Politika

Prodanović za SrpskaCafe: Građani su iznevjereni!


Vlast na nivou BiH odavno je iznevjerila očekivanja građana, koji zbog depresivne klime koju je stvorila politika sve češće traže spas bježeći u druge zemlje!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović te dodao da je “na djelu ostrašćena borba za vlast po svaku cijenu”.

– Već duže vrijeme je vidljivo da vlast na nivou BiH iz dana u dan krpi sa podrškom poslanika u Parlamentu, te je postalo sasvim jasno da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ova vladajuća garnitura moraju da odu. Oni više nemaju šta da traže u Savjetu ministara, i to će najbolje da se vidi na sjednici na kojoj će Zvizdić trebati da priloži potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi se u narednom periodu mogao donijeti stav o statusu najviše izvršne institucije.

o Postoji li parlamentarna većina na nivou BiH?

– Potpuno je jasno da na nivou BiH ne postoji parlamentarna većina koja bi bila sposobna da provede sve programe koje su preuzeli uspostavljanjem vlasti. Iskreno, to je bilo i za očekivati imajući u vidu način uspostavljanja vlasti koja nije bila kompatibilna sa entitetskim nivoima i nije bila odraz volje naroda. Istovremeno, došlo je do značajnih turbulencija u ovom dijelu vlasti iz FBiH. DF izašao iz vlasti, SBB ušao čija je nepomirljiva politika sa onom koju vodi SDA. U međuvremenu došlo je do značajnih mimoilaženjia u stavovima između SDA i HDZ, a veoma bitna stvar je i devastacija unutar kluba SDA, čime je dato do znanja da Zvizdić nema podršku ni u svojoj stranci. To je ukupan dio priče. Ipak, ovoj većini je išla na ruku Britansko-Njemačka inicijativa čime su sniženi kriterijumi koji bi doprinijeli daljem EU putu BiH i onda je stvarana jedna lažna predstava da ova većina postiže kolosalne rezultate, a ustvari nije se uspjelo uraditi skoro ništa. Ni kada je upitnik u pitanju, ni pregovori sa MMF-om i drugo. Zato ne vidim da će se nešto promjeniti ni u budućnosti.

lazar_prodanovic
o Koliki to problem predstavlja, kako za institucije na državnom nivou, tako i za one na entitetskom?

– Apsolutno veliki problem. U tom smislu da su entitetski budžeti razvojni i socijalni i čija je struktura rashoda potpuno drugačija nego na nivou BiH, pa sa tim u vezi ova situacija predstavlja dodatni problem na polju projekata. Zadnji primjer je izgradnja mreže autoputeva, ali i svega onog što bi BiH mogla da uradi da dođe do rasta BDP-a i ukupnog rasta proizvodnje. Vidljivo je da se mnogi projekti ne mogu uraditi, a sve zbog ovakvog stanja na nivou BiH.

o Šta to znači za građane? Narod čeka po godinu dana da se formia vlast na nivou BiH, a čim se to dogodi ona prestane da funkcioniše.

– Za građane, bez sumnje to su iznevjerena očekivanja. To dopinosi na kontinuirano stvaranje depresivne klime i apatičnosti, što rezultira odlaskom onih koji nisu u situaciji da riješe egzistencijalna pitanja. Istovremeno su svjedoci da su ih političari na vlasti prevarili, iznevjerivši njihova očekivanja nakon podrške koju su im pružili u izbornom procesu i očekivali da nakon toga žive koliko toliko bolje.

o Šta očekivati od SNSD? Hoćete li posegnuti za nekim potezima koji bi imali za cilj rješavanje ove krize?

– Potpuno je jasno da na prošloj sjednici Predstavničkog doma ništa nije prošlo i to je jasan znak da bi predsjedavajući Savjeta ministara trebao podnijeti ostavku. Ne vjerujem da će on sakupiti broj potpisa koji bi bili dovoljni za stabilno djelovanje. A kada je u pitanju djelovanje SNSD-a u Parlamentu ono će se kretati u pravcu ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srpske u skladu sa ustavnom pozicijom koju imamo i u smislu da ćemo onemogućiti bilo kakav proces dalje centralizacije. Bili bi spremni da podržimo ono što bi bilo u interesu RS i svih građana, ali ovdje su više na sceni borbe za marginalizaciju pozicije RS, uključujući čak i one koji predstavljaju entitet u zajedničkim institucijama. To je borba za vlast po svaku cijenu. Ne vjerujem da će doći do ijednog poteza koji će dovesti do boljeg ekonomskog standarda građana, i u RS i BiH. Očito je da ovakva turbulentna stanja odgovaraju samo onima koji ih proizvode.

o Govorili ste o djelovanju političkih subjekata iz RS na nivou BiH. Kakva je uloga Saveza za promjene u ovome što nazivate “marginalizacija pozicije RS”?

– Zapanjen sam djelovanjem nekih od prestavnika Saveza za promjene koje je direktno usmjereno protiv RS, umjesto da se gradio kapacitet za funkcionisanje pravne države i vladavina prava i da to bude ključno za sve nas. Nažalost, ljudi koji obnašaju vlast, pa čak i sa ministarskih pozicija, uglavnom se bave politizacijom, a ne praktičnim aktivnostima koje bi nas uvjerile da se oni istinski zalažu za napredak RS, ali i BiH. Ovdje je na djelu samo ostrašćena borba za vlast po svaku cijenu. Mislim da mi ne bi trebali da dovodimo u pitanje ključne stavove, a to će biti kada u Savezu za promjene bude važnija komunikacija između predstavnika iz RS nego sa SDA i marginalizovanje pozicije RS i politike sukoba radi pozicioniranja u vlasti.

J. Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Mine i dalje opasnost u BiH, poslije rata stradalo 614 osoba

GC

Sud BiH: Privremeni embargo na Dodikovu odluku

GC

Zbog ubistva Damira Ostojića “Šijana” uhapšen Srećko Trifković

GC

NBA od naredne sezone na TV Areni Sport, od pet do osam utakmica sedmično

GC

Britanski milijarder Mittal uhapšen u Lukavcu

GC

Mamić (za sada) ostaje u BiH, nisu ispunjeni uslovi za izručenje

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više