Politika

Hitni zakoni, kusi repovi!


Poslanici Narodne skupštine RS o poslednje dvije godine usvojili su čak 30 zakona po hitnom postpuku, uprkos tome što se od poplava 2014. godine u Srpskoj nije desila nikakva kataklizma koja bi to opravdala!

Kako su za portal SrpskaCafe prokomentarisali eksperti u ovoj oblasti, institut hitnosti najgrublje se zlopupotrebljava kako bi se bez javne rasprave i kritike progurala nabrzaka sklepana rješenja. Oni tvrde da je posljedica takvog postupanja stvaranje pravne nesigurnosti, ali i aminovanje neradnicima koji ne poštuju rokove i onda smo podmetnu na usvajanje bilo kakav tekst.

Poslednji takav zakon, usvojen je prošle sedmice i pod hitno je promijenio ime policije iz “centra javne bezbjednosti” u “policijska uprava”, a posebno je bolan trag ostavio Zakon o radu RS koji je ekspresno gurnuo radnike u daleko goru poziciju nego što je to ranije bio slučaj. Pored ova dva, usvojeno je još 28 hitnih zakona ili izmjena i dopuna, a nemali broj njih “pao” je na Ustavnom sudu.

radomir nešković

Politikolog Radomir Nešković objašnajava da se neki zakon usvoja po hitnom postupku samo ako postoje okolnosti koje nisu mogle da se predvide i zbog kojih bi nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo ostavi štetne posljedice po život i zdravlje ljudi, kao i da ugrozi bezbjednost RS.

– Realna situacija određuje hitnost, a ona se opravdava samo ako bi odugovlačenje ili kasnije donošenje nanijelo štetu društvu ili funkconisanju institucija. Međutim, naši su zakonodavci partijski šefovi, a ne parlamentarci. Ovi samo stisnu taster kad dobiju naredbu. Daj bože da pola njih zna za šta je glasalo! Premda Poslovnik o radu NSRS nalaže da se zakoni samo izuzetno i u rijetkim prilikama usvajaju po hitnom postupku, kod nas se odomaćilo da se sve živo usvaja nabrzaka. To se radi da bi se izbjegla javna rasprava, odnosno da javnost shvati šta nam rade. Zato nam se dešava da imamo zakone koji su kontradiktorni sa sistemom, ali i sami sa sobom jer nije rijetko da se unutar zakona njegov članovi međusobno isključuju. o onda unosi konfuziju, pravi probleme sa tumačenjem, a onda dobijamo dopunu zakona, zakon o dopuni, dopunu dopune i na kraju ne znamo ni šta je zakon – kaže Nešković.

Šta kaže Poslovnik?

Član 221.

Zakon se može, izuzetno, donijeti po hitnom postupku.

Po hitnom postupku, može da se donese samo zakon kojim se uređuju pitanja i odnosi nastali usljed okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posljedice po život i zdravlje ljudi, bezbjednost Republike i rad organa i organizacija.

Predlagač zakona je dužan, da u pisanom obrazloženju prijedloga zakona navede štetne posljedice, koje bi nastale zbog nedonošenja ovog zakona po hitnom postupku.

Prijedlog zakona po hitnom postupku, može podnijeti narodni poslanik čiji prijedlog podrži najmanje 15 poslanika, ili klub koji ima 10 ili više članova, te klubovi koji imaju zajedno 10 ili više poslanika.

Sa njim se slaže i Perica Bundalo, zamjenik predsjednika Zakonodavnog odbora NSRS koji govori da se procedure zloupotrebljavaju kako bi se prikrio nerad.

perica_bundalo

– Šta je brzo, to je i kuso! Ovakve stvari se dešavaju zato što se o zakonu nije razmislilo, niti konsultovana šira javnost. Visoki procenat zakona se donosi po hitnom postupku a to nije opravdano. To se dešava zato što neko, ili ne misli na vrijeme, ili ne radi svoj posao. Zato imamo i veliki broj zakona koje obara Ustavni sud RS, kao i ogroman broj izmjena i dopuna da na kraju više ni ne znamo šta smo usvojili. Po mom mišljenju kao pravnika i parlamentarca, u ovim okolnostima nema nijednog razloda da se korišćenju instituta hitnosti. U stvari, iza ove hitnosti stoje samo nerad i loša priprema. U poslednje vrijeme, gotovo svi su zakoni padali, od onih u oblasti građevinarstva, preko finansija, lokalne uprave i drugih. Nisu usaglašeni, o njima se nije mislilo niti su uzete u obzir sve okolnosti – rekao je Bundalo i dodao da se najbolji zakoni prave za godinu ili dvije, ali da i tada može da se desi da se ne uzmu sve okolnosti u obzir.

Pokušali smo da dobijemo i izjavu od predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, ali se on nije javljao na telefon.

Od službe za odnose sa javnošću NSRS dobili smo spisak zakona koji su usvojeni po hitnom i po redovnom postupku u poslednje dvije godine. Iako je onih usvojenih po redovnom postupku daleko više, i dalje “bode u oči” da je čak 30 zakona ili njihovih dopuna usvojeno hitno. Među njima su već pomenute promjene naziva policije i Zakon o radu RS, ali spomenimo i kao zanimljivost da je Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS hitno usvajan dva puta, 2015. i 2016. godine.

A. Pisarević

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Velika Bukovica: Izgradnja Dnevnog centra u završnoj fazi

SA

Trener FK Sutjeska: Očekuje nas težak posao, moramo dati maksimum (VIDEO)

GC

Crna Gora: Zaražene 52 osobe, preminulo troje

SA

Gašić: Građani najviše zainteresovani za banje

SA

Šarčević: Mlađi učenici u klupama ili onlajn nastava, stariji kombinovano

SA

Srijeda donosi nestabilno vrijeme

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više