Društvo

Peradari spremni za evropske inspektore

Tim iz Evropske unije koji treba da izvrši inspekciju, nakon čega bi eventualno odobrio izvoz mesa peradi i jaja u EU, u Bosnu i Hercegovinu stiže 26. septembra, do kada domaći peradari imaju vremena da pripreme svoje objekte za veoma važnu kontrolu.

Prema očekivanjima, u zemlji bi trebalo da se zadrže dvije sedmice, a dugo očekivana dozvola za izvoz mogla bi da bude aktivirana početkom 2018. godine. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je kako je ova posjeta rezultat pojačanih aktivnosti koje su rađene u ovoj oblasti.

On se nada da će biti odobren sistem, odnosno da će nakon toga BiH biti stavljena na listu zemalja koje mogu da izvoze prerađevine od pilećeg mesa, a potom vjerovatno i jaja.

– Odabrali smo one najbolje kompanije za koje smatramo da mogu ispuniti uslove. Radimo to po istom principu kao što smo uradili i s mlijekom. Odabrali smo tri, a sada devet kompanija može izvoziti. Tako će biti i u ovoj oblasti – istakao je Šarović.

On je napomenuo da taj sektor sigurno može da doživi ekspanziju i vrati ona tržišta koja je BiH imala prije.

Nedžad Biberović iz Mesne industrije “Ovako” izrazio je zadovoljstvo najavljenom posjetom inspekcijskog tima EU, naglašavajući da sektor peradarstva ima ogromnu mrežu kooperanata i da se aktivno radi na rješavanju svih zamjerki koje je ranije dala Evropska komisija.

– Može se reći da u BiH oko 10 000 ljudi aktivno učestvuje u proizvodnji pilećeg mesa – rekao je Biberović i dodao da se otvaranjem tržišta EU u BiH otvara prostor za dodatne investicije u povećanje kapaciteta.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara Republike Srpske i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, rekao je kako su od strane proizvođača završene sve pripreme za pregled objekata.

Kaže kako je Kancelarija za veterinarstvo BiH sprovodila postupke pregleda i kontrole svih objekata koji su najbolje opremljeni i najbolje spremni kako bi se njihovi proizvodi mogli naći na tržištu EU. On ne sumnja da će meso iz BiH pronaći svoj put na zahtjevnom evropskom tržištu.

– Naše firme su spremne na takvu utakmicu i po pitanju kvaliteta i po pitanju cijene, jer smo svjesni zakonitosti otvorenih ekonomija i znamo da moramo da se borimo prvenstveno kvalitetom, ali i cijenama kako bismo bili prihvaćeni. BiH ima nekoliko kompanija sa aspekta tehnologije, opreme i radne snage koje mogu da se upuste u jednu takvu izazovnu utakmicu – kazao nam je Miličić.

Inače, podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u 2016. godini izvoz peradi iznosio 58 miliona KM, a uvoz 33 miliona KM, čime je pokrivenost uvoza iznosila 160 odsto i najveća je u posljednjih pet godina. Najviše su se izvozile prerađevine od pilećeg mesa, i to 65 odsto, meso peradi 23 odsto, jaja osam odsto i živa perad četiri odsto. Dosadašnja ključna tržišta za bh. peradarstvo su Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija.

BiH među favoritima za članstvo u STO

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, očekuje da bi BiH mogla postati član Svjetske trgovinske organizacije u decembru na 11. ministarskoj konferenciji u Argentini.

– BiH je glavni favorit među zemljama koje očekuju da pristupe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji – kazao je on i istakao da je jedan od uslova za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji usvajanje zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH. Napomenuo je da ukoliko se ne ispuni ambiciozni plan da BiH postane članica STO i ne završi pregovore na vrijeme do sastanka u Argentini, ostaje mogućnost da posao bude završen u proljeće iduće godine.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

FAO: Predstavljena najveća baza poljoprivrednih podataka

JG

Gorivo pojeftinilo za pet feninga

JG

Dječak ostao bez oca i majke, potrebna mu pomoć dobrih ljudi

JS

Građanima na privremenom radu u Austriji pojednostavljen odlazak u penziju

JS

BiH raj za ilegalnu trgovinu: Država nemoćna pred švercerima

JS

Putovanje kao nekad: Od 1. juna ulazak u Njemačku samo sa pasošem

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više