Infopunkt

Polovina produžnih kablova može da izazove strujni udar ili požar!


Gotovo polovina produžnih kablova u našim domaćinstvima ne ispunjavaju bezbjednosne uslove i mogu da izazovu požar, pa čak i strujni udar onima koji ih koriste. 

Ovo je potvrdio nadzor Agencije za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Nadzor je obavljen nakon što je 2012. i 2013. godine utvrđeno da 80 odsto, a 2014. godine 50 odsto produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu na tržištu BiH nije usklađeno sa propisima i predstavlja ozbiljan rizik od strujnog udara i požara.

Od 1. februara do 31. maja Agencija za nadzor nad tržištem BiH, te tržišne inspekcije Srpske, FBiH i Brčko distrikta obavili su osam inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano sedam različitih tipova produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu.

Inspektori su obavili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda i odabrali sedam uzoraka za laboratorijsko ispitivanje.

Utvrđeno je da tri uzorka ili 43 odsto ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara, saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem. Utičnice na kontrolisanim uzorcima nemaju zatvarače, a površina poprečnog presjeka provodnika u savitljivom kablu manja je od minimalno dozvoljene.

Za sve neusklađene proizvode nadležni inspekcijski organi FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta naložili su povlačenje sa tržišta, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda, a u jednom slučaju naređeno je i uništavanje proizvoda.

Ukupno je sa tržišta povučeno 205 i uništena su 94 produžna kabla.

U dva slučaja produžni kablovi koji ne odgovaraju propisima i predstavljaju rizik uvezeni su iz Kine, dok je u jednom slučaju riječ o prenosnoj utičnici proizvođača “Elid” iz Srbije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pribe uskoro završava izvještaj o pravosuđu?

OT

Dodik: Moram razočarati one koji su očekivali cijepanje

OT

SNSD i DNS bez dogovora, sljedeće sedmice novi sastanak

OT

SNSD povukao kandidaturu Šulića za potpredsjednika NSRS?

OT

“Otkrivene” nikad viđene fotografije Banjaluke poslije zemljotresa

DM

Znate li zašto je Žastin Trudo najveća faca među premijerima?

AP

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više