Izdvajamo

Uspješno liječenje migrene operacijom i u BiH

Građani BiH koji muku muče sa migrenom, među kojima je mnogo onih koji i po nekoliko decenija “umiru” od stravičnih glavobolja, ovaj zdravstveni problem uspješno i trajno mogu da riješe operativnim zahvatom.

Riječ je o metodi koja je, kad se pojavila u svijetu, označila početak revolucije i nove ere u liječenju migrene, popularno nazvane “cunami glavoboljom”.

U BiH je, do sada, 148 pacijenata prošlo kompletnu proceduru do izlječenja, a radi se o intervenciji koja traje sat i po. Izvodi se ambulantno, bezbolno u lokalnoj anesteziji, nakon čega se odmah ide kući. Modrica i otok, koji su obavezni u postoperativnom toku, spontano se povlače za sedam do deset dana.

images

U tuzlanskom Centru za plastičnu hirurgiju, koji je jedinu na prostoru bivše Jugoslavije u kojem se obavlja ovaj zahvat, ističu da je hirurški koncept efikasan kod 80 odsto pacijenata.

– On se odvija u tri etape. Prva je upoznavanje sa karakteristikama migrene, odnosno, formiranje baze podataka koji će u budućnosti biti korišćeni za poređenje postignutog efekta. Tom prilikom, vrši se aplikacija botoksa u specifične tačke na čelu, da bi se izazvala

Migrenozno 18 odsto žena

golema-migrena

Migrena je vrsta glavobolje, koja ima periodično javljanje i razarajući efekat na kvalitet života, a od nje boluje oko 12 odsto stanovništva. Žene pogađa tri puta češće od muškaraca. Smatra se da 18 odsto žena i šest odsto muškaraca boluje od migrene.

U Evropi je to oko 65 miliona ljudi, što uzrokuje milione izgubljenih radnih dana i konzumiranih lijekova. Migrena pogađa visoko savjesne i nadprosječno inteligentne ljude. Češća je u urbanim sredinama, sa bržim tempom života u odnosu na ruralne.

relaksacija jedne tačno određene grupe mišića. Naime, za tu grupu misića vezuje se početna karika u lancu nastanka migrenoznog bola kod 80 odsto bolesnika – kaže osnivač pomenutog centra dr Zlatko Berberović.

Druga etapa podrazumijeva praćenje efekta izazvanog relaksacijom u periodu od osam sedmica. Za to vrijeme, pacijent donosi vlastiti sud o učestalosti, intenzitetu i trajanju migrena. To se na kraju poredi sa podacima iz početne baze podataka i procjenjuje postignuti uspjeh.

– Ako nema nikakvog uspjeha, a to je kod oko 20 odsto bolesnika, dalje se ne radi ništa. Takvi pacijenti ostaju na dotadašnjoj konzervativnoj terapiji koja im je eventualno pomagala. Pacijenti koji su osjetili poboljšanje, koje im popravlja kvalitet privatnog i profesionalnog života, prelaze u treću etapu, a to je operativna intervencija – objašnjava dr Berberović.

Operativni postupak podrazumijeva intervenciju na mišićima na čelu koji su bili relaksirani i čija je relaksacija dovela do poboljšanja.

– Cilj operativnog pristupa je da se jedan privremeni period poboljšanja izazvan botoksom, a čiji je efekat privremen, zapravo pretvori u trajni. Cijena botoksa koji je inače jako skup preparat, modifikovana je za pacijente sa migrenom na njenu osnovnu vrijednost. Aplikacija koja se vrši u pomenute grupe mišića košta 380 KM. U u slučaju da dođe do treće etape nakon dva meseca, cijena hirurške intervencije je 3.000 KM – kaže on.

Podsjeća da konzervativna terapija triptanima, odnosno amntimigrenoznim lijekovima, pomaže samo kod 25 odsto bolesnika i ima privremeni karakter.

– Moderan pristup liječenju migrene, koji je danas u svijetu izuzetno popularan zbog svoje efikasnosti, podrazumijeva hirurški pristup. Migrena, naime, potpuno izbacuje bolesnika iz ustaljenog privatnog i profesionalnog života. Kada nastupi, bol je nesnosan i ne može se jednostavno spriječiti lijekovima. Bolesnik pati od mučnine, često i povraća. Traži zatamnjenu i hladnu prostoriju, bez dopiranja bilo kakvog zvuka. Takvo stanje obično traje jedan do tri dana. – ističe dr Berberović.

Dominantni simptomi migrene su pulsirajuća bol u glavi, mučnina, koja može biti praćena povraćanjem, zatim fotofobija, te fonofobija. Može joj prethoditi najava, najčešće u vidu pojave raznih problema sa vidnim poljem. Ta pojava koja najavljuje nastup bola naziva se aura i nju ima samo dio bolesnika. Zato se migrene i dijele na one sa aurom i one bez aure.

Ivana Majić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ivić: “Ljubiju” i “Aluminu” vratiti na listu strateških preduzeća

JG

Šmit dao rok: Politički lideri BiH imaju četiri nedjelje da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona

JG

Mala i srednja preduzeća uz podsticaje prate trendove i čuvaju zanate

JG

U policijskoj akciji uhapšeni Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić

JG

Granična policija BiH ne može da objavi kako je Sakib Mahmuljin prešao granicu

JG

Premijer Srpske se nakon preležane korone vraća redovnim obavezama

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više