Tanja Topić
Politika

Tanja Topić za SrpskaCafe: Najpoželjnija “udavača” ostaće u vlasti!


DNS je najpoželjnija udavača na političkoj sceni Srpske, i to uviđaju i stranke vlasti, ali i opozicije. Odatle i pružanje ruke Saveza za promjene stranci Marka Pavića!

Rekla je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, te dodala da će koalicija SNSD-DNS-SP preživjeti i glasanje u Narodnoj skupštini RS o prijedlogu Vlade RS da se RŽR Ljubija proda kompaniji Israeli Investment Grup, bez obzira na sam ishod glasanja.

– Uprkos tom krupnom neslaganju, određene vrste nagovještaja su već došle iz reda DNS-a. Iz te stranke su već rekli da jedno pitanje, jedan kamen spoticanja i izvor neslaganja, ne može biti nešto što će narušiti dugogodišnje odnose. Sa druge strane, ne očekujem niti mi je realno da DNS godinu dana pred izbore izađe i napusti vlast, jer mislim da mu je pozicija učestvovanja u izborima puno komotnija ako dolazi iz pozicije stranke koja je u vlasti.

o Kako gledate na pružanje ruke Saveza za promjene DNS-u?

– To vidim potpuno logičnim. Pokazalo se da je DNS jako bitna karika u funkcionisanju vlasti. Ta je stranka bila presudna za formiranje aktuelne većine, te je na neki način najpoželjnija udavača, i to stranke na vlasti, ali i opoziciji, uviđaju. Smatram logičnim i prirodnim da se hvata neka vrsta priključka, ako ništa, barem da se otvori ta priča o eventualnoj saradnji DNS-a sa SzP-om.

o Opozicija u Srpskoj najavljuje da će 15. maja u NSRS uputiti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi RS.

– Tu nema prostora ni za kakva eventualna iznenađenja. Neće biti dovoljno ruku da se izglasa nepovjerenje Vladi Željke Cvijanović. Mislim da su to stranke koje su u vlasti davno stavile do znanja. Na drugoj strani imamo brojne “prelete”, najviše iz SDS-a, te se broj ruku opozicije smanjuje. Međutim, najavljena inicijativa je dobar politički marketinški potez, jer se vrši pritisak na vlast, ona se javno proziva, traže se odgovori na mnoga pitanja koja je Vlada RS na kraju krajeva dužna odgovoriti građanima, ali i narodnim poslanicima.

o Aktuelizovana je priča o kupovini poslanika i licitiranju glasova. Postaje li ovo ustaljena praksa ili će ipak ostati kao karakteristika aktuelnog skupštinskog saziva?

– To je jedna tragedija političkog procesa u Republici Srpskoj. Stvar je puno krupnija! Riječ je o političkoj korupciji koja nije sasječena u korijenu, kada je to trebalo učiniti. Najveća je tragedija što je to nama sada postalo normalno i prihvatljivo. Niko na to više i ne reaguje, osim medija koji dignu prašinu, te pojedinih političara iz reda opozicije, i tu sva priča staje! One institucije koje bi morale procesuirati političku korupciju ne rade ništa. Kada bi samo jedan slučaj političke korupcije bio procesuiran, vjerujte da bi na neki način, ako ništa drugo, bar preplašili dobar dio poslanika koji se ne bi usudio da se time dalje bavi.

o Predsjednik RS Milorad Dodik ove godine dospio na američku crnu listu, tu su i loše informacije iz Izraela, unutarstranački sukobi u Zvorniku i Sokocu, kao i sa DNS-om oko Ljubije, neusvajanje akciza itd. Na šta će biti fokus njegovog političkog djelovanja do izbora 2018. godine?

– On će i dalje ostati čovjek koji će na svojim plećima vući cjelokupni politički život, i izvršne, najvećim dijelom i zakonodavne vlasti, kao i sopstvene političke opcije. Definitivno, njegova snaga i moć je značajno opala u poređenju sa ranijim godinama, to je nesporno, ali sasvim sigurno će Dodik nastaviti da se bori. Biće zanimljivo pitanje izbora naredne godine. Ono što je nama još uvijek nejasno i nerazgovjetno jeste za koju poziciju će se on lično kandidovati.

o Da li se Igor Radojičić, nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika Banjaluke, svojim djelovanjem izdvojio od ostatka SNSD-a?

– On je čovjek koji se posvetio svojoj funkciji gradonačelnika i to je ono gdje ga prvenstveno vidimo. Vidimo i da puno radi, da se suočio sa brojnim problemima, te da nastoji naći riješenja za te probleme. Tamo gdje ga ne vidimo jeste taj stranački rad i stranačka pozicija. Tako da su to dva nivoa, prisutan je u javnosti isključivo kao gradonačelnik, dok trenutno nije vidljivo njegovo stranačko djelovanje.

Opšti haos na bh. nivou

o Na nivou BiH se ne zna ko sa kim sarađuje.

– Tamo je jedan opšti haos, gdje se ne zna zapravo da li imamo vladajuće većine ili je nemamo. Postavlja se i pitanje kakva je razlika kada većina funkcioniše i kada ne funkcioniše, i da li te razlike uopšte ima. Rekla bih da je to neko stanje praznog prostora i hoda, gdje se zapravo pokazalo da su političke partije ostale na svojim isključivim pozicijama. Na sve to imamo unutrašnje turbulencije u pojedinim političkim partijama, prije svega unutar SDA. Od krucijalne važnosti za budućnost političke scene u BiH će biti kako će SDA riješiti svoje unutrašnje probleme. Tek tada ćemo moći vidjeti u kojem pravcu će ići određeni procesi dalje.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


ucitavam...

Možda vas zanima

Avganistan: Komšić i Džaferović bili 200 metara od mjesta terorističkog napada

OT

Vlada RS traži još manje plate tokom bolovanja, na redu NSRS

OT

EU pripremila novi prijedlog za BiH i Zapadni Balkan

OT

Poslanici odbili prijedlog o raspuštanju skupština u Tesliću i Rudom

OT

Osumnjičen za pokušaj ubistva novinara: Dukiću produžen pritvor

OT

Akcija SIPA: Pet firmi “opralo” 1,5 milion KM!

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više