Izdvajamo

Vuk Bačanović: Srpska crkva između evolucije i Miroljuba Petrovića


U crkvu nisam kročio od dalekog 8. maja 2001. do pretprošle godine na ljeto. Kao osamnaestogodišnjak koji je čitao evanđelje sam zaključio da je glava Murata Badića koji je, dan ranije, podlegao od kamenovanja nahuškane šovinističke mase glava previše.

I da Crkva u kojoj sarajevski kadrovi Vasilija Kačavende podmuklo ismijavaju ovaj događaj nije drugačije mjesto do saborište mračnjaka i prevaranata koji iskorištavaju naivni, dobrodušni i, na svoju štetu, glupavi svijet preostalih sarajevskih Srba. Često sam zamišljao posljednje časove Murata Badića. Kako je tog jutra izgovorio svoje posljednje molitve, svoje posljednje blagodarenje gospodaru svijetova, kako je klanjao svoj posljednji sabah, prije nego što će mu presuditi kamen u glavu. Samo zato što je volio svoj hram, hram srpskog neimara Ferhat paše koji su 1993., na najustaškiji mogući način, srušili oni koji su smatrali da su Pravoslavlje i Islamska država, otprilike, jedno te isto. Odnosno oni kojima je danas deviza “Pod mač bato” nadrinaučnika, nadriljekara i nadriteologa Miroljuba Petrovića parametar odnosa sa neistomišljenicima i priželjkivani moto SPC.

I tako nisam postao pravoslavni teolog kao što sam želio i planirao, već profesor istorije i kasnije sarajevski novinar, kolumnist, urednik, medijska “faca”, ljevičarski opinion maker, politički analitičar i svi drugi spletovi smislenih i besmislenih, zaludnih, manje zaludnih i nezaludnih poslova i zanimanja. Sve do onog momenta kada sam shvatio da sam zapravo otišao nikuda. I da zlikovački barbarogenije profesionalnih djelatnika crno-bijele stvarnosti čija se tobožnja otvorenost, dobrota i prihvatanje drugačijeg mjeri minutažom TV priloga ili emisije u kojoj gostuju, jeste naš društveni okvir. Okvir, kako većine sveštenika, tako i imama, stručnjaka, političara, analitičara, novinara, profesionalnih pravednika i onih protiv kojih se oni, kobajagi, bore. Zna se gdje počinje, a gdje završava “naša” crkvena, nacionalna, građansko-pravednička, ljevičarska površna pamet i to se ne propituje, inače ideš “pod mač bato”.

I upravo je zbog toga Otvoreno pismo 12 nastavnika i saradnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, o bezalternativnosti teorije evolucije, a koje je prvi potpisao episkop zapadnoamerički Maksim Vasiljević jedan od neobično bitnih presedana. Ne samo zato što se obračunava sa očiglednom glupošću sačinitelja peticije protiv nauke u ime pseudonauke i pseudoreligije, već upravo zato jer izlazi glupavog kovitlaca “naše priče”, naše težnje barbarogenijskom zatvaranju u, “našoj” zajednici propisane, idiotske okvire. Lov na vještice koji je već pokrenut protiv potpisnika ne razgoljuje samo užasnu činjenicu da crkveni prelati koji su često raspolagali našom sudbinom (a i sudbinom sjećanja na Murata Badića sa početka ovog teksta čiji je jedini zločin bio taj što je inovjerac), ne znaju da Sveto pismo “nije, niti može biti, shvaćeno kao udžbenik ili konačni arbitar bilo koje naučne discipline”, niti da je to pravoslavno shvatanje i tumačenje istog.

Taj lov ukazuje da su na nišanu “grešnici” čiji je jedini grijeh to što odbijaju pseudoreligijski lov na nauku, a da su nišandžije oni čija je mjera Pravoslavlja zaštita i nekažnjavaje pedofila, ratnih huškača i licemjera u vlastitim redovima. Oni zaštitnici pedofila, ratnih huškača i licemjera koji se, u svojoj priglupoj površnosti, sablažnjavaju nad pomisli da je Bog došao u svijet kroz “potomstvo majmuna”, ali ne i ne pomišljaju da su ćutali i skretali pogled kada su neki drugi ljudi, kao slike Božje, dobijali kamen u glavu i metak u potiljak. I koji bi umjesto dvanestorice potpisnika najradije klonirali Miroljuba Petrovića, koji će, u paktu sa ex-muftijom Muamerom Zukorlićem i drugim ekspertima za istoriju, biologiju i etiku određivati ko ide pod mač, a ko, pak, pod handžar.

Kada sam prije nekog vremena, u nedostatku vremena, nabrzaka preletio zbirku pripovjedaka episkopa Grigorija Durića “Preko praga”, za oko mi se posebno zakačio melanholični opis slovensko-dinarskog čovjeka: “Osim preplanulog lica i koščate građe, koja krasi sve jednako, bilo koje vjere da su, na vas će utisak ostaviti oči ovih ljudi. Nakon dužeg posmatranja čini se da su to oči pune bola.” Reklo bi se oči pune bola i osjećaja ostavljenosti, kako od udaljenog i nejasnog Boga, tako i njegovih zemaljskih predstavnika, ili čak protivnika, koji ga, ili tjeraju ili se, puni slatkorječivosti i pravedništva, proglašavaju njegovom trajnom zamjenom.

Jedan od dvanaestorice potpisnika i moj dragi prijatelj, otac Vukašin Milićević mi je jednom u razgovoru rekao da naše podneblje ne živi hrišćanstvo, već duhovni arijanizam, percepciju Boga kao surovog diktatora, koji proklamuje striktna i rigidna pravila koja svi moraju, ne propitujući, slijediti, žele li ostati u životu. S druge strane, Pravoslavlje koje podrazumijeva da je na početku postojao Sabor svete Trojice, međuodnos, međupercepcija, međuljubav i duhovno drugarstvo biva potpuno potisnuto u zapećak. To je vjera “u zapećku” koju sam pronašao. Evolucija, bato!

Vuk Bačanović

Vuk Bačanović je sarajevski istoričar, dugogodišnji novinar i urednik. Protjeran od sarajevske javnosti zbog drugačijeg mišljenja. 

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Akcija “Kodeks”: Dileri kupovali stanove u Banjaluci

AP

IKEA se oprostila od Angele Merkel

AP

Vučić usvojio sve zahtjeve: Izašao sam u susret građanima

AP

Omikron neutralisan trećom dozom “fajzera”

AP

Incko i PIK su odgovorni za krizu

AP

Srbija povlači Zakon o eksproprijaciji

AP

1 komentar

Ivan92 Srijeda, 24.05.2017., 22:05 at 10:05 pm

Ovi polu-autobiografski tekstovi su ti najbolji. Keep it going!

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više