Izdvajamo

IDDEEA kupuje imovinu “Medicinske elektronike”?


Dvije zgrade “Medicinske elektronike”, preduzeća u stečaju, koje se nalaze u Ulici Vuka Karadžića u centru Banjaluke, ponuđene su na prodaju putem licitacije, a najniža cijena po kojoj će se moći kupiti je 3 300 000 maraka.

Javno nadmetanje biće održano 27. juna, a pravo da učestvuju na licitaciji imaju svi oni koji uplate depozit od 50 000 KM.

Inače, procijenjena vrijednost objekata, koji imaju nešto preko 3 000 kvadratnih metara poslovnog prostora, je 7,8 miliona maraka, a u cijenu su uračunati i pripadajuće zemljište i oprema. U pitanju je nova procjena, koja se znatno razlikuje od stare, a koja je 2013. godine iznosila oko 11 miliona maraka.

Lazo Tomić, stečajni upravnik, kaže kako je cijena korigovana, prije svega, zbog amortizacije objekta, kao i tržišta nekretnina u Banjaluci, na kojem je, prema procjeni stručnjaka, došlo do pada cijena. Paralelno s prodajom, u ovom preduzeću u narednim danima očekuju i izricanje presuda u sporovima protiv UniCredit banke i preduzeća sa Kipra, kojima su osporena potraživanja od nešto preko pet miliona KM.

– Odluka Skupštine je bila da je potrebno uskladiti prodaju prema presudama za ove dvije hipoteke, jer i da smo prodali objekte, morali bismo sva sredstva rezervisati i čekati presude koje nisu još donesene – kazao je Tomić.

Prema njegovim riječima, uspješnom prodajom ušlo bi se u završnu fazu stečaja, koji traje već sedmu godinu, ali koji je, kako je ocijenio, bio uspješan.

– Najveći kapital je što ljudi u ovom stečaju nisu ostali bez posla, kao što je bio slučaj u mnogim drugim preduzećima. Imali smo četiri zavisna preduzeća i sva četiri su zadržala istu djelatnost i isti, a možda i veći, broj zaposlenih nego što sam zatekao kada sam došao. Ovo je stečaj koji duže traje, ali je pozitivan u svim glavnim elementima. Drugo, imali smo i prihode od kirije, tako da smo stečajnu masu uvećavali i nismo je narušavali – rekao je Tomić.

Kazao nam je i kako su se za zgradu prije nekoliko mjeseci interesovali i u jednom privatnom univerzitetu, te u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, a koja već ima saradnju s ovim preduzećem jer zakupljuje dio prostora. Iz ove agencije u petak nismo dobili odgovore na pitanja u vezi s ovom tematikom, a kako su nam obećali, možemo ih očekivati u ponedjeljak.

Podsjećamo, IDDEEA ima u planu gradnju vlastitog objekta na zemljištu bivše kasarne “Trapisti”, u okolini Banjaluke, ali je tender za odabir izvođača radova poništen, a građevinska dozvola izdata 2014. godine ističe u novembru ove godine, pa je pitanje da li će uspjeti započeti radove ili produžiti valjanost dozvole. Inače, dio imovine, tačnije jedan od objekata “Medicinske elektronike”, prodat je još 2013. godine, i to zdravstvenoj ustanovi “Dea Medica” za oko dva miliona maraka, a što je petina od deset miliona na koliko je bila procijenjena.

Stečaj je otvoren nakon što je uhapšen Mile Radišić, banjalučki biznismen, i nekoliko osoba iz Investiciono-razvojne banke, a zbog manipulacija prilikom kupovine akcija ovog preduzeća.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

SZO odobrila vakcinu kompanije “Sinofarm”

OT

Automobil udario dijete u Bijeljini!

OT

Payoneer počeo saradnju sa eBayom

AP

Vučić sutra u Donjoj Gradini

OT

Zverev izbacio Nadala!

OT

Godina robije za pomaganje nakon ubistva mladića u Trnu

OT

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više