Zdravko Krsmanović
Politika

Krsmanović za SrpskaCafe: Dodik luta, Amerikanci će ispratiti svoj proizvod!


Predsjednik RS Milorad Dodik je američki proizvod, i jednostavno, od Boga je, da ga oni i isprate sa političke scene Republike Srpske, i cjelokupne BiH!

Rekao je ovo u intervjuu za portal SrpskaCafe potpredsjednik NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović, koji se osvrnuo i na aktuelne događaje, prvenstveno na nedavnu izjavu predsjednika Srpske i lidera SNSD-a da bi PDV trebalo povećati sa trenutnih 17, na 20 odsto.

– Najave o povećanju PDV-a su samo još jedno lupetanje Milorada Dodika. Kada se samo sjetim, on je htio i da uđe u Centralnu banku BiH i njene depozite podjeli entitetima, zatim da štampa novac, pa onda ona priča o velikom i malom ruskom kreditu, priča da smo manje zaduženi od Amerike i zemalja u regionu itd. U jednoj sedmici najvljuje povećanje plata a u drugoj povećanje PDV-a! On voli da baca te „bombe“ a ja ih lično smatram neozbiljnim. Dodik izgleda na ove julske dane pokušava da održi neki svoj stil i pokaže se kao da vlada situacijom i ima čarobna riješenja, a takva riješenja ne postoje. Istina je da je Republika Srpska u izolaciji, da je on na crnoj listi SAD-a i istina je da jedini spas za nas jeste njegov odlazak, kao i kriminalne garniture okupljene oko njega. Kada pogledate Dodikov odnos prema Vladi RS, to jednostavno  djeluje stvarno karikaturalno.

o Zašto?

– On u suštini o povećanju PDV-a, o svim tim stvarima koje se tiču ekonomije, odlaska u Kinu, priča o nekom velikom kineskom kreditu, oslobađanju nekih 300 miliona maraka za kapitalne investicije, priča o Gacku II, Serdarovu, sve to što Dodik radi upućuje na to da on apsolutno Vladu ne smatra Vladom, ne pita ih ništa ni najmanje. Pa i njegovo ponašanje prema Narodnoj skupštini RS.

o Smatrate i da Skupštinu obezvrijeđuje?

Budžet predsjednika RS i njegovog kabineta veći je nego svi prihodi NS RS. Kada poredite te podatke vi vidite da je on na mala vrata uveo jedan sistem koji je svojstven samo tzv. velikim imperatorima, vođama i kraljevima. Erdoganizacija RS je prisutna u pravom smislu riječi i očito da on to više ne može da nosi. On je tu svoju ulogu mogao da nosi dok je na neki način bio produžena ruka SAD-a, odnosno Zapada. Sada kada je ostavljen od svih očito da je ovo samo njegovo koprcanje u blatu. Žalosno je samo što cijenu njegovog ponašanja plaćaju svi građani RS, ali i čitave BiH. To pravi jednu stavrno lošu političku atmosferu, od podjela, nacionalizama,  neprincipijelnih koalicija, kao što je ova njegova sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Sve to ukazuje na jedno lutanje, i kao guska u magli, Dodik se trenutno ponaša na našoj političkoj sceni.

o Da li je Dodik zaista, kako ste rekli, ostavljen od svih? Šta je sa Srbijom ili Rusijom? Postoji li neko kome odgovara jak Dodik?

– To njegovo lutanje sada pojedini koriste za svoje kratke interese. Koristi ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da na neki način svoju tu patriotsku notu bivšeg radikala u Srbiji pojača pa zato koristi Dodika i njegovo mlaćenje. Koristi njegove političke izlete koji su vrlo rigidni, kao što je bila priča o referendumu i otcijepljenju Srpske 2018. godine, a onda Vučić sebe prikazuje kao mirotvorca te koristi za svoje unutarpolitičke ciljeve u Srbiji.

o Rusi?

Isto to radi i ruska administracija na čelu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. U suštini, svi ga oni koriste za trgovanje jer je očito da je Rusiji mnogo važnija Turska i Iran i sve što se dešava sa zemljama na Kavkazu od ovog našeg prostora. To je neka igra velikih sila i trgovina. Koriste Dodika i njegove izlete, koji su prst u oko EU i SAD-u. On nema apsolutno nijednog pravog političkog prijatelja i to je istina. On je sada samo list na vjetru, čeka se samo da odleti. Cijenu ćemo plaćati mi do 2018. godine a poslije oktobra naredne godine nadam se da će se to promijeniti jer očito je da je i Evropskoj uniji i SAD-u stalo da se zemlje Zapadnog Balkana čim prije primaknu EU i da se ona gubitkom Velike Britanije kompletira na našem prostoru. Ubijeđen sam da je to njihova strategija 2018. godine – odlazak jednog režima i jedne diktature iz BiH, odnosno RS. Dodik nas svakako ne vodi ka riješenju već samo ka sukobima.

o Da li bi Dodik rizikovao sa nekim novim referendumom?

– On pipa teren, na primjer njegov izlet sa referendumom o NATO-u koji spominje. I to je jedna od tih njegovih „bombi“ koje u posljednje vrijeme baca ali očito da ona nije naišla na plodno tlo. Ali, on u principu traži. Prošli put je referendum odradio svoj posao na način da je uspio da lokalne izbore izvuče u svoju korist. Sve je bilo spremno za nagovještaj njegove političke promjene 2018. godine, ali je tim referendumom o Danu RS uspio da ostvari koliko-toliko dobar rezultat na lokalnim izborima i produži svoju vlast. Iako je SNSD dobio manji broj glasova nego na prethodnim izborima on je uspio to da predstavi kao svoju veliku pobjedu.

o Smatrate da je referendum bio isključivo dio predizborne kampanje?

– Doći u poziciju da imate referendum sedam dana pred izbore i još poslije potpuno zanemarite referendumski stav građana, pokazuje da je on bio samo predizborna kampanja. Ukinuli su zakon o državnim praznicima, odluku Ustavnog suda BiH potpuno implementirali, sve to ukazuje da on u suštini smatra da je referendum bio riješenje za lokalne izbore i da bi nešto tako odgovaralo i 2018. godine.

o Referendum o samostalnosti Srpske?

– Moje mišljenje je da on razmišlja prevashodno o referendumu za NATO. Međutim, sada kada se postavilo pitanje da li je referendum za NATO u RS legitiman u odnosu na referendum o NATO na nivou BiH, onda nastaju problemi. Tu je problem i Srbija i Beograd, šta bi se desilo da na Kosovu raspišu referendum? To su sve stvari koje će njemu, ako se opredijeli za takav potez, razbiti kao bomba pred licem! Ako se odluči za novi referendum to će biti samo ubrzanje njegovog kraja i odlazak sa političke scene. On sada luta i sve te njegove izjave koje smo nabrojali u zadnje vrijeme, su pipanje, ne bi li se našao neki termin koji bi mu omogućio homogenizaciju naroda i biračkog tijela kako bi opet izvarao narod na izborima naredne godine. Lično mislim da mu to ovoga puta neće proći jer nije lako biti na crnoj listi SAD-a, političke i ekonomske sile koja ga je i dovela na vlast. On je njihov proizvod, i jednostavno, od Boga je, da ga oni i isprate sa političke scene.

o Lider DNS-a Marko Pavić je nedavno rekao da nije vrijeme za rekonstrukciju Vlade RS. Da li mu i dalje pružate ruku? Smatrate li da će ostati vjeran SNSD-u ili bi naredne godine mogao zauzeti neku novu poziciju?

– Moj osjećaj je da se Marko Pavić i DNS polako distanciraju od politike Milorada Dodika. Oni postaju svjesni da im Dodik nikada neće oprostiti Ljubiju i sve što se dešavalo oko nje jer to je za njega bio jedan veliki politički poraz. Dodik je došao je u poziciju da mora doći na sjednicu Skupštine, otvoreno gurati tu tačku, lobirati, pokušavati kupiti poslanike kako bi obezbjedio većinu, i na kraju izgubiti. Očito je da Pavić kao pametan političar, koji je dugo u politici, zna da mu to Dodik nikada neće oprostiti! Po meni, DNS će gledati da se što je moguće bolje pozicionira za naredne opšte izbore. U ovom momentu Pavić počinje da vodi svoju politiku. Za razliku od SP-a i Petra Đokića, koju su u suštini SNSD, ali se lažno predstavljaju da su druga politička partija, Pavić stvarno počinje predstavljati drugu političku partiju i misliti svojoj glavom.

o Trenutno ne izgleda da će napuštati koaliciju sa SNSD-om i SP-om.

– On jeste u koalicionom aranžmanu i gleda prevashodno politički kapital koji ima iz vlasti za naredne izbore. Moja politička želja je da se formira taj treći blok PDP-DNS-NDP, koji bi bio najjača politička grupacija u RS, koja bi relaksirala političke odnose između SDS-a na jednoj strani i SNSD-a na drugoj. Mislim da će se u tom pravcu politička scena i raspetljavati. Hoće li to biti na početku naredne godine ili će to biti neposredno kod imenovanja kandidata za pojedinačne funkcije, vidjećemo. Lično mislim da će raspetljavanje političke scene biti kod kandidata za pojedinačne funkcije jer Pavić neće odustati od toga da jednu pojedinačnu političku funkciju zatraži za DNS. Gledaće koja će mu politička grupacija to ponuditi. Tada će doći do političkog raspleta na političkoj sceni vezano za DNS i rekonstrukciju Vlade RS.

o Da li bi rekonstrukcija Vlade RS u trenutnim uslovima išta značajno donijela?

– Aktuelni ministri i Vlada RS i da ne rade ništa nikakva rekonstrukcija ne bi promijenila stvari. Potreban je radikalan rez. Samo spektakularne radikalne promjene, ukoliko se misli zaustaviti propadanje i ukoliko se misli zaustaviti i izvući RS iz izolacije, koja je trenutno potpuna.

o U ranijim izjavama bili ste oprezni kada je riječ o SDS-u, ističući da će se tek nakon njihovih unutarstranačkih izbora stvari iskristalisati. Imate li danas jasniji stav o najvećoj opozicionoj stanci u Srpskoj?

– SDS treba da pokaže koliko je u suštini stvarno jak. Ono što je meni želja jeste da se SDS-u skinu američke sankcije jer stvarno mislim da je to sada politička partija koja je u mnogo čemu raskinula sa onim SDS-om iz perioda svega onoga što je bila hipoteka Republici Srpskoj, kada su sankcije i uvedene. Vidim SDS sa mladim kadrovima i kvalitetnim ljudima na našoj političkoj sceni, prevashodno mislim na predsjednika GO Milana Miličevića, predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu, poslanika u NS RS Davora Šešića ali i druge. Ima kod njih niz kvalitetnih ljudi.

o A stara garda?

– Naravno, ima i stare garde, nikoga ne treba odbacivati! Ali mislim da politika koja se sada vodi jeste ipak jedna potpuno drugačija od politike SDS-a iz nekadašnjeg perioda. Ponavljam, mislim da će im veliki vjetar u leđa predstavljati skidanje sankcija od strane SAD-a. U svakom slučaju, SDS ima šansu. Koliko će je uspjeti iskoristiti, u ovom momentu prevashodno zavisi od Vukote Govedarice i toga koliko u ovom momentu može da shvati istorijski trenutak u kome se nalazi i koliki ima politički kapacitet, ličnu harizmu  i političku snagu da SDS dovede na pozicije sa kojih će moći provesti sve što očekuju građani RS. Od SDS-a se očekuje da bude nosilac promjena. SDS je sada na vazi.

o Kada bi moglo doći do konkretnih pregovora vaše stranke sa SDS-om?

– Mi ćemo sigurno početi pregovore sa SDS-om oko pojedinačnih funkcija, najvjerovatnije u septembru.

o Kada spominjete pojedinačne funkcije, jeste li promijenili stav ili i dalje insistirate na srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću kao kandidatu za predsjednika RS?

– Tu je moj stav od početka jasan, kandidat za predsjednika RS treba da bude Mladen Ivanić! Razlog je jednostavan, on sigurno pobjeđuje! SDS treba, po meni, da ima kandidata za člana Predsjedništva BiH a nakon izborne pobjede i predsjednika Vlade RS iz svojih redova. To je ono što u ovom momentu, prema političkoj snazi SDS-u treba i da pripadne. Trenutno ne smijemo rizikovati sa drugim kandidatom za predsjednika Srpske. Dakle, mislim da je tu negdje riješenje koje će se tražiti na pomenutim zajedničkim razgovorima. Naravno, biće na stolu i stav DNS-a, i ta partija će morati u jednom trenutku zauzeti jasno svoju poziciju.

o Ako ostanu u aktuelnoj koaliciji?

– Ako ponovo bude polarizacija političke scene, onda će se baš morati ići na politički obračun do kosti. Sa druge strane, ukoliko bude preslagavanja političke scene, sa pravljenjem tzv. trećeg bloka, onda bi se stvari u RS mogle mnogo elegantnije i mirnije riješiti.

Kada ih pobjedimo, ne smijemo se ponašati kao aktuelna vlast!

o Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je spominjao tajkune koji se uvlače u SDS. Ukoliko bi današnja opozicija došla na vlast, kako bi mogla izbjeći grešku aktuelne, koja je širom otvorila vrata sumnjivim osobama?

– Upravo je to pitanje i jedno od ključnih zašto se zalažem za tzv. treći blok. Nesporno je da je u SDS-u, u periodu od 1991. pa sve do 2006. godine, bilo dosta ljudi koji su dobro bili na granici nečega što se zove kriminalna vlast, a snažno je bila prisutna i  tajkunizacija. I to je ono što je i dovelo SDS u poziciju da je otišao sa vlasti i da je morao da plati cijenu političkih promjena koje su se dešavale 2006. godine. Zato je najbolja zaštita od toga da u novu vlast ne dođe ista ekipa koja je i prethodno bila obilježena kao grupa  sumnjivih političkih i moralnih vrijednosti, jeste jak  tzv. treći blok.

o Na koji bi način taj treći blok onemogućio tajkunizaciju vlasti?

– Jednostavno niko ne bi bio u poziciji da može da odlučuje apsolutno samostalno, jer će biti svjestan da će biti zamijenjen ako takve stvari dozvoli. A u politici samo postoji strah da ćete izgubiti sve! Bilo koja politička stranka koja osjeti da je pobjedila i da može da vlada ponašaće se slično kao što se ovi sada ponašaju na vlasti! Ali ako imate jaku treću političku grupaciju, koja može da utiče na smjenu najjače partije, koja može da raspusti Skupštinu, raspiše nove izbore, onda je to stvar koja će garantovati da niko neće htjeti da rizikuje. Ljudi koji sada vode političke partije koje predstavljau opoziciju i spremaju se da preuzmu vlast tada će sigurno mnogo pažljivije voditi svoju kadrovsku politiku i u organe izvršne vlasti postavljati ljude koji će imati opšti interes daleko iznad ličnog i privatnog.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Narodna i univerzitetska biblioteka RS obilježila Evropski dan jezika

GC

EULEKS ne staje: Uhapšen Haradinajev brat

GC

Crna Gora: Preminula jedna osoba, zaraženo još 245

GC

Objavljen identitet poginulih pilota

GC

Krim-policija istražuje rad Jelene Kurtinović

GC

ABA se igra, ali sporovi nisu riješeni

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više