Politika

Kajkut za SrpskaCafe: Ključ izbora u Srpskoj 2018. je Banjaluka!


Ubijeđen sam da ćemo sa mojim programom, ne samo konsolidovati stranku, nego i ostvariti rezultat koji će doprinijeti da SDS konačno preuzme vlast na nivou Republike Srpske! 

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe predsjednik banjalučkog SDS-a Mladen Kajkut, u svom prvom intervjuu koji je dao za medije, nakon što je krajem maja preuzeo pomenutu funkciju.

– U svom izlaganju na izbornoj skupštini sam rekao da je ključ izbora u Republici Srpskoj upravo Banjaluka, sa čim se i vrh stranke apsolutno složio – dodao je Kajkut.

o Međutim, Banjaluka nema nikog u Predsjedništvu SDS-a. Kako gledate na to? Djeluje neobično da najveći grad nema predstavnika u vrhu najveće opozicione stranke.

– Apsolutno ste u pravu, djeluje neobično ali je nažalost tako. Rezultati na prethodnim lokalnim izborima su definisali i broj članova Glavnog odbora iz Banjaluke, sa čim takođe nisam zadovoljan. Na moje insistiranje prema predsjedniku stranke i pomenuti problem ćemo prevazići u ovom periodu, tako što će na svim sjednicama predsjedništva stranke biti predstavnik Banjaluke kao najvećeg grada i izborne jedinice. Ali još jednom ponavljam, ubjeđen sam da će se slika nakon izbora 2018. godine definitivno promijeniti u korist Banjaluke.

o Nema vas mnogo u medijima, a i GO je najviše medijskog prostora dobio oko obilježavanja slave. Zbog čega ste se odlučili na, da kažemo, mirniji start? Šta se trenutno dešava u Gradskom odboru?

– Ne slažem se da sam se odlučio na, kako vi kažete, mirniji start. Napominjem, održali smo dvije sjednice Gradskog odbora, jedan sastanak savjeta predsjednika MO, formirali Aktiv žena i Aktiv mladih. S obzirom na to da je pravna regulativa i sam statut SDS-a relativno fleksibilan, na drugoj sjednici GO sam iznio i nacrt domaće uredbe koja bi definisala samu organizaciju najvećeg GO. Takođe je pripremljen nacrt poslovnika o radu GO čijim usvajanjem ćemo se, nadam se, napokon vratiti u rad na teren i sve funkcionere koji su izabrani ispred GO SDS Banjaluka.

o Da li ste zadovoljni tim segmentom?

– Sa tim segmentom nisam bio zadovoljan. Izborom i postavljanjem određenih članova stranke na funkcije oni gube vezu sa bazom što nam je uglavnom pravilo probleme. Usvajanjem uredbe i poslovnika taj problem ćemo riješiti. Na sljedećoj sjednici GO, koju planiram krajem avgusta će biti usvojeni dokumenti kao i odluka o formiranju Izvršnog odbora, koji će biti najoperativnije tijelo. IO će brojati maksimalno 29 članova, a biće sastavljeno od predsjednika područnih odbora, njih 12, i predsjednika resornih odbora, koji će pratiti organizaciju gradske uprave Banjaluka, odnosno njihovih odjeljenja. IO će davati smjernice našim odbornicima kako će djelovati i glasati na sjednicama gradske Skupštine. Po bitnim pitanjima.

o Vi ćete biti na čelu tog Izvršnog odbora?

– Ne, ja neću biti predsjednik IO, iako je statutom stranke tako predviđeno. Nisam čovjek koji samo traži funkcije i pozicije, nego čovjek koji za sobom kroz svoj radni vijek ima i želi dobru i funkcionalnu organizaciju koja ima svoj cilj i ostvaruje dobre rezultate. A to će GO definitivno i imati.

o Zašto vas nema u medijima, kao novoizabranom predsjedniku GO potrebno je mnogo više prostora nego nekim drugim, medijski izgrađenijim, kolegama?

– Nema nas u medijima, ali vi i sami znate kakvo je tamo stanje i ko ima prioritete da se pojavljuje i da ovaj narod sluđuje. Osnovno djelovanje koje ćemo imati je rad na terenu kroz MO a na pomenutom sastanku savjeta predsjednika MO utvrđen je datum za konsolidaciju MO.

o Da li su se stvari u GO posložile nakon mnogobrojnih turbulencija?

– Članovi na terenu podržavaju moj plan i koncept rada. Moram naglasiti da smo u međuvremenu i organizovali i slavu SDS-a, Petrovdan, na zavidnom nivou. Pored ovih nabrojanih imali smo i niz aktivnost po MO, na kojima je bilo prisutno i stotine članova što jasno pokazuje da SDS ima dobru infrastrukturu na terenu, za razliku od većine stranaka koji uglavnom djeluju liderski i putem medija.

o Svjedoci smo da je čak osam odbornika napustilo stranke sa čijih lista su ušli u Skupštinu. Kako gledate na ovu pojavu, koja je u Banjaluci baš uzela maha?

– Moje mišljenje, a vjerujem i većine ljudi u društvu, jeste da je ovdje problem u Izbornom zakonu BiH i pitanju vlasništva mandata. Pojedinci iskoriste strukturu stranke, poziciju na listi, a to potvrđuje i da samo kadriranje u strankama nije uredno i tu nešto treba mijenjati. Moral pojedinaca i privržanost stranci prestaje onog momenta kada bude izabran i postavljen na poziciju. Lični interes je ispred i opšteg i stranačkog.

o Da li ste razgovarali sa trojicom SDS-ovih odbornika, ostaju li u stranci ili postoje turbulencije?

– Čovjek sam koji nema prepreka da sa nekim razgovara. Tako i sa našim odbornicima. U nekim stvarima se ne slažemo ali se uvažavamo. Da li ostaju u stranci, to je pitanje za sve odbornike i poslanike svih partija, koji, rekao sam, po izboru nažalost često umisle da su Bogom dani i da to čak debelo i zloupotrebljavaju.

o Kako vam trenutno izgleda politička scena u Banjaluci? Više nikome nije jasno ni ko je vlast ni ko je opozicija.

– Mišljenja sam da je stanje preslikano iz republičke Skupštine po završetku opštih izbora 2014. godine, kada smo bili svjedoci afere “Papak”. Raspadom kluba DNS-a, gradonačelnik je uspio unijeti nemir u naše koalicione partnere PDP i NDP, na način da izdvoji neke odbornike da bi imao sigurnu poziciju. Napominjem, po statutu grada skupštinska većina može izglasati nepovjerenje gradonačelniku što isti nije smio dozvoliti pa je djelovao vidimo kako. Upoznat sam da je gradonačelnik obavljao pojedinačne razgovore sa svim odbornicima a rezultati su vidljivi. Ponovo ima stabilnu većinu.

o Kako gledate na dosadašnji rad gradonačelnika Igora Radojičića?

– Iskren da budem pluseve ne vidim, ako to nisu marketinška fotografisanja od kojih građani nemaju nikakvu korist. Ocjena stanja u gradu po pitanju stvaranja privrednog ambijenta i privlačenja stranih investicija je nula. Otvaranje tržnih centara koji ne stvaraju višak vrijednosti niti značajno utiču na povećanje budžeta grada.

o Ne djeluje vam da je išta urađeno?

– Ništa posebno. Dosta se krećem po gradu, ne vidim nijednu značajnu investiciju na poboljšanju komunalne infrastrukture, radove na kanalizacionim mrežama, a u predizbornoj kampanji data su velika obećanja u toj oblasti. U međuvremenu, otvorilo se pitanje saobraćajnih gužvi izbacivanjem “Zelenog mosta” iz upotrebe. To bi ozbiljni gradovi riješili i to bi im bio prioritet. Obećan je Istočni tranzit, ništa se ne deševa. Teretna vozila, vozila vatrogasne službe ili hitne pomoći, na južnom potezu Vrbas mogu preći tek u Karanovcu. Tu je i problem sa mostom u Priječanima, treba li još? Zatim, pitanje gradske Toplane. Pompezno najavljeno grijanje na drvenu sječku će ostaviti nesagledive posljedice na ekologiju i šume u okruženju Banjaluke. Šta sa stanovnicima, njih 70 odsto, koji se ne griju na Toplanu? Jednostavno, gradonačelnik po mom mišljenju ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Jer Banjaluka nije samo zgrada gradske uprave i 500 metara oko nje.

o Nedavno je formiran novi odbornički klub “Sloboda” na čelu sa bivšim predsjednikom Skupštine grada Budimirom Balabanom. Kako gledate na četvorku iz ovog kluba, postoji li mogućnost za saradnju SDS-a i njih?

– Koliko se sjećam, u nekom ranijem periodu dvojica od njih su već bili članovi SDS-a. U politici se nikad ne kaže ne, ali u ovom momentu bi to samo poljuljalo našu dobru i uspješnu konsolidaciju i vraćanje na stare pozicije SDS-a tamo gdje treba, a to je pobjeda i stabilan GO. Konačnu odluku će donijeti GO, odnosno baza – MO.

o Šta su naredni koraci banjalučkog SDS-a, kakve aktivnosti planirate?

– Već sam ranije rekao, prvi korak je formiranje izvršnog odbora i resora koji će, ne samo iznositi problem u gradu, nego i predlagati bolja i pametnija rješenja. Kontinuiran rad na terenu sa našim aktivistima po MO. Nisam rekao da je pripremljen i akcioni plan rada pod nazivom “Do pobjede” za GO Banjaluka, koji će takođe biti izložen i nadam se potvrđen na sljedećoj sjednici GO.

Sa Tadićem nemamo nikakav kontakt

o Ima li Ognjen Tadić ikakav kontakt sa Gradskim odborom, nakon što je dao ostavku na sve stranačke funkcije?

– Ne. Kontakte nemamo, mada je isti bio pozivan da učestvuje u izbornom procesu od nivoa MO Starčevica. Nije učestvovao ni u organizaciji slave. Jedan je od tri funkcionera koji nije ispoštovao odluku GO o sufinansiranju slave o čemu će GO biti upoznat na sljedećoj sjednici. Stranka ne smije biti taoc jednog čovjeka.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Milanović nazvao Pupovca “kupljenim i ucijenjenim”

AP

Na sljedećim Olimpijskim igrama protesti neće biti dozvoljeni

AP

Neradni dani od 30. aprila do 3. maja

AP

Odbor za Donju Gradinu Narodne skupštine RS nije održao nijednu sjednicu

OT

Moćni turnir koji vas vodi do bogatstva: Parada Keša od 60 000 evra!

OT

Beograd: Audio-izložba o Jasenovacu otvorena do 5. maja

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više