Izdvajamo

Monika Ponjavić: Igra prestola – Kocka je bačena

Nakon najduže pauze do sada, “Igra prestola” (eng. Game of Thrones) se, sa svojom sedmom sezonom, konačno vratila na male ekrane. U pitanju je do sada najkraća sezona, čije će epizode biti za nijasnu duže nego što smo inače navikli, što će u određenoj mjeri izbalansirati stvari, a publici možda čak i ublažiti ovakvu (okrutnu) odluku njenih tvoraca.

GOT 1

U svakom slučaju, vjerujem da ćemo preživjeti. Pogotovo ako se sve naredne epizode budu kretale istom brzinom kao i premijera, i to bez suvišnih scena “započinjanja razgovora” o zimi, bubama, titulama ili, ne daj bože, vicevima lišenim humora. Gledajući unazad, jasno je da su do sada sve premijerne epizode bile (ne)uobičajeno spore, određenog ritma, simptomatičnog za “Igru prestola”. Istina, postoji dobar razlog za takvu odluku, jer se sa svakom premijernom epizodom šahovska tabla igre nastojala urediti na takav način da se unaprijed mislilo kako na poziciju njenih ključnih igrača tako i na razvoj događaja, unutar kojih bi, sa svakim novim satom, svako od njih najzad legao na svoje predodređeno mjesto. Da, premijerne epizode su, sve gotovo bez izuzetka, bile spore, precizne, temeljne, te su imale za cilj da nam izlože taktiku, putem koje će se strategija na kraju i sprovesti. To jest, do sada.

GOT 2

Prolog “Zmajkamena” (eng. Dragonstone), koji se na prvi pogled možda prije mogao učiniti kao povratak u prošlost umjesto Arjine (Massie Williams) pažljivo planirane osvete, bio je zaista prolog dostojan “Igre prestola”, poput onog koji je otvorio samu seriju i tako zarobio milione gledalaca širom svijeta u svega nekoliko minuta, koliko je Bijelim šetačima trebalo da protjeraju nesrećnog Vila (Bronson Webb) južno od Zida u čvrste ruke Neda Starka (Sean Bean). Crpeći inspiraciju, sada već standardno, iz stvarnih događaja (Jonestown Massacre), Beniof i Vajs (Benioff, Weiss) su ovaj put nadmašili sami sebe. Iako sam (već nekoliko sezona) potajno priželjkivala nekog heroja koji bi se našao da Kuću Frej jednim potezom izbriše sa lica zemlje za vijek vijekova (amin), nisam vjerovala da će se stvari zapravo tako i odigrati, kao ni da će kreativni pogon serije biti toliko hrabar. I na tome im čestitam. Odlično režirana scena dala je onu vrstu satisfakcije fanovima Kuće Stark koju smo željeli i koja nam je bila očajnički potrebna unazad šest godina, još od, čini mi se, prve epizode prve sezone.

GOT 3

Poraz, ili bolje rečeno, potpuna dezintegracija i uništenje Kuće Frej nije svima jednako legao. Na jugu, Lanisteri, njih dvoje, bez Kuće Frej (kakva god ona bila) sada doslovno ostaju potpuno sami, kako na bojnom polju tako i generalno u životu. Sersi (Lena Headey), luđa nego ikad, što je konačno primijetio i Džejmi Lanister (Nikolaj Coster Waldau), usljed nedostatka saveznika, a zarad dinastije duge hiljadama godina, koju je namijenila sebi i svom bratu/ljubavniku (?!), u pomoć zove jednako ludog Jurona Grejdžoja (Pilou Asbek), upravo onako kako sam i predvidjela. Kao i svaki savez, i ovaj bi trebalo da bude zapečaćen brakom, što je Sersi naravno (u prvi mah) odbila, jer Sersi zna kako se igra igra. Ponukan njenom odlukom, egoistični Juron, odlučniji nego ikad, daje obećanje da se u Kraljevu Luku (eng. King’s Landing) neće vratiti praznih ruku, te da će poklon koji joj bude donio biti ne samo najbolji poklon u istoriji svijeta nego i presudna tačka zbog koje će mu Sersi, najljepša žena Vesterosa, sasvim sigurno pohrliti u zagrljaj. Biće ovo, bez sumnje, jedna interesantna dinamika para sklopljenog u nekoj vrsti sociopatskog raja. A o kakvom poklonu je riječ, možemo samo nagađati. Kada saznamo da li je riječ o predmetu ili osobi, sigurna sam da će nam biti puno lakše, ali evo, čisto zabave radi, iznijeću prve dvije stvari koje su mi pale na pamet.

GOT 4

Vodeći se skrivenim i dubokim željama Sersi Lanister, trenutnim sposobnostima i realnim dometima Jurona Grejdžoja, te dosadašnjom dramaturgijom Beniofa i Vajsa, zaključila sam da se, između ostalog, može raditi o kidnapovanju Tiriona Lanistera (Peter Dinklage), koji svake sezone ionako završi u nekoj vrsti zarobljeništva. Ovakav rasplet događaja, iako nimalo lagan za divljeg krakena, bio bi, priznaćete, savršen poklon za Sersi. Druga moguća i daleko vjerovatnija stvar, koja se oslanja na događaje iz knjige, jeste pronalazak drevnog, mitskog roga, takozvanog “Ukrotitelja zmajeva” (eng. Dragonbinder), čiji zvuk kroz magiju veže ova mitska bića za sebe, bez obzira na njihovo porijeklo i vlasnika, ubijajući svakog ko u njega dune. U slučaju da Juron ne blefira, šanse su da će se do sredine sezone desiti veliki preokret, preokret koji niko nije očekivao – da Deneris izgubi kontrolu nad svojom djecom, što je, vjerujem, za veliki broj fanova apsolutno nezamislivo. Bilo kako bilo, Juronovi zajedljivi komentari na račun Džejmijevog henidkepa i odnosa sa Kraljicom-sestrom, biće jedna od onih kapi koje će do kraja sezone preliti Džejmijevu već ionako prepunu čašu.

GOT 5

Na Sjeveru, u međuvremenu, ništa novo. Džon (Kit Harington), bez Duha, i dalje teško da šta može bez pomoći Lijene Mormont (Bella Ramsey), dok Sansi (Sophie Turner), sa druge strane, uopšte ne polazi za rukom da se odupre uticaju kraljice kojoj se, bez obzira na sve, još uvijek divi. Njena hladna fasada i kratki, domišljati, britki odgovori, nerijetko protkani tragovima zlobe, na momente su stvarali utisak da Sansa, baš kao i Teon Grejdžoj (Alfie Allen), zapravo pati od stokholmskog sindroma. Kada tome dodamo i prisustvo lukavog Bejliša (Aidan Gillen), dobijamo jednu bespotrebno napetu situaciju, koju Starkovi nikako nisu zaslužili. Iako mi je odluka da se pribjegne takvoj vrsti dramaturgije u ovim scenama sasvim jasna – dramaturška dinamika u kojoj se liku Džona obara integritet da bi, u nekom kasnijem momentu njegovog ponovnog građenja, razvojni luk lika bio spektakularniji i dramatičniji – nisam sigurna da mi se ona uopšte dopada. Ono što bi se međutim, trebalo istaći jeste da je jedan dio Sansinog zanovijetanja ipak imao smisla, jer da bi preživio igru kojoj nije vičan, Džon mora biti pametniji i od Neda i od Roba čije su ih naivnost i dobro srce koštale glave. Najbolji momenat u ovoj sceni, pored pravedne odluke novog kralja i podrške koju je tom prilikom dobio, jeste promjena u sjevernjačkom sistemu aristokratije, starom nekoliko hiljada godina, koji sada, pod pritiskom da preživi, nema drugog izbora osim da se prilagodi datim okolnostima, pa čak i ako to uključuje ulazak žena u borbene redove.

GOT 6

Najbolje od epizode: Bilo je toliko puno momenata koje bih mogla izdvojiti, ali evo, recimo, za potrebe ovog teksta, odlučila bih se za Semovu (John Bradley West) montažnu sekvencu koja je, pored toga što je atipična za stil „Igre prestola“, vrlo slikovito pokazala monotoniju njegovog novog života u Citadeli. Zatim, tu je i momenat Džonove spremnosti i odlučnosti da poštedi živote djece (čiji fizički izgled uveliko podsjeća na Sansu i Brena od prije nekoliko godina) koja ni u kom slučaju nisu zaslužila da ispaštaju za grijehe svojih očeva ili braće, i to na uštrb Sansine reputacije. Ned bi bio ponosan! Jer, kako stara sjevernjačka izreka glasi, čovjek koji donosi presudu bi trebalo da bude onaj koji će je i sprovesti. Uživala sam u scenama Sandora Klegejna (Rory McCann) i ironičnoj odluci da, uzevši u obzir njegov kontekst i sasvim osnovan strah od vatre, upravo on bude jedan od izabranika Crvenog boga, te u njegovom nastojanju da se izbori sa krivicom koju nosi još od četvrte sezone kada je ukrao srebrnjake porodici čija je tijela sada sahranio. Za kraj bih izdvojila uništenje Kuće Frej. Svaki put kad pomislim na taj trenutak srce mi malo zatitra. Iako je ta scena uspjela otvoriti puno više pitanja nego što je dala odgovora, njen krajnji ishod je ono što vrednujemo, tako da sam ovaj put potpuno spremna da pređem preko svih mogućih nelogičnosti (sa kojima sam se izgleda konačno pomirila), uključujući, između ostalog, i odlično dizajnirani „Kameni presto“ na kojem Stanis, iz nama nepoznatih razloga, nikada nije sjedio, te da punim srcem kažem: „Sjever ipak pamti!“

GOT 7

Najgore od epizode: Pored sveprisutnog osjećaja da se u „Zmajkamenu“ ipak nije desilo ama baš ništa, najgore od epizode je, u ovom konkretnom slučaju, za mene lično možda ujedno i najbolje, zbog čega ga i nisam mogla svrstati u prethodnu kategoriju. U pitanju je Arjin susret sa grupom vojnika odanih Lanisterima, među kojima se pojavio i dugo najavljivani pjevač Ed Širan (Ed Sheeran). Kažem najbolje, jer su Lanisteri, odnosno njihova vojska, po prvi put, od kada postoji ova serija, dobili malo na ljudskosti. I zaista, govorimo o grupi mladih vojnika, ljubaznih, učtivih sanjara, čija je najveća želja, kao i većini normalnih ljudi, vratiti se kući, svojoj porodici, u jednom komadu. Njihova darežljivost slikovito prikazana kroz dijeljenje hrane i pića sa potpunim strancem (i to djevojčicom), te činjenice da se, za razliku od bilo kog vojnika ikad, ova grupa uopšte nije dotakla pitanja muško-ženskog odnosa, a kamoli da je ušla u domen šovinističkog sadizma (svojstvenog ratu), izgledala je potpuno strano i iščašeno u odnosu na regularni svijet krvavog, brutalnog i često nepravednog Vesterosa na koji smo navikli. U pitanju je još jedna scena, u ovoj epizodi, potpuno atipična za „Igru prestola“ koja, barem onako kako sam je ja pročitala, predstavlja metaforički prikaz Džejmijeve ličnosti, nagovještavajući nam izvjesne pozitivne promjene u skoroj budućnosti, ujedno mu dajući ljudskost kakvu već dugo vremena zaslužuje. Ono što mi se nije svidjelo jeste neobično uredan izgled samih vojnika, koji kao neki anahroni boy-band pomalo izvještačenog govora naginje ka nekoj ružičastoj patetici, što ovoj sceni nikako ne ide u prilog, čineći je prilično površnom i neumjesnom, a na momente čak i komičnom, što nije kompliment.

Četiri kratka predviđanja za sljedeću sezonu:
– Arja će se, nakon prve sezone, prvi put sresti sa Nimerijom i njenim čoporom vukova koji već godinama slobodno tumaraju Brzoriječjem (eng. Riverrun).
– Džon će konačno ući u kriptu “Zimovrela” (eng. Winterfell) i suočiti se sa svojim demonima
– Melisandra stiže na “Zmajkamen” (i proglašava Deneris “Obećanom princezom”)
– Juron odlazi u potragu za rogom

Najbolji citati: “Leave one wolf alive and the sheep are not safe”

P.S. Ako mislite da je jedan od neživih divova „Wun-Wun“, nije.

Ocjena: 4/5

Tekst napisala: Monika Ponjavić

Sedmične prikaze epizoda sedme sezone “Igre prestola” možete tradicionalno pratiti na portalu Srpska Cafe svakog ponedjeljka u 21 čas.

Monika Ponjavić je arhitekta, teatrolog, teoretičar audio-vizuelne umjetnosti i scenski dizajner. U slobodno vrijeme sadi baštu, spašava mačke i negoduje.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.***

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ambasadori Kvinte upozorili Vijeće ministara: Odmah riješiti pitanje finansiranja izbora

JG

Mladen Ilić:  Kompromis je jedini put ka usvajanju važnih odluka (VIDEO)

JG

CIK BiH neće učestvovati u procesu kršenja zakona

JG

Vlada RS: Iskoristiti sve pravne mehanizme za odgovor na presudu u predmetu “Vijadukt”

JG

Bajden pozvao na promjenu zakona o oružju

JG

Moskva uvodi kovid amnestiju, vraća građanima 13,6 miliona rubalja

JS

1 komentar

Isidora Đolović Nedjelja, 23.07.2017., 11:55 at 11:55 am

Tek sinoć sam odgledala novu epizodu i zadovoljna sam. Ako nastave ovim ritmom, mogla bi biti prva, još od četvrte, zaista KVALITETNA sezona pred nama. Sa tvojom recenzijom/utiscima se slažem, kako po dobrim, tako i slabijim momentima. Arja i Džon, ali i Juron, najsvetlije su mi tačke ovoga puta, uz Psetovu novu ulogu. Uvod je bio izuzetan, a kratka sekvenca sa Belim Hodačima efektna i jeziva. Sve u svemu, obećavajuće!

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više