, tableta, računara, i telefona, sprava koje munjevitom brzinom srastaju sa svojim korisnikom postajući jedna vrsta nastavka na ljudsko tijelo. Kritikujući savremeno društvom posredstvom crnog humora i satire, “Crno ogledalo” za cilj ima preispitati, ali i ukazati na neočekivane posljedice koje nove tehnologije unose u naš život. Do sada smo imali priliku gledati dvije sezone i ukupno 6 epizoda od kojih je svakako najbolja prva epizoda, prve sezone pod nazivom “Državna himna”. U njoj, nepoznata osoba koja je kidnapovala princezu Suzanu, voljenog člana kraljevske porodice, zahtjeva od premijera Majkla Keloua seksualni odnos sa svinjom, uživo na nacionalnoj televiziji. Pod pritiskom javnosti, koja od premijera očekuje da će “uraditi pravu stvar”, počinje moralna dilema političara – spasiti ili ne spasiti ljudski život – koji će pokušati sve da se izvuče pred ovim opscenim činom. Nova sezona, sa 12 epizoda, bi trebala svoju premijeru doživjeti tokom ove godine i to na Netfliksu koji je kupio prava na seriju te je tako, nakon tri godine statusa kvo, uspio oživjeti jednu vrsta savremene “Zone sumraka” (eng. Twilight Zone).

04. Black Mirror

03. THE KNICK (2014), Cinemax
Serija prati priču smještenu u Njurok 1900. godine u bolnici Knickerbocker čija reputacija u dobroj mjeri zavisi od inovativnosti njenih doktora, medicinski sestara i generalno osoblja suočenog sa prevazilaženjem ograničenja tadašnje medicine. Lik doktora Džona Takerija, novoimenovanog vođe ovog inovativnog tima, kojeg igra Klajv Oven (eng. Clive Owen), zasnovan je na istorijskoj ličnosti, na liku Vilijama Stjuart Halsteda, pioniru anestezije. Sa drugom sezonom završenom u neizvjesnosti, “Hirurg” (eng. The Knick) Stivena Soderberga (Sex, Lies and Videotapes, Erin Brockovich, Traffic, Magic Mike itd.) još uvijek čeka na finalnu odluku o svojoj sudbini. Šanse su da će serija dobiti još jednu sezonu iako je Soderberg uvijek zamišljao da će ih serija imati šest. Do sada je u dvije sezone prikazano ukupno 20 epizoda.

03. The Knick

02. LUTHER (2010), BBC
Kriminalistička drama koja nosi ime svog protagoniste, detektiva Džona Lutera, vodi nas u mračni svijet zločina u Londonu, u kojem naš junak demonstrira genijalnu istražiteljsku pronicljivost. Međutim, njegov lik je daleko od standardnog proceduralnog krimi-detektiva. Ovo je jedan trodimenzionalni i prije svega ljudski lik, prepun kompleksnih ličnih problema i teške borbe, koja ga, u situaciji u kojoj se nalazi, te u ulozi autoritarnog i odgovornog istražitelja, rastrže na sve više i više strana. Koliko je tereta stavljeno na leđa Džona Lutera, u momentima teških etičkih, profesionalnih i ličnih odluka, vidimo kroz sjajnu glumu Idrisa Elbe (Idris Elba), koji svojom harizmom i velikom vještinom dominira pored ionako odlične ekipe odabrane za ovu seriju, gdje je dovoljno nabrojati samo Rut Vilson (Ruth Wilson) i Vorena Brauna (Warren Brown). Budući da je u pitanju produkcija BBC-a, gotovo je i očekivano da je sa tehničke strane serija besprekorna, ali ono što se izdvaja je fenomenalna fotografija koja ovaj naturalistički prikaz londonskog podzemlja slika sa izvanrednim stilom.

02. Luther

01. BRON/BROEN (2011), SVT1, DR1
Nastao u švedsko-danskoj koprodukciji, “Most” (Bron/Broen) nam je 2011. godine predstavio jedinstvenu i neodoljivu premisu: dvije polovine ženskih tijela – gornja političarke i donja prostitutke – spojene u jedno, postavljene su na sredinu mosta Oresunda koji ujedno predstavlja granicu između Švedske i Danske. Na mjesto zločina pozvane su predstavnici i jedne i druge policije. Sa danske strane bio je to veseli, spontani Martin Rode (Kim Bodnia) a sa švedske tvrda, genijalna i neprikosnovena Saga Noren (Sofia Helin), opsesivno kompulsivna detektivka koja boluje od Aspergerovog sindroma. Otkriće ovih parcijalnih leševa pokreće niz ubistava od strane socijalno “osvještenog” ubice koji datim ubistvima za cilj ima ukazati na društvene problem sa kojima se ove skandinavske zemlje suočavaju. Dinamika i kvalitet, te posebnost serije leži upravo na posebnosti odnosa skrojenog između dijametralno različitih policajaca koji su prirodom i karakterom ubistva bili primorani da rade zajedno. Međutim, kao što to obično biva, tokom vremena između Sage i Martina se razvija jedno lijepo, duboko i neobično prijateljstvo koje je jedino moglo biti nadmašeno još bizarnijim prijateljstvom između Sage i Henrika koji se ekipi serije priključuje u posljednjoj, trećoj sezoni. Taj odnos će upravo biti faktor koji će nam tokom treće sezone iznjedriti ono najdublje i najintimnije iz Sage što je zapravo bio jedini nedostatak prethodnih sezona stvarajući utisak da je treća možda čak i najbolja sezona “Mosta”. S obzirom na njen vrlo otvoren kraj, a i na glasine koje kruže internetom, na opštu radost i zadovoljstvo brojnih fanova, čeka nas i četvrta sezona, ako ne ove onda sasvim sigurno sljedeće godine.

01. Bron-Broen

Honorable mentions: Fargo, Sherlock, Homeland, Broadchurch, True Detective, Game of Thrones, Modern Family, Arrested Development, True Detective, The Walking Dead, Vikings, Orphan Black, Top of the Lake, Jessica Jones, Archer, Daredevil, Outlander, The 100, The Blacklist, Penny Dreadful.

Autor: Monika Ponjavić

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Haos u Hercegovini: Vjetar prevrće kamione, ruši krovove i stabla (FOTO)

DM

Bez struje kompletno područje Bileće, Gacka i Nevesinja, te veći dio Trebinja

DM

Olujni vjetar devastirao Gradski park u Trebinju (FOTO)

DM

Najavljen zajednički film Betmena i Nindža kornjača

SD

Svečano otvoren 47. fest: U slavu filma i Dušana Makavejeva

DM

Vrijeme danas sunčano uz jak, na udare i olujni vjetar

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više