Politika

Vlast nervozna bez potrebe! Ionako zbog revizorskih izvještaja niko ne odgovara!

Da li se iko sjeća da je neko snosio odgovornost nakon što je Glavna služba za reviziju RS u svom izvještaju njegov rad ocijenila negativnim ili mu dala mišljenje sa rezervom?!

Naravno da se ne sjeća, jer nadležna tužilaštva, odnosno policijske uprave ne preduzimaju nikakve korake na procesuiranju odgovornih za nenamjensko trošenje javnog novca.

Vezana vijest: 

dodik-696x438

Dodik: Šnjegota da podnese ostavku, budžet je u plusu!

Zbog toga nije jasno zašto su se predstavnici vladajuće koalicije oštro okomili na glavnog revizora RS Duška Šnjegotu zbog izvještaja u kojem je otkrio da je minus u budžetu Srpske mnogo veći nego što ga je predstavio ministar finansija Zoran Tegeltije. Umjesto napada na glavnog revizora, poziva da podnese ostavku i prijetnji njegovom smjenom, vlastodršci su jednostavno mogli da se ućute i pređu preko izvještaja ne dižući nepotrebnu galamu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS i član skupštinskog Odbora za reviziju Dušan Berić podržava rad Glavne službe za reviziju i kaže da ona izuzetno dobro i profesionalno radi svoj posao. On ističe da su revizorski izvještaji javni dokumenti koje GSR objavljuje na svoj sajtu, ali da je problem što tužilaštva po njima ne postupaju.

Dušan Berić
Dušan Berić

– Revizori u svojim izvještajima ne pozivaju ni na čije kažnjavanje, već argumentovano i bez pristrasnosti daju sugestije i smjernice kako da se poboljša finansijska disciplina. Nažalost, očigledno da to vlasti ne odgovara, jer žele da se izvještaji kroje po njihovoj mjeri, a ne po pravom stanju finansija. Posljednji napad na GSR je nastavak stavljanja pod kontrolu te institucije koji je aktuelna vlast započela izmjenama zakona kojima je GSR oduzela finansijsku nezavisnost i njen budžet stavila pod svoju kontrolu – objašnjava Berić.

Tačka ispod koje se ne smije

Slično mišljenje dijeli i predsjednik Napredne Srpske i narodni poslanik Goran Đorđić koji je osudio jučerašnji stav lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegov, kako kaže, brutalni napad na glavnog revizora RS Duška Šnjegotu.

Pročitajte i: 

Duško Šnjegota

Šnjegota odgovorio Dodiku: Revizorski izvještaj je tačan!

– Glavna služba za reviziju RS samo radi svoj posao, ali problem je što nije pod punom kontrolom Milorada Dodika poput MUP-a RS ili tužilaštava u RS koja se prema revizorskim izvještajima, prije svega negativnim, odnose kao da ih i nema, umjesto da postupaju po njima i procesuiraju odgovorne za nezakonito trošenje budžetskih sredstava. Očigledno da je došlo vrijeme kada se svi oni koji u RS rade svoj posao pozivaju da podnesu ostavke ili im se prijeti smjenom. Ovo je tačka ispod koje društvo u RS ne smije da ide. Svim parlamentarnim i vanparlamentarnim metodama političke borbe mora se spriječiti dalja erozija društva, jer ako se pređe preko ovog brutalnog napada na još jednu i praktično jedinu preostalu nezavisnu instituciju Srpske i preko pokušaja njenog potpunog devastiranja, RS će s punim pravom moći da promijeni ime u Dodikistan – kaže Đorđić.

Zakon kaže drugačije

Kada je riječ o najavi čelnika vladajuće koalicije da će pokrenuti postupak smjene glavnog revizora, zakon kaže da to neće ići baš olako. Naime, Zakon o reviziji javnog sektora RS precizno kaže da “Narodna skupština može razriješiti glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora sa funkcije u slučaju njihove pismene ostavke, zatim zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti u periodu dužem od šest mjeseci i ukoliko se u toku obavljanja svojih dužnosti zateknu u kršenju odredbi iz člana 9. zakona o reviziji”. A taj član kaže da mogu biti smijenjeni ukoliko se protiv njih vodi krivični postupak ili su pravosnažno osuđeni na kaznu zatvora za krivična djela, sa izuzetkom krivičnih djela protiv bezbjednosti u saobraćaju, kao i u slučaju da svoj posao ne rade nezavisno, objektivno i u skladu sa INTOSAI revizorskim standardima, revizorskim standardima Međunarodne federacije računovođa (IFAC).

Koliko je poznato, ni protiv Duška Šnjegote, ni njegovog zamjenika Darka Pejića ne vodi se krivični postupak, niti su pravosnažno osuđivani, pa je jasno da po tom osnovu ne mogu da budu smijenjeni. Međutim, zakonom nije precizirano ko je taj ko treba da ustanovi da oni “ne rade nezavisno, objektivno i u skladu sa INTOSAI revizorskim standardima, revizorskim standardima Međunarodne federacije računovođa (IFAC)”.

Pošto je zakon u tom dijelu nedorečen, moguće je i da vlast umjesto Glavne službe za reviziju RS angažuje neku nezavisnu revizorsku kuću da za njen račun uradi ponovnu reviziju budžeta Srpske i ustanovi da Šnjegota nije u pravu. Zašto ne, recimo, nezavisnu revizorsku kuću “Grant Tornton” kojom rukovodi bivši premijer i bivši ministar finansija Srpske Aleksandar Džombić

D. Momić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Bez baraža za “Mundijalito”: “Orliće” porazili Austrijanci

JS

Pandurević i Trivić odgovorile Cvijanovićevoj: Niski komentari ne priliče predsjednici Srpske

JS

Dodik: Oni iz opozicije koji razgovaraju sa Šmitom, uvažavaju nestanak Srpske

JG

SPS: Selak nosilac liste u izbornoj jedinici tri

JS

Gradonačelnik Dubrovnika u majici sa ustaškim pozdravom

JS

Dogovaraju li se Šarović i Nešić?: “Zvao me je na razgovor”

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više