Politika

Đorđić za SrpskaCafe: Nažalost, potpuno su derogirali čin referenduma!

Kao građanin Srpske, nisam srećan zbog najavljene suspenzije referenduma. Nažalost, SNSD i Milorad Dodik su toliko pojeftinili i izlizali priču oko njega. Uspjeli su vrhunski demokratski čin, gdje se građani direktno izjašnjavaju, potpuno derogirati!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe Goran Đorđić, predsjednik Napredne Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini RS te obrazložio zašto smatra da riječ referendum u Srpskoj više nema isto značenje kao ranije.

– U roku od 20 dana predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik odustao je od dva, ranije najavljena, referenduma. Od referenduma o otcijepljenju Srpske je javno odustao a potom najavio i suspenziju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je izglasan prije dvije godine u republičkom Parlamentu. To je potpuni kolaps politike SNSD-a. Već sam ranije rekao, Dodik je kapitulirao, prije svega kao predsjednik SNSD-a, jer je osnovno programsko načelo iz platforme ove stranke referendum o samostalnosti Srpske.

o Imamo i jedan sprovedeni referendum, o Danu RS.

– Sprovedeni referendum oko Dana RS takođe je na jedan veoma vješt način poništen u Narodnoj skupštini RS, gdje je prihvaćena odluka Suda BiH. Nažalost, 9. januar danas više nije republički praznik na način da je on regulisan zakonom nego je to fakultativni praznik, za koji naše institucije svake godine moraju donositi posebnu odluku kada i kako će se obilježavati.

o Da li će se Skupštine naroda, nakon što je sinoć održana jedna u banjalučkom Banskom dvoru, nastaviti?

– Naravno. Opozicija neće odustati od Skupština naroda jer je to direktna komunikacija sa građanima. Kao što smo i najavili, komuniciraćemo o svemu onome što se dešavalo, ne u posljednjih 10 dana, već što se dešava posljednjih 10 godina u Srpskoj. Pije svega, to je stalno kršenje zakona i Ustava. Moramo da ukažemo na propadanje Republike Srpske u svim mogućim segmentima društva. Opozicija neće odustati. Predsjednici opozicionih stranaka započeli su tu aktivnost u Banskom dvoru, u Banjaluci, a mi ćemo u narednom periodu pokušati da obiđemo gotovo sve gradove i opštine u Srpskoj.

o Visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić tvrdi da je glavni cilj Skupština naroda „pokušaj SzP-a da izazove incidente u RS i reakcije organa za sprovođenje zakona“.

– Uvijek je neko iz SNSD-a zadužen da priča o incidentima, obojenim revolucijama i da na slične načine straši narod sa kojekakvim izmišljotinama. Slično smo imali i tokom prošlogodišnjih majskih protesta. Tada je čitava vladajuća oligarhija putem RTRS-a i sličnih medija tvrdila da su protesti opozicije, koji su demokratsko pravo, bili finansirani od strane nekih stranih organizacija i nekih iz FBiH. To je kasnije i sudski dokazano da nije istinito. Skupština naroda su javne tribine te direktna komunikacija i razgovori sa građanima. Ko god dobronamjerno razmišlja u RS ne može da vidi nikakvu incidentnu situaciju u nekoj sali gdje se razgovara  o problemima sa kojima se susreću građani Srpske.

o Vraća li se opozicija u Parlament? Koji su uslovi da se u njemu i zadrži?

– Opozicija ne ide iz Parlamenta. Naša je ustavna obaveza da učestvujemo u njegovom radu i kao što smo više puta najavljivali, mi smo tamo. Kroz Parlament ćemo se boriti za demokratiju, te ćemo predlagati zakonska riješenja. Ne bih rekao da će biti postavljanja uslova, nego samo iznošenja zahtjeva za vladavinom prava.

o Udruženje ReStart Srpska je imalo prošle sedmice protest u Banjaluci. Možemo li i od Saveza za promjene očekivati proteste u dogledno vrijeme?

– UG ReStart je nevladina organizacija koja sigurno ima pravo da na svoj način izražava svoje stavove. Dobro je da se u RS jača nevladin sektor i da se na jedan direktan način iznosi mišljenje građana, pa taman to bilo na mirnim demokratskim protestima na ulici. Nisam potpuno upoznat sa programom rada ReStarta ali sa nekim od ideja koje su iznosili ranije lično se mogu složiti. Smatram da je to jedno udruženje koje može da posluži za primjer nekim drugim organizacijama da shvate da će lakše možda doći do ostvarenja svojih zahtjeva i ciljeva na način na koji to radi ReStart. U svakom slučaju dobro je da se probudi javno mnjenje u Srpskoj. Nisu samo političke stranke te društvene organizacije koje trebaju da okupljaju građane i iznose određene zahtjeve. Tu postoji nevladin sektor, građani. Da li je ovo početak javnog mišljenja u najširem mogućem smislu u Srpskoj, vidjećemo.

o Ima li Savez za promjene u planu proteste?

– Napredna Srpska je članica Saveza za promjene i mi ćemo na organima SzP-a donositi odluke u budućem periodu. Trenutno, oko protesta ne bih mogao da preciziram ništa.

Nema terora manjine nad većinom

o Iz vladajuće koalicije ističu da je nakon posljednje sjednice Narodne skupštine RS na djelu „teror manjine nad većinom“.

– Srpski jezik je veoma bogat i vi uvijek možete pronaći  način da stvari izokrenete. Teror manjine nad većinom ne postoji. Može na neki način samo da postoji teror vlasti. Riječ teror je nešto strašno, on označava kada vi nekom uskraćujete određena prava. Mi smo narodni poslanici, birani direktno od strane naroda, a ne manjina, i imamo pravo da zahtijevamo od rukovodstva Parlamenta da se pridržava zakonskih i ustavnih riješenja. Valjda je to i naša obaveza. Ako to neko naziva terorom manjine nad većinom onda ti koji pomenuto govore imaju sigurno ozbiljan problem. Ako smatraju da 30 narodnih poslanika nema pravo da ukaže na nepoštivanje Ustava i zakona, onda ostali sigurno nemaju kredibilitet da tako nešto i kažu. Nažalost, ta skupštinska većina i nema svoj stav, on se kreira u kabinetu predsjednika RS, u jednoj političkoj stranci a ostali moraju da se očituju po tome.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Pašalić: Očekuje se otkupna cijena pšenice od 60 do 66 feninga

JG

Nešić poručio Borenoviću: Kandiduj se za neku inokosnu funkciju

JG

Turistički vaučeri u Srpskoj: Pogledajte na kojim lokacijama ih možete iskoristiti

JG

Dodik: Za zločine nad Srbima u Sarajevu niko nije odgovarao

JG

Inflacija u BiH najviša u odnosu na zemlje regiona

JG

Vukanović podržao proteste građana: Parkirao na mjestu radova, pa mu “pauk” odvezao auto (VIDEO)

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više