Politika

SRPSKACAFE ISTRAŽUJE: “Zaradimo” 8,5 milijardi KM, a zadužujemo se za autoputeve!


Svi nivoi vlasti u BiH potrošiće koliko god novca da im date! Tako je i 8,5 milijardi KM, prikupljenih isključivo za putnu infrastrukturu, završilo svugdje, samo ne u izgradnji autoputeva!

Javnost je ostalo neprijatno iznenađena kada je Uprava za indirektno oporezivanje BiH juče objavila podatak koliko je u periodu od 2006. do 2016. godine prikupljeno od akciza na gorivo, putarine i posebne putarine, novca koji je namijenjen isključivo za putnu infrastrukturu. U pomenutom periodu građani su putem akciza na gorivo u budžet „slili“ 4,8 milijardi, putarina tri milijarde, a putem posebne putarine 900 miliona KM.

Izvlačenje novca

Imajući u vidu da je prosječna cijena izgradnje kilometra autoputa između 2,5 i šest miliona KM, ekonomista Zoran Pavlović u razgovoru za portal SrpskaCafe ističe da je onda jasno koliko kilometara autoputeva je moglo da se napravi sa pomenutim novcem.

– Situacija je takva da je najljepše kada ste na budžetu, da prikupljate sredstva i trošite ih kako je vama zgodno, bez ikakve odgovornosti. I, zamislite, bez obaveze da to bude transparetno i javno prezentovano! Da su institucije na nivou BiH i entiteta pružale informacije korisnicima i stanovnicima onda bi se jasno moglo vidjeti gdje su usmjerena sredstva koja su prikupljena za održavanje putne infrastrukture. Na ono za šta su namjenjena svakako nisu – ističe Pavlović za SrpskaCafe.

Popravke i tekuća održavanja postojećih puteva su stvar ugovora, koji se mora obaviti putem tendera i vrlo jasno pravdati za svaku marku koja je uložena od javnih sredstava. Međutim, takve podatke, kaže Pavlović, danas nigdje ne možemo pronaći.

– Očigledno je da je to jako dobar izvor sredstava koji je potreban našim vlastima, jer su one u stanju da potroše ma koliku količinu novca koja dođe do njih. Rezultat prikupljenih sredstava i izgrađene infrastrukture apsolutno ne odgovaraju novcu koji su građani platili za tu infrastrukturu. Imajući u vidu da su kompanije koje su učesnici izgradnje autoputeva po pravilu povezane sa najvišim nivoima vlasti onda su na tom poslu prepoznali veoma dobru mogućnost da se svi ekstra privatno obogate a da praktično u toj svoj priči rezultat investicija bude vrlo loš ili nedovoljno kvalitetan – ističe naš sagovornik.

Čemu zaduživanja

Ono što je očigledno, kaže on, jeste da je dobro prepoznata mogućnost da se novim zaduživanjem preko međunarodnih finansijskih institucija izgrađuju autoputevi, iako novac za njih već postoji.

– Na taj način dodatno zadužuju zemlju a novac koji se prikupili putem akciza i putarina se koristi za popunjavanje budžetskih rupa i troškove koje tako velikodušno sami sebi odobravaju ljudi u vladama, entitetima, nivou kantona i nivou BiH. Količina novca koja je prikupljena posljednjih 10 godina za putnu infrastrukturu postavlja pitanje zašto smo se ikada zaduživali za bilo koji kilometar autoputa – pita se Pavlović.

Jedno od pomenutih zaduženja za izgradnju autoputeva najavila je i vlada RS u martu ove godine. Ona je tada dala saglasnost za pregovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj s ciljem kreditnog zaduženja u iznosu od 70 miliona evra u svrhu finansiranja radova na projektu izgradnje dijela Koridora 5-C, dionice od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica).

Porezi donijeli 63 milijarde KM

Prema podacima UIO BiH, u periodu od 2006. do 2016. godine, ukupni prikupljeni prihodi (PDV, carina, akcize na gorivo, putarina, posebna putarina), iznose preko 63 milijarde KM.

Entiteti i Brčko distrikt dobili su 45 milijardi KM. FBiH je dobila 25,8 milijardi KM i tri milijarde KM za otplatu spoljnjeg duga, Republika Srpska 12,8 milijardi KM i 1,7 milijardi za otplatu spoljnjeg duga, a Brčko distrikt 1,5 milijardu KM i 8,4 miliona KM za otplatu spoljnjeg duga.

Za finansiranje institucija državnog nivoa usmjereno je 7,7 milijardi KM, dok je za minimalne reserve obezbjeđeno 9,5 milijardi KM.

Transparetnost prije svega

Pavlović ističe da je osnovna stvar da državni organi na transparentan način krenu prezentovati trošenje sredstava.

– A to nije situacija u kojoj danas živimo. Mi danas ne znamo gdje taj silni novac odlazi, niko nema obavezu da takve podatke stavi na veb sajt, kako bi bilo ko od nas mogao provjeriti koliko je novca prikupljeno u kojem mjesecu, koji ugovori su potpisani i koliko novca je otišlo, šta je urađeno. Potrošnja javnog novca nikako nije transparetna, pogotovo novac koji se prikuplja za infrastrukturu – zaključio je naš sagovornik.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Zanimljivosti o Mjesecu koje (možda) niste znali

GC

U Federaciji 197 novozaraženih, umrlo troje

SA

Beograd: Među uhapšenima i državljanin BiH

SA

RS: Zaraženo 119 osoba

SA

Zadimljena brda – nestvarno mjesto koje „gori“ već stotinama godina

GC

Gdje se nalaze najsmrtonosniji putevi u EU?

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više