Izdvajamo

Do penzije sa skrivenim diplomama i lažnim vjenčanim listovima!


Pored lažnih bolesnika i boraca koji su na prevaru penzionisani kao invalidi, porodične penzije su, lažući i varajući, svojevremeno ušačile i pojedine “udovice” koje su uveliko imale status raspuštenice!

Među prevarantima u prošlosti nisu bili rijetki ni diplomci i magistri koji su tajili da se više ne školuju, kao zaliveni ćuteći da su došli do diploma. Neki su se u međuvremenu i zaposlili, ali su, nadajući se da neće biti otkriveni, pored plate nastavili da primaju i penziju – kao da se i dalje školuju?!

Na pare očigledno nisu bili gadljivi ni pojedini “borci prve kategorije” koji, međutim, status borca nikada nisu ni stekli.

Rekorder: Penziju nezakonito primao čak 16 godina!  

Penzuju je na prevaru najduže primalo lice koje je ovo pravo uživalo od 2000. do 2016. godine. Kada mu je nakon postupka vanredne kontrole oduzeta invalidska penzija, već je bio Fond PIO oštetio za 73 000 KM. Protiv njega je podnesena krivična prijava.

U Fondu PIO podsjećaju i na slučaj od prije tri godine koji se desio u Modriči, kada je nakon smrti korisnika njegov blizak rođak penziju nastavio da diže na bankomatu. Nakon što je prevara otkrivena, banka je obeštetila ovaj fond.

U red prevaranata svrstani su i oni koji su nedugo nakon penzionisanja zasnovali radni odnos u inostranstvu, pa su i oni godinama primali i platu i penziju rukovodeći se onom starom da od viška glava ne boli.

Ipak, posebno su maštoviti bili građani koji su, iako su bili savršeno zdravi, pod krinkom šizofrenije ili PTSP-a penzionisani kao invalidi. Neki od njih su na osnovu falsifikovane medicinske dokumentacije u invalidsku penziju otišli još 2005. godine, nakon čega su domaći penzioni sistem “čerupali” i po deceniju?!

Kad je riječ o prevarama u domenu porodičnih penzija, zanimljiv je slučaj “udovice” koja je, krivotvorivši vjenčani list, koristila porodičnu penziju “muža” od kojeg se razvela davne 1983. godine?!

Rame uz rame s njom može da stane još jedna “ucveljena udovica”, koja je, polakomivši se na penziju bivšeg muža, dostavila izvod iz matične knjige vjenčanih izdat u avgustu 2013, iako je kasnije utvrđeno da se razvela u decembru 2006. godine?!

Tihomir Joksimović
Tihomir Joksimović

Po prijavi jedne snaje, nadležni fond je došao do saznanja da je njena svekrva, uz ovjerenu lažnu kućnu listu, uživala porodičnu penziju, iako nije živjela u zajedničkom porodičnom domaćinstvu sa ostalim korisnicima.

U Fondu PIO podsjećaju da su početkom 2012. godine pokrenuli akciju pod nazivom “Stop prevarama do penzije pošteno”, kao oblik borbe protiv različitih prevara.

Zbog zastare, teško do obeštećenja

U Fondu PIO kažu da nije moguće precizno utvrditi koliko je pomenutim prevarama oštećen penzioni sistem Srpske.

– U slučajevima gdje se radi o preplati penzije u trajanju od nekoliko mjeseci, u postupku povrata para moguće je obeštetiti Fond PIO. Međutim, u slučajevima kada je penzija isplaćivana više godina, odnosno kad je došlo do zastare, postupak obeštećenja je otežan i eventualno se može zatražiti u parničnom postupku – objašnjava Joksimović.

Dodaje da je lane izvršeno 29 898 pojedinačnih obustava penzija, a nakon dostavljanja dokumentacije u isplatu je ponovo uključeno 8 510 korisnika.
– Na taj način je u 2016. ostvarena efektivna ušteda od 1,56 miliona KM – kaže Joksimović.

– Težište je stavljeno na provjeru ispravnosti i vjerodostojnosti medicinske dokumentacije, na osnovu koje je ostvareno pravo na invalidsku penziju. Prvenstveno se provjerava ispravnost medicinske dokumentacije sa dijagnozama psihoze, depresije, PTSP, šizoafektivnih stanja – kaže portparol ovog fonda Tihomir Joksimović.

Dodaje da je lane i u 2015, zbog sumnji da su invalidske penzije ostvarene na prevaru, Fond zatražio provjeru za 142 lica.

– Vjerodostojnost medicinske dokumentacije nije potvrđena za njih 98. Odgovor zdravstvenih ustanova kod kojih je zatražena provjera, najčešće je bio da se oni nikada nisu liječili kod njih, da su pod brojevima istorije bolesti navedenim u otpusnim listovima liječeni sasvim drugi ljudi, da su medicinski dokumenti sa memorandumima i pečatima tih ustanova falsifikovani i slično. Sa falsifikovanom medicinskom dokumentacijom čak 22 se pojavljuju kod više zravstvenih ustanova, kao serijski falsifikatori – ističe Joksimović.

Dodaje da je u 2015. godini za 190 korisnika porodične penzije, koji su istovremeno bili zaposleni, takođe prestala isplata.

– U 2016. godini slična sudbina je zadesila više desetina korisnika porodične penzije. Tokom pretprošle godine isplata je prekinuta i za 50 osoba koje su završile školovanje, a to nisu prijavili. I lane je bilo takvih slučajeva – ističe Joksimović. Prema njegovim riječima, kod udovica koje su korisnici porodične penzije, zabilježene su prevare u vidu prikrivanja činjenice zaključenja novog braka.

Pošto su svi navedeni slučajevi u suprotnosti sa zakonom, nakon otrkivanja prevara došlo je do perstanka isplate penzije.

Iz penzionerskih udruženja poručuju da je poražavajuće na šta su sve spremni pojedinci, kako bi ostvarili kakvu-takvu korist.

– Van pameti je da penzije i invalidnine primaju oni koji ih nisu zaslužili, a koji su ih, što je još apsurdnije, ostvarili na prevaru – kažu penzioneri.

Andrijana Pisarević

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vlado Mirošljević uručio kolica KKI “Vrbas”

SA

Mladi ljekari poručili: Klonite se masovnih okupljanja

SA

Svemirski teleskop Hubble snimio neobičnu galaksiju sa praznim središtem

GC

Uhapšene 42 osobe u Beogradu

SA

Na virus u FBiH pozitivne 124 osobe

SA

Zaboravljene vrste riba ponovo plivaju italijanskim morem

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više