Izdvajamo

Monika Ponjavić: “Igra prestola” – Naslijeđa

“Kraljičina Pravda” (eng. Queen's justice), treća epizoda, je već sa prvim scenama popravila utisak koji je “Igra prestola” (eng. Game of Thrones) ostavila prošle sedmice, ovaj put se krećući nešto ubrzanijim tempom i nižući sve zanimljiviji sadržaj svakim proteklim minutom.

GOT 1

Sam naziv je dao prilično dobar šlagvort za događaje koji su uslijedili, istovremeno i tematski odredivši pravac u kojem će se epizoda kretati. Tako je njegova višeznačnost otvorila mogućnost za određivanje značenja, odnosno izbor u traženju odgovora na pitanje šta pravda u ovoj konstrukciji zapravo znači, pogotovo u kontekstu turbulentnih i dramatičnih događaja koji su se odigrali pred našim očima. U tom smislu, osveta bi možda bila adekvatnija riječ, ovdje posmatrana kao sinonim za pravdu koju su tokom epizode tražili svi, počevši od Deneris pa do Sersi, dvije kraljice između kojih će se finalni konflikt na kraju i desiti. Čini se takođe da se ova epizoda, više nego bila koja ranije, bavila upravo njegovim postavljanjem.

GOT 2Osveta o kojoj govorimo, vraćajući se nazad na prvu sezonu (na koju se sedma itekako referiše), postoji gotovo kao neka vrsta nostalgičnog eha prošlih dana, onog vremena dok je ljeto još uvijek trajalo, a Starkovi, ili barem velika većina njih, bili na okupu i u jednom komadu. U vrijeme bez magije. U vrijeme (naizgled) malih događaja, dok su naši glavni likovi još uvijek bili djeca. Kopile sa Sjevera bez ikakvih prava, za čiju smrt/život se molilo bogovima. Nasljednica najveće dinastije svijeta koja je cijeli život izbjegavala smrt, bila prodavana, zlostavljana i silovana od strane jačih i snažnijih siledžija i koristoljubaca. Patuljak bez glasa koji je za zadatak izgradnje kanalizacije jednog od najimpresivnijih zamkova zapadnog svijeta trebalo da bude zahvalan. Najperspektivniji mladi vitez, čijim su se životom nadmudrivali moćnici željni vlasti. Djevojčice učene da budu poslužne žene, a dječaci hrabri vitezovi koji ne prezaju pred ničim. Kada stvari ovako sumiramo čini se kao da je zima davno došla, ako ništa onda barem za naše heroje čije sudbine pratimo.

GOT 3

Upravo ta osveta o kojoj govorimo u “Igri prestola” je uspjela poprimiti sve osobine jednog začaranog kruga u kojem se grijesi očeva prenose na djecu, uprkos nastojanjima da se taj krug zatvori i okonča (sjetimo se samo Džonove plemenite odluke da oprosti djeci Karstarka i Ambera iz prve epizode, što je direktna referenca na Denerisine molbe iz ove epizode upućenje Džonu). Ipak, sudeći po ovoj epizodi, to neumitno vrzino kolo, u kojem se Deneris posmatra kroz prizmu ludog kralja Erisa, Džon kroz prizmu Neda, Džejmi kroz Tajvina, Tajen kroz Elariju i tako dalje, se neće tako lako prekinuti. Deneris će tražiti svoje pravo na presto. Džon će insistitirati na očuvanju Sjevera i na činjenici da sjevernjaci na Jugu jednostavno ne prolaze dobro. Sersi će se svetiti za smrt svoje kćerke Mirsele. Elarija za Oberina. Tirion za djetinjstvo i ranu mladost. Olena za svoje unuke. Džejmi za Sersi i tako dalje, i tako dalje. U seriji dijaloških sekvenci, za razliku od prošle, ova epizoda je pokazala izvjesnu režijsku vještinu u njihovom balansiranju, ističući besmisao osvete koja, htjeli mi to priznati ili ne, zapravo generiše cijelu ovu priču.

GOT 4

Govoreći dalje o nasljedstvima i djeci svojih očeva, Sersi, lik koji iznova fascinira, je još jednom dokazala, sada možda i više nego ikad ranije, da je ona zapravo najveći nasljednik Tajvina Lanistera, genijalnog stratega i taktičara. Njena vještina da se i u najgorim trenucima i padovima oporavi i preokrene čitavu igru u svoju korist ovdje se prikazala kroz dalekovidno strateško razmišljanje, predviđajući Tirionov (neuspješan) potez vezan za zauzimanje Livačke Stijene. Odgovor na ovaj napad je naizgled gubitak i propust, ali je na duge staze pokazao trezveno razmišljanje u kojem se njen nekadašnji dom prepušta i žrtvuje zarad veće pobjede, koju predstavlja osvajanje Visokog Sada, trenutnog najvećeg izvora bogatstva i resursa, na koje nam je ukazao izaslanik iz Banke Bravosa, propitujući Sersi o finansijskom planu njene nezavidne strateške pozicije. Livačka Stijena je tako poslužila kao diverzija Denerisinoj vojsci, dok je Džejmi bez muke zauzeo Visoki Sad, dovodeći do kraja pri tome još jednu priču o višestrukoj osveti, u ovom slučaju onoj koja uključuje identitet ubice mladog kralja Džofrija. Olena Tirel, idejni tvorac trovanja, Džejmiju na samrti razjašnjava cijelu priču, upozoravajući ga na njegov sopstveni gubitak kontrole i ulogu poslušnika Sersi, koja ubrzano sve više počinje da liči na nemilosrdnog ludog kralja Erisa. Potresen kako saznanjem o pravoj pozadini smrti svog sina, suočen sa sopstvenom pozicijom, te saznanjem da je Tirion, kao što je i vjerovao, ipak nevin, Džejmi je napušta sa pomiješanim i intenzivnim osjećanjima. Da li će se konačno desiti prelom, i kada, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, bila je ovo najbolja scene sedme sezone, dostojna težine i veličine lika Olene Tirel.GOT 5

Najbolje od epizode

GOT 6Gledajući unazad, u poređenju sa nekim prethodnim situacijama i događajima, izdvojila bih tri trenutka koja su mi se učinila najinteresantnijim u inače vrlo zanimljivoj epizodi.

– Sersi, kao i obično, nije bila lijena. Činjenica da je u svojoj želji za osvetom, uz pomoć Kajburna, uspijela pronaći isti otrov kojim je Elarija ubila Mirselu, zaslužuje određeni aplauz. Njena predanost u tom ludilu zaista je impresivna. Međutim, taj mali zaokret u načinu na koji je na kraju sprovela svoj detaljno razrađeni plan, pustivši Elariju da gleda kako joj kćerka umire pred očima, da gleda njen leš kako se postepeno ragrađuje u čistu materiju, još je impresivniji i, priznaćete, prilično zastrašujući. Teško onome ko joj se nađe na putu.
– Džonovo priznanje da ne uživa u stvarima koje radi najbolje – da bude vođa i heroj koji odlično rukuje oružjem i još bolje ubija svoje neprijatelje. Iako je ovo vjerovatno prošlo nezapaženo ili u najgorem slučaju bilo pripisano Džonovoj sumornoj prirodi, činjenica je potpuno drugačija. Za ljubitelje knjige bilo je sasvim jasno da se ovdje radi o jednom omažu Rejgaru Targerijenu i podsjećanju da je Džon ipak pravi sin svog oca, koji takođe nije uživao u onome što je radio najbolje. Da se Rejgara pitalo, on bi i dalje negdje u Dornu svirao harfu.
– Treća se veže za Melisandrino predskazanje kojem ovaj put itekako vjerujem. Naime, stojeći na litici Zmajkamena, u razgovoru sa Verisom (koji se uopšte nije trudio da svoju mržnju prema Crvenom bogu sakrije), Melisandra je najavila kako svoju tako i njegovu sasvim izvjesnu smrt. Ono što sigurno znamo jeste da će se ona odigrati u Vesterosu. Kako i na koji način, još uvijek nije poznato. Međutim, ukoliko bismo pratili prethodna dešavanja iz serije, shvatili bismo da su se u njima, baš kao i u knjizi, određeni događaji već desili ili su vrlo jako nagoviješteni. Tako će Veris, vrlo vjerovatno, iz nekog razloga izdati Deneris (jer Veris to ipak najbolje radi), zbog čega će ga ona zapaliti, kao što je i obećala, dok će Melisandra skončati svoj život zbog obećanja koje joj je dala Arja onog dana kada je Gendri odveden na žrtvovanje Crvenom bogu. Prateći istu analogiju, uz svu ovu priču o slabostima zmajeva, možemo biti sigurni da će minimalno jedan do kraja ove sezone biti ubijen, na ovaj ili onaj način. Jedno je ipak sigurno, onaj koji pogine neće biti Drogon. Da li će takav rasplet događaja utišati sve one teorije o trećem jahaču, Tirionu Lanisteru? Sasvim sigurno.

Najgore od epizode

GOT 7
– Smrt Olene Tirel koja je ipak otišla u velikom stilu, kako jednom takvom liku i priliči.

Najbolji citat: “Pročitao sam u knjizi i pratio uputstva”

P.S. O Brenu pričamo sljedeći put.

Ocjena: 4.5/5
Tekst napisala: Monika Ponjavić

Monika Ponjavić je arhitekta, teatrolog, teoretičar audio-vizuelne umjetnosti i scenski dizajner. U slobodno vrijeme sadi baštu, spašava mačke i negoduje.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.***

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Zvezda odbranila “duplu krunu” osvajanjem Kupa Srbije (VIDEO)

DB

Sukob interesa smanjuje plate Mitroviću i Galiću

DB

Tragedija kod Bijeljine: Utopio se trinaestogodišnji dječak

DB

Preminuo glumac Ray Liotta

DB

Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata NSRS o prenosu nadležnosti

DB

Objavljen snimak zemljotresa u Peruu (VIDEO)

DB

1 komentar

Neko tamo Nedjelja, 17.09.2017., 16:30 at 4:30 pm

Interesantno

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više