Politika

I Kisindžer bi se zbunio: Banjalučke političke kombinacije!


Ni sedam dana od kada je Dragan Talić napustio NDP, a vijest o odlasku odbornika i predsjednika banjalučkog odbora ove stranke već je zastarjela. U međuvremenu su u gradu na Vrbasu još četiri odbornika napustila matične stranke!

Ovaj skupštinski saziv definitivno će ostati upamćen po, sada već i za naše prilike, nesvakidašnjem napuštanju partija na čijim listama su odbornici ušli u gradsku Skupštinu. Takođe, i gotovo pa potpunom nestajanju stranaka u Banjaluci i svođenju politike na imena i prezimena pojedinaca. Odbornika koji trenutno ne pripadaju nijednoj stranci u lokalnom Parlamentu ima čak devet i samo ih još nekoliko nedostaje da postanu vodeća skupina, imajući u vidu da u SNSD-ovom klubu ima 11 imena.

Posljednji u nizu, kako se i očekivalo, stranku je napustio DNS-ov trojac Budimir Balaban, koji je još uvijek i predsjednik Skupštine, te Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević.

– Kao i sve druge partije, i DNS je, a pogotovo njegov banjalučki odbor, u vlasništvu par ljudi okruženih sve većim brojem podanika i poltrona i to svakim danom sve više. Tako se u njemu, kao i u drugim partijama, sve više radi o ostvarivanju interesa nekolicine moćnih i o služenju ostalih – navodi trojac i, između ostalog, navodi da “odlukom o napuštanju DNS-a žele da prekinu mučnu situaciju odugovlačenja onih u banjalučkom odboru koji bi da ih isključe, a ne znaju kako”.

Da li se trojac preigrao ili ima čvrst rezervni plan sazanaćemo već na jesen, kada se gradska politička scena, nakon godišnjih odmora, ponovo u potpunosti zahukta. Tada ćemo vidjeti i da li će nekadašnji DNS-ovci nastupati čvrsto opoziciono ili će se opredijeliti za umjereno talasanje između podrške vladajućoj koaliciji i opozicije. Za sada su kritički govorili samo o DNS-u, ne i o politici gradonačelnika Igora Radojičića.

U kojem će pravcu bivši DNS-ovci i NDP-ovci

Posebno će biti zanimljivo da li će im se pridružiti i drugi odbornici, kako se u medijima moglo čitati posljednjih mjesec dana. Takođe, da će dobiti pojačanje i sami uvjeravaju.

Milenko Jaćimović, nezavisni odbornik koji je napustio Ujedinjenu Srpsku ubrzo nakon ovjere mandata, se navodi kao siguran iako on, osim „koketiranja“ sa DNS-ovim odbjeglim trojcem na društvenim mrežama i neodređenim izjavama nikada nije zvanično podržao njihove aktivnosti i potvrdio da će im se pridružiliti u novom klubu.

Samo nekoliko dana prije nego što se trojac otisnuo u nezavisne odbornike i DNS ostavio samo sa jednim, Boranom Bosančićem, opozicioni NDP se prepolovio. Iz stranke je, kako smo već pomenuli, u utorak izašao Talić, a dva dana kasnije njegovim putem krenuo i Vladimir Mirošljević.

Njihov rastanak sa bivšom strankom nije bio miran, te je ubrzo uslijedio rat saopštenjima, gdje iz Gradskog odbora stranke Dragana Čavića nisu štedjeli riječi, te su dvojac optužili da se sprema za prelazak u DNS i zauzimanje njihovih odnedavno upražnjenih mjesta.

– Već duže vrijeme, a posebno nakon prošlih lokalnih izbora sve je teže naći časne motive za ostanak u NDP. U trenutku kada smo najjača opoziciona i druga po snazi stranka u Banjaluci, kada su desetkovani SDS i PDP i kada građani jedino u nama vide snagu sposobnu da se izbori za interese građana, rukovodstvo stranke u potpunosti zanemaruje potrebe članstva i građana i potpuno se fokusira na ostvarenje svojih ličnih i parcijalnih interesa a na štetu svih nas – napisao je Mirošljević, a kao jedan od razloga naveo i pomenuto stranačko saopštenje, koje je dan ranije uputilo niz optužbi na račun Talića.

SP i SDS, za sada, “neokrnjeni”

Kada je riječ o banjalučkoj političkoj sceni, pokazaće se i da li je mir u SP-u samo privremen ili trajno dogovoren. Naime, kada je Balaban zahuktao priču o novom klubu, otvoreno se tvrdilo da će u njega preći dvojac SP-a Milan Milaković i Darko Milošević, čime bi stranka Petra Đokića u Banjaluci ostala ne samo jednom odborniku, Miši Kovačeviću.

Nakon gotovo ultimativne reakcije gradonačelnika da se SP brzo mora izjasniti o iznenadnom pitanju, te da ukoliko se jednoglasno ne ograde od Balabana neće ostati u skupštinskoj većini, Glavni odbor stranke je potvrdio da stranka ostaje jedinstvena te da Radojičić ima njihovu punu podršku.

Tako je SDS, ni kriv ni dužan, postao vodeća opoziciona stranka, a ako dođe do podjela i u SP-u, čak i druga partija u Banjaluci po broju odbornika ukupno. Naravno, ukoliko se neko ne odmetne i iz njihovih redova.

Iako ne u sjajnom odnosu, banjalučki SDS-ov trojac tvrdi da ostaje vijeran stranci. Dugogodišnji odbornik Aleksandar Petković ušao je u Glavni odbor stranke, te u sam vrh Gradskog odbora pa se ne očekuje da će tražiti ispisnicu. Predrag Vulin, koji je bio na čelu stranke do prošlogodišnjeg izbornog poraza, kako nezvanično saznajemo, uvjerava da će takođe ostati vjeran SDS-u, baš kao i Ljubo Ninković, koji je potvrdio da je dobijao i pozive sa drugih adresa, ali da su one bile uzaludne.

PDP i US ranije “načeti”

Podsjećamo, ranije su “načeti“ Ujedinjena Srpska, koja je odlaskom Jaćimovića sa dva pala ne jednog odbornika, te PDP koji je od tri predstavnika, izlaskom dotadašnjeg predsjednika gradskog odbora Zorana Talića i Tatjane Čičić-Odžaković, ostao na jednom odborniku, Drašku Stanivukoviću.

Tako smo došli do trenutnog stanja u banjalučkoj Skupštini:

SNSD – 11 odbornika

Nezavisni odbornici – devet odbornika (tri bivša DNS-ovca, po dva NDP-ovca i PDP-ovca, te jedan Ujedinjene Srpske i Saša Čudić, odbornik iz reda nacionalnih manjina).

SDS i SP – po tri odbornika

NDP – dva odbornika

DNS, PDP i Ujedinjena Srpska – po jednog odbornika.

Vrijeme pred nama pokazaće ko će od nezavisnih odbornika zvanično preći u vladajuću koaliciju, ko u najavljeni klub Budimira Balabana, koliko će ih ostati javno opoziciono orijentisanih te da li je 11 odbornika SNSD-a stabilno ili i kod njih ima podjela.

I za one koji politiku smatraju dosadnom, Banjaluka ima šta da ponudi i u potpunosti ih razuvjeri.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vlada plaća doprinose i aprilske plate za one koji ne rade zbog pandemije

OT

Ministarka prosvjete RS o završetku školske godine

OT

Tuča više osoba nakon saobraćajke, policija oduzimala oružje

OT

Nova odluka: Ko sve može da radi tokom pandemije?

OT

UEFA o opcijama: Lige u avgustu, bez kup takmičenja iduće sezone

OT

Sindikat: Ne otpuštajte radnike, čuvajte njihovo zdravlje!

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više