Infopunkt

Treba li Srpskoj referendum o NATO?!


Da li je u Srpskoj u najavi novi referendum, ovoga puta o ulasku BiH, odnosno RS, u NATO savez, i koliko bi isti bio svrsishodan, politički predstavnici u RS ponovo imaju različite poglede!

O referendumu, drugom u godinu dana, nakon prošlogodišnjeg izjašnjavanja građana Srpske o Danu RS, prvi je javno progovorio i predložio, predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

– Republika Srpska ima konsenzus o neulasku BiH u NATO, ali s obzirom na to da je sada očigledno da BiH, bez volje RS, hoće da se strpa u Alijansu, važno je da se zna šta je volja naroda i zato što prije treba održati referendum o tom pitanju – rekao je prije nekoliko dana Dodik.

Referendum što prije

On je dodao i to da je referendum o pristupanju BiH NATO-u definitivna odluka Republike Srpske, kako bi se njeni građani izjasnili o tim integracijama u trenutku kada budu došle na dnevni red.

Potreban zajednički stav

natalija-trivic

Iz Ujedinjene Srpske poručuju da će se ova stranka odazvati ukoliko predsjednik Srpske pozove na razgovor predstavnike političkih partija u vezi sa referendumom o ulasku BiH u NATO.

– Partije iz Srpske treba da donesu zajednički stav, prepucavanja nisu u korist Srpskoj. Građani Republike Srpske trebaju biti ujedinjeni kada je riječ o nacionalnim interesima Srpske, ali i usmjereni na njeno jačanje iznutra – poručila je potpredsjednica Ujedinjene Srpske Natalija Trivić.

– Najprije sve političke partije u RS treba da se okupe oko konsenzusa da se sprovede referendum sa pitanjem “Da li ste za to da BiH, odnosno RS, bude članica NATO-a”. A može možda i drugo pitanje: “Da li ste za to da postoje Oružane snage BiH”. Nema razloga za oklijevanje i namjeravani, dogovoreni i opšteprihvaćeni referendum treba održati što je prije moguće – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je, kako kaže, uvjeren da međunarodnoj zajednici neće biti drago zbog referenduma i da će reći da on nema snagu, ali da to ne smije spriječiti njegovo održavanje.

– Primarno, ne želimo da se razlikujemo od Srbije, i ako je Srbija proglasila neutralnost, onda ćemo i mi učiniti sve da RS ostane u fokusu neutralnosti, mada mi moramo, imajući u vidu nastale okolnosti, umješanost NATO-a u političke procese ovdje, da se izborimo na način na koji Srbija to nije radila. Moramo da idemo sa snagom koja je najvažnija, a to je snaga naroda – zaključio je Dodik.

Dodikove manipulacije

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, sa druge strane, ističe da najveća opoziciona stranka u Srpskoj neće podržati takav referendum, jer ga smatraju, kako je rekao, „tipičnom Dodikovom manipulacijom“.

– Koliko god se SNSD sada pokušava oprati, svojevremeno su upravo njihovi funkcioneri usmjeravali BiH ka NATO-u. Sada je očigledno došlo do velikog zaokreta u politici Milorada Dodika. I da bi dokazao narodu da je to sad neki novi Dodik, čak je spreman da ide dotle da ide sa inicijativom za raspisivanje referenduma – ističe lider SDS-a.

Vukota Govedarica
Vukota Govedarica

On smatra da Dodik takvim potezima Republiku Srpsku samo „bespotrebno uvlači u konflikt“.

– Mislim da on ipak neće raspisati taj referendum, a na kraju krajeva i njegove izjave su potpuno neodređene. On je potpuno vremenski neodređen po tom pitanju, što ukazuje na manipulisanje – kaže predsjednik SDS-a.

Orijentir za Republiku Srpsku, dodaje Govedarica, treba da bude Srbija.

– I sve dok Srbija ima poziciju vojne neutralnosti u pogledu evroatlantskih integracija, to treba da bude i naša pozicija. Ako je Dodik spreman da ide s tom inicijativom, onda bi morao da zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine koja bi donijela konačnu odluku, a ne da zavlači javnost za koju znamo kakav stav ima po tom pitanju. Treba imati na umu da to pitanje uopšte nije na dnevnom redu i da je samim tim bespotrebno – kaže Govedarica pozivajući predsjednika Srpske da ipak raspiše referendum.

Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović

Iz DNS-a, koji je SNSD-ov koalicioni patner, takođe naglašavaju potrebu da Srpska prati stav Srbije.

– RS treba da prati stav Srbije kada je riječ o članstvu u NATO. Besmisleno je da Srpska donosi odluku da ne ide u evroatlantske integracije, ako Srbija odluči da ide. Referendum koji bi bio suprotan Srbiji ne vidim da bi imao svoju svrhu – rekao je Čubrilović i na taj način, između redova, provukao da se najradije ne bi upuštao u novu referendumsku avanturu.

Treba biti racionalan

O referendumu o NATO, oglasili su se i iz PDP-a, iz kojeg smatraju da je pitanje članstva BiH u pomenutoj organizaciji strateško pitanje koje nijedan pojedinac ne može individualno “izbaciti na površinu”.

Treba biti racionalan, isključiti emocije i vidjeti da mladi iz BiH odlaze upravo u zemlje koje su članice NATO saveza – rekao je direktor Političke akademije PDP-a Milko Grmuša.

Milko Grmuša

On je rekao da se zvanični stavovi RS o ulasku BiH u NATO oslanjaju na Deklaraciju o strateškim opredjeljenjima Srpske u sistemu odbrane BiH, koju je usvojila Narodna skupština 2005. godine. U istoj se, na više mjesta, izražava puna podrška za ulazak BiH u NATO. Naveo je da se i u Deklaraciji o regionalnoj saradnji i evroatlantskim integracijama koje je usvojio sabor SNSD-a 2005. godine jasno zagovara ulazak BiH u politički dio NATO saveza i Partnerstvo za mir.

– Neophodno je, ukoliko su u međuvremenu stavovi promijenjeni, ispoštovati istu proceduru, poništiti jedne i donijeti druge dokumente – zaključio je Grmuša.

Referendum o Danu RS (ni)je ostvario cilj?!

Podsjećamo, i pored prošlogodišnjeg održavanja referenduma o Danu RS, Narodna skupština RS je uskladila zakon sa odlukom Ustavnog suda BiH, čime je, po mišljenju mnogih, pogazila volju građana i održavanje referenduma učinila suvišnim. Sa druge strane, i pored takvog raspleta, određeni krugovi ističu da je najbitnije da se uopšte referendum dogodio, bez obzira na epilog, te da je “probijen led” i da će se u nove referendumske avanture ići znatno lakše.

Možda je upravo ova o NATO, dokaz za navedeno.

krsmanovic
Zdravko Krsmanović
Jednonacionalni referendumi vode u sukobe

Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović, ranije je ocijenio da bi jednonacionalni referendum vodio u nove sukobe i, kako je rekao, vratio zemlju u prošlost.

– Ne možete pokretati referendum za stvari za koje niste nadležni. Ovdje se postavlja pitanje da li referendum za članstvo u NATO treba biti na nivou BiH ili na nivou entiteta. Ja nisam za jednonacionalne referendume jer to samo vodi u sukobe, nove tenzije i vraća nas u prošlost – zaključio je Krsmanović.

O. T.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Josif Pančić – prvi predsjednik Srpske akademije nauka

OT

Predsjedništvo dalo saglasnost za nabavku Fajzerovih vakcina

SA

Cvijanović i Brnabić: Nastavljamo zajedničke projekte

SA

U Crnoj Gori od sutra policijski čas od ponoći do pet časova

SA

Novi zemljotres na području Banije

SA

Crna Gora: Koronom zaražene 163 osobe

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više