Izdvajamo

Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj

Obilježavanje 25 godina od stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici biće održano danas u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Obilježavanju stradanju vojnika JNA prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine koju čine potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Marko Vidaković i Miroslav Brčkalo.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 11:00 časova u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima bude služen parastos pripadnicima JNA poginulim u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine.

U 11:30 časova biće položeni vijenci na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima, nakon čega je u 11:45 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da pomen poginulim u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organizovano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u Federaciji BiH zbog ponašanja kantonalnih i federalnih vlasti.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili krivična djela za koja se terete.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet “Dobrovoljačka” preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet “Dobrovoljačka” ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Jovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak “politički motivisan”.

Jovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se “ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu”.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Nevrijeme u Banjaluci lomilo drveće (VIDEO)

DB

Državljanin BiH pokušao ući u Hrvatsku sa četiri kilograma “trave”

DB

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

BS

Mektić ipak ostaje u SDS-u

BS

Trivić: Učenici Srednje medicinske škole “Petar Kočić” upisani u druge škole

BS

Naredba o vještačenju medicinske dokumentacije Mahmuljina: Osuđeni ratni zločinac otputovao na liječenje u Tursku

BS

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više