Infopunkt

Za njih ne vrijede zakoni: Ministri varaju i Srpsku i narod?!


Ministri i njihovi podređeni u Vladi RS godinama krše zakone, zaobilaze pravilnike, razbacuju se novcem građana, neizvršavaju preuzete obaveze, umanjuju troškove, uvećavaju prihode, a da za to nikad niko nije odgovarao!

Da zlo bude veće, podatke o nezakonitim radnjama i bahatosti na račun građana bez pokrića se svake godine uredno zavedu u revizorskim izvještajima koji, sudeći prema dosadašnjoj praksi, posluže samo za jednokratnu novinarsku priču.

Tako je bilo i ove godine. Od 15 ministarstva, nad kojima je urađena revizija, samo su tri dobila pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju, dok su ostala, možemo slobodno reći, nagrađena s mišljenjem sa rezervom. Većina ovih ministarstava je imala tolike propuste i na toliko mjesta u svom radu kršila zakonske odredbe da su itekako zaslužili da dobiju negativnu ocjenu.

Davor Šešić
Davor Šešić
Izvještaji ne pozivaju na odgovornost

Opozicija u RS smatra da je postalo nebitno kakvi su nalazi revizije, jer već odavno oni ne služe za ono za šta su namjenjeni.

Tako poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić naglašava da su revizorski izvještaji izgubili svoju ulogu.

– Revizorski izvještaji ne služe za ocjenu rada ministarstva, te već odavno ne pozivaju na odgovornost. Oni nam na najbolji način pokazuju da zakon ne važi za ministre i njihove saradnike u ministarstvima koji su nas svojim nezakonitim radom i negativnim poslovanjem doveli do propasti u kojoj živimo. Samim tim je i funkcija revizora postala mrtvo slovo na papiru koja samo služi za ispunjavanje forme – rekao je Šešić za SrpskaCafe.

U svemu ovome najveći apsurd, ali i razlog zbog kojeg se odgovorni za pronevjere sredstava ne gone zakonski, je činjenica da u sistemu rada ne postoji obaveza revizora da prijavljuje negativne nalaze tužilaštvu, dok tužilac nije obavezan da čita reviziju i djeluje na osnovu nje. Zbog toga će se i ovaj put svi oni koji su kršili zakon i nenamjesnki trošili novac izvući kao da se ništa nije ni dogodilo.

Koliko je bilo propusta u prošloj godini najbolje se može vidjeti iz primjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na čijem je čelu Stevo Mirjanić. Ovo ministarstvo je obaveze od 31,8 miliona KM, dospjele na plaćanje krajem prošle godine uključilo u izvršenje budžeta za tu godinu, iako nisu obezbijedili sredstva za to.

Istu stvar su radili i prethodnih godina, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu RS. Pored toga, revizori su nepravilnosti uočili i prilikom dodjele regresiranog dizel goriva u 2016. godini, ali i pri dodijeli podsticajnih mjera za vakcinaciju i podsticaja po osnovu premije za mlijeko gdje nisu vršene terenske kontrole.

vlada_rs-e1399101961635Mnogobrojne neregularnosti

Još jedano ministarstvo kod kog su evidentirane silne neregularnosti u poslovanju je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Možda i najveća zamjerka revizora odnosi se na obaveze koje nisu prikazane po osnovu plata zaposlenih u institucijama ovog resora u najmanjem iznosu od 6 492 563 KM i obaveze iz poslovanja u najmanjem iznosu od 1 877 836 KM, što nije u skladu s članovima 73. i 84. Pravilnika o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike u Republici Srpskoj. Ipak, ovakav odnos prema zakonodavstvu RS i novcu građana nije spriječio resornog ministra Daneta Maleševića da se upusti u kupovinu limuzine koju namjerava da plati oko 115 000 KM.

Velike propuste napravilo je i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS u kom su obračunali bruto platu za lice koje nema zasnovan radni odnos u ovom ministarstvu, zbog čega je više od 59 000 KM pogrešno evidentirano. Ovo ministarstvo prilikom izmirenja obaveza iz 2015. godine u iznosu od 113 642 KM nije prikazalo izdatke po tom osnovu u izvršenju budžeta za prošlu godinu, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Mišljenje sa rezervom

Pored, u tekstu, navedenih, mišljenje s rezervom su još dobili i Ministarstvo nauke i tehnologije, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo trgovine i turizma i MUP.

I u radu Ministarstva porodice omladine i sporta je uočen niz nepravilnosti i kršenje zakonskih akata. Ministarstvo, na čijem čelu je Jasmina Davidović, nije izmirilo obaveze prema manifestacijama od značaja i posebnog značaja održanih u 2015. godini, ali su vršene uplate klubovima koji ne ispunjavaju osnovne kriterijume, niti imaju značajne rezultate.

Revizor je i ove godine ukazao na niz zakonskih propusta i grešaka Ministarstva zdravlja zbog kojih trpe korisnici usluga zdravstva Republike Srpske.

Tako je navedeno da budžetom za 2016. godinu nisu obezbijeđena potrebna sredstva za isplatu prava koja proističu iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zbog čega su stvorene obaveze iznad sredstava utvrđenih budžetom, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS.

Revizorskim izvještajem je dokazano i da je propadanje tendera za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu odgovornost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ovo su samo neki od očiglednih primjera nepoštivanja zakona od strane ministara i njihovih podređenih u ministarstvima, a primjera je još mnogo više.

J. Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Naučnici tvrde: Dječji mozak razvijaju putovanja, a ne igračke

DB

Mićić: Bijeljinski SDS i ja nećemo rušiti našu stranku a pogotovo ne Šarovića

OT

Vlada planira novu organizaciju Inspektorata Srpske

OT

Formiran Nezavisni klub poslanika Socijalističke partije

OT

Crnogorski premijer: Spremni smo za postizanje konsenzusa

OT

Odbijena žalba, Golić ostaje u pritvoru

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više