Politika

Malo im: Od akciza na gorivo “slilo” se 4,8 milijardi KM!


Akcize na gorivo i sredstva za putarine upumpale su u posljednjih deset godina čak 7,7 milijardi maraka na račune Srpske i Federacije BiH, ali gdje se taj novac “slio”, više nije moguće utvrditi.

Opravdano se sumnja da sredstva nisu trošena za infrastrukturne projekte, te da su dobrim dijelom trošena za isplaćivanje plata administracije i krpljenje drugih budžetskih “rupa”.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od 2006. do 2016. godine, od akciza na gorivo je prikupljeno preko 4,8 milijardi KM, dok prikupljena sredstva za putarine iznose gotovo tri milijarde KM. Najveći dio završio je na računima FBiH i Srpske, jedan manji dio je usmjeren ka Brčko distriktu, a manji dio je ostao na državnom nivou. Koliko je tačno kojem entitetu pripalo od akciza i putarina ne može se utvrditi jer se prihodi isplaćuju na račun na koji “liježe” i novac prikupljen od PDV-a i carina.

Od akciza se ne odustaje

Svakako ne treba zaboraviti ni posebnu putarinu u iznosu od 0,10 KM po litri derivata, uvedenoj 2009. godine, koja je obezbjedila oko 900 miliona KM. Od te cifre na račune FBiH je “leglo” gotovo 530 miliona KM, Srpske 150 miliona KM, a Brčko distrikta 17,9 miliona KM.

Iako je riječ o pristojnim ciframa koje su prikupljene za infrastrukturne projekte, rezultati nisu na nivou pomenutih brojki. I pored toga, svjedoci smo žestoke borbe na državnom nivou, od Savjeta ministara, preko Parlamentarne skupštine do Doma naroda, kako bi se akcize povećale za dodatnih 0,15 KM!

Takva opcija je više puta odbačena, međutim, od nje se ne odustaje te se uskoro očekuju novi pokušaji. Da se neće smiriti dok akcize ne budu usvojene, indirektno je potvrdio i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, koji očekuje politički konsenzus o ovom pitanju.

Podsjećamo, i pored toga što je za akcize glasao, na državnom nivou, opozicioni SNSD, one nisu usvojene u Parlamentarnoj skupštini jer su protiv glasali poslanici Saveza za promjene, i popularno nazvana, “odmetnuta SDA četvorka”, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović, Senad Šepić te Šemsudin Mehmedović.

“9. januar” u Srpskoj, u FBiH zastoj

Ukoliko se ne usvoje akcize na gorivo, političari, najčešće sa entitetskog nivoa, naglašavaju da će se okrenuti alternativnim metodama izgradnje autoputeva i magistralnih puteva.

U martu ove godine Vlada RS dala je saglasnost za pregovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj s ciljem kreditnog zaduženja u iznosu od 70 000 000 evra u svrhu finansiranja radova na projektu izgradnje dijela Koridora 5-C, dionice od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica).

Kada je riječ o Republici Srpskoj, dio autoputa “9. januar”, od Prnjavora do Doboja, dužine 37 kilometara, koristi se od septembra 2016. godine, dok je 35 kilometara od Banjaluke do Prnjavora u izgradnji. Prema trenutnim najavama nadležnih, cjelokupan autoput, od Banjaluke do Doboja trebao bi biti završen do kraja ove godine. Nakon autoputa od Banjaluke do Doboja, vlasti Srpske ističu da će se  krenuti u izgradnju dionica prema Prijedoru, Mliništima i Bijeljini.

Sa druge strane, u Federaciji BiH primjetan je zastoj kada je riječ o izgradnji autoputeva, gdje već tri godine nema značajnijih pomaka. Ovaj entitet još od 2014. godine čeka početak gradnje 20 kilometara autoputa na dionicama Počitelj – Zvirovići i Zenica – Donja Gračanica. Do danas radovi nisu počeli.

Porezi donijeli 63 milijarde KM

Prema podacima UIO BiH, u periodu od 2006. do 2016. godine, ukupni prikupljeni prihodi (PDV, carina, akcize na gorivo, putarina, posebna putarina), iznose preko 63 milijarde KM.

Entiteti i Brčko distrikt dobili su 45 milijardi KM. FBiH je dobila 25,8 milijardi KM i 3 milijarde KM za otplatu spoljnjeg duga, Republika Srpska 12,8 milijardi KM i 1,7 milijardi za otplatu spoljnjeg duga, a Brčko distrikt 1,5 milijardu KM i 8,4 miliona KM za otplatu spoljnjeg duga.

Za finansiranje institucija državnog nivoa usmjereno je 7,7 milijardi KM, dok je za minimalne reserve obezbjeđeno 9,5 milijardi KM.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vlasnici hostela u Hrvatskoj: Laž je da turisti dolaze, nema žive duše!

DB

Njemačka štampa o premijeru tzv. Kosova: Hoti je sluga mnogih gospodara

DB

Kanada donira BiH 200 000 dolara za borbu protiv korone

DB

Izgorio kamion-hladnjača, vozaču se bore za život!

DB

SZO: Preporučujemo nošenje maski u javnosti

DB

Turistički vaučeri nada za oporavak turističkih agencija

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više