Politika

Dobijamo li četvrti Javni RTV servis?


Hrvatski narodni sabor i Klub hrvatskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH ponudili su dva modela transformacije Javnog RTV sistema BiH kroz koji bi dobili svoj javni servis.

Šef Odjeljenja za kulturu, sport i medije HNS-a Ivan Vukoja istakao je da Hrvati, kao konstitutivan narod, imaju ustavno pravo da osnuju vlastiti javni RTV servis na svom jeziku.

On je naveo da su, vodeći se načelom konstitutivnosti naroda, ponudili osnovni model, prema kojem Javni RTV servis odražava ustavnu strukturu BiH i da svaki od tri naroda ima vlastiti RTV servis, te jedan servis na nivou BiH koji će se referisati na potrebe svih građana.

On je pojasnio da bi ta četiri servisa trebalo da čine Javni RTV servis, a unutar tog sistema svaki javni servis imao bi mogućnost da sarađuje sa ostalim.

– Servis koji bi emitovao program na hrvatskom jeziku imao bi 60 odsto produkcije na hrvatskom jeziku, 10 odsto bi preuzimao od krovnog BHRT servisa, 10 odsto od bošnjačkog i 10 odsto od srpskog, te 10 odsto kupovao od spoljne produkcije. Taj model bi u najvećoj mjeri odgovarao ustavnoj arhitekturi i našem društveno-političkom realitetu – rekao je Vukoja.

U tom modelu entitetske televizije bi izašle iz javnog RTV servisa i dobile bi status entitetskih televizija, te prešle na entitetski budžet.

Iz HNS-a navode da su, svjesni političke i društvene realnosti, ponudili i dopunski model koji je varijacija prethodnog, a koji uz načelo konstitutivnosti uvažava u činjenicu da se BiH sastoji od dva entiteta.

Prema njegovim riječima, dopunski model predviđa da javni RTV servis bude sastavljen od krovnog servisa na nivou BiH – BHRT 1, Radio-televizije Republike Srpske i Radio-televizije Federacije BiH, koja bi se sastojala od dva servisa – jednog koji bi emitovao na bošnjačkom jeziku i drugi na hrvatskom jeziku.

– Smatramo da ovaj model može biti prihvatljiv svim stranama i model koji može izraziti i učiniti prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim sve javnosti u BiH. Moramo prihvatiti činjenicu da je BiH visoko identitetski pluralno društvo i da svaki od tih segmenata ima i društvene, nacionalne i političke specifičnosti i da bi javni servis trebalo da bude prostor unutar koga će svaka od tih javnosti učiniti sebe vidljivom – naveo je Vukoja.

On je naglasio da sadašnji javni servis ne zadovoljava potrebe Hrvata i da nije dovoljno da servis emituje program na hrvatskom jeziku, već da narod ima pravo i na osnivanje svog servisa koji mora imati programske sadržaje koji afirmativno konotiraju i reprodukuju društveni, nacionalni i kulturni identitet, te afirmišu prava Hrvata.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH Ljilja Zovko navela je da je predloženi model integrativan i da razbija sve strahove.

– Mi imamo tri vrste strahova u BiH. Ovaj model je rješenje, možda, i za neke buduće probleme. Jednog dana mora prestati situacija da se naše postojanje posmatra kao dijeljenje – rekla je Zovko.

Ona je izrazila nadu da neće biti prepreka da se usvoji jedan od predloženih modela, osim možda finansijskih, koji ne bi trebalo da budu prepreka, jer ponuđena rješenja bude sigurnost da više nikad neko ne poteže nacionalni interes zbog prava drugog naroda.

Ilija Musa iz Odjeljenja za kulturu, sport i medije HNS-a rekao je da će predloženi modeli biti predstavljeni na javnoj raspravi u ponedjeljak, 27. februara u 12 časova u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, te da će o njima govoriti član Predsjedništva BiH Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto, poslanik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić.

Musa je naglasio da su predloženi modeli namijenjeni harmonizaciji i integraciji javnog RTV sistema i temeljni na Ustavu BiH, a da je postojeći zakon nelegitiman i neustavan.

Iz HNS-a pozvali su sve zainteresovane da dođu na javnu raspravu i naveli da će nakon dodatnih prijedloga svoje modele pretočiti u konačan nacrt zakona o javnom RTV servisu.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


ucitavam...

Možda vas zanima

AMS RS: Kolovozi klizavi, magla smanjuje vidljivost

DB

Danas oblačno sa kišom, na sjeveru suvo i toplo

DB

“Vatikanske arhive kriju broj srpskih žrtava ubijenih u NDH”

DM

Ica Lavica otišla put Francuske: Ivana sa osmijehom na licu krenula na liječenje

DM

Stiže “prava” zima, sljedeće sedmice snijeg i u nižim predjelima

DM

Osumnjičene za prostituciju: U Banjaluci pružale seksualne usluge za novac

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više