Adam Šukalo (Foto: SC)
Politika

Šukalo za SrpskaCafe: Opozicija ne smije biti paravan lažne demokratije!

Republika Srpska, nažalost, ne ide u ni u jednom pravcu. Nekim eksperimentalnim metodama, samo njima znanim, predsjednik Republike rukovodi praktično svim drugim institucijama!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo te dodao da aktuelna vlast u Srpskoj “na tezi zamrznutog konflikta sa međunarodnom zajednicom i spinovanjem priče oko neke velike saradnje sa Ruskom federacijom, pokušava stvoriti iluziju da se od Srpske može stvoriti prostor poput Abhazije ili Južne Osetije”.

– To bi bio prostor koji ne bi mogao biti međunarodno priznat, ali eto, predsjednik RS Milorad Dodik i njegova vladajuća klika, sa desetak porodica, mogli bi upravljati svim javnim resursima, te gospodariti ovdje budućnošću čitave Srpske i njene djece. To ne treba dozvoliti jer pravi put za RS je put regionalnog uvezivanja, pod broj jedan sa maticom Srbijom, put evropske perspektive RS i BiH i stvaranja standarda gdje civilizacijski, geografski i istorijski pripadamo – ističe za SrpskaCafe Šukalo.

o Opozicija je krenula sa upućivanjem interpelacija Vladi RS, međutim, premijerka je već rekla da ne planiraju odgovarati na postavljena pitanja.

– Vlada Srpske se ponaša kao otuđeni centar moći. Nju treba podsjetiti da je njen šef i nalogodavac Narodna skupština RS, koja i bira Vladu Srpske. I ona, u svakom momentu, kada Skupština to poslovnikom predviđenom mogućnošću zatraži od nje, mora da odgovori. Tu nije stvar šta je premijerka izgovorila, izuzev ako ona ne želi da skrene u jednu vrstu protivzakonitosti i protivposlovničke djelatnosti i da se ogluši od zahtjev narodnih poslanika.

o Želi li?

– Izgleda da želi. Međutim, oni rizikuju da nestavljanjem interpelacije na dnevni red Narodne skupštine natjeraju opoziciju da napusti Parlament i na taj način delegitimiše aktuelnu vlast. Ona bi tada i u očima međunarodne zajednice i u očima Beograda ostala potpuno usamljena. Bespredmetno je da nakon neusvojenih interpelacija poslanici opozicije sjede u NS RS i budu paravan za lažnu sliku demokratije. I sam predsjednik RS je rekao “neka oni galame, neka rade šta hoće, sve je to demokratija”. U takvoj demokratiji ja ne želim, kao narodni poslanik, da učestvujem i smatram da je pravi odgovor opozicije u tom slučaju, izlazak iz Parlamenta i nevraćanje dok se stvari ne vrate u zakonske okvire.

o Najavili ste da ćete ponovo pokrenuti inicijativu za ukidanje “bijelog hljeba”. Međutim, čini se da je otpor prejak.

– Da, u pitanju je obnovljena inicijativa. Prošle godine sam potrošio osam mjeseci na inicijativu jer je ona išla u dva čitanja. U Narodnoj skupštini, u prvom čitanju, je dobila apsolutnu podršku. Na isto riješenje, nakon provedene tzv. stručne rasprave ona nije dobila podršku vladajuće koalicije sa obrazloženjem da će to riješenje predložiti Vlada Srpske u ovoj godini. U program rada NS RS ove godine tako nešto nije predviđeno. Djelovao sam amandmanski na program rada NS RS da se to uvrsti, to nije prihvaćeno. S obzirom na to da je prošao zakonom, odnosno poslovnikom, predviđen rok kada može obnovljeni zahtjev da se pokrene, ja ću u posljednjem kvartalu, već u oktobarskoj sjednici, pošto je septembarska već definisana, predložiti ponovno usvajanje skidanja “bijelog hljeba”.

o Da je prijedlog usvojen prvi put, da li bi ta mogućnost bila dostupna nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora?

– Moram da podsjetim vaše čitaoce da smo razmatrali ovo pitanje u novembru prošle godine i da tada još nisu bili konstituisani lokalni organi vlasti. Svaka opština i grad u RS imaju po četiri funkcionera koji su mogli koristiti pravo na “bijeli hljeb”, a daleko više od polovine, možda čak i dvije trećine funkcionera iz prošlog mandata nije obnovilo mandate. To znači da su imali pravo na korištenje “bijelog hljeba” i potpuno sam uvjeren da su svi iskoristili to pravo. Da smo to uradili kada sam predlagao već bi uštedjeli višemilionske iznose na lokalnom nivou. A za republički nivo još nije kasno i zato ću ići na ponovljeni prijedlog i ponovno glasanje o ovome svemu.

o Hoće li raspored snaga u NS RS ostati nepromijenjen do kraja ovog mandata?

– Očekujem da će u septembru doći do konačnih promjena, gdje će još nekoliko poslanika preći u vladajuću koaliciju i tada ćemo znati konačan broj ljudi koji podržavaju ovaj režim. Takođe, DNS će ostati dio vladajuće koalicije, uprkos nekim suprotnim pričama.

o Jedan ste od rijetkih kritičara iz opozicije koji kritikuje, pored vlasti, i opoziciju. Kakve su šanse stranaka okupljenih oko SzP-a u oktobru naredne godine?

– Opozicija mora da postane alternativa, a ne samo neka vrsta priče koja treba po nekom obrascu, kada ova vlast jednog dana padne, da je ona zamijeni, a obrazac ponašanja i rukovođenja bude identičan. Trenutno je malo različit od ovog po kojem režim u Srpskoj radi. Iz tog razloga konstantno sugerišem na probleme koji postoje u opoziciji. Prije svega na nedosljednosti ili nekonzistentnosti na lokalnom nivou ili nekim pojedinačnim primjerima u zajedničkim institucijama. Takođe, dajem inicijative koje se tiču toga da shvatimo da u ovakvoj konstalaciji odnosa, gdje rezultati izbora zavise prije svega od kontrole javnih resursa koji su potpuno u funkciji vladajuće koalicije u RS, opozicija nema šanse da sljedeće godine pobjedi na izborima. Dodajte toj priči prelijetanje poslanika iz opozicije u vlast, što je proces koji može biti koruptivan, dok obrnut proces ne može. Napredna Srpska je prešla da bi pomogla opoziciji i da bi na neki način podigli nivo svijesti.

o Šta je riješenje iz takve situacije?

– Da društvenim aktivizmom, sa svim građanima Srpske, promijenimo ove okolnosti. Ako ne uspostavimo parlamentarni nadzor i ne sprovedemo parlamentarne istrage u svim javnim preduzećima, u sektoru javnih finansija, u sektoru Fonda zdravstvenog osiguranja, Fonda PIO, mi na izborima sljedeće godine nemamo šta da tražimo. Jasno je da će partijska vojska, koju na jedan potpuno protivzakonit način i zloupotrebljavajući Zakon o radu RS, zapošljava vladajuća koalicija, izaći na izbore a svi oni koji nisu zadovoljni ulogom opozicije će ostati kod kuće. Na to računa vlast i zato zagovaram da opozicija zauzme potpuno drugačiju taktiku. U slučaju da dođe do smjene glavnog revizora RS za javni sektor i ako ne budu usvojene interpelacije koje su predviđene poslovnikom, ne kao mogućnost već kao moranje, opozicija mora da napusti Narodnu skupštinu RS, a svoje zahtjeve traži vaninstitucionalnim putem, zajedno sa narodom Srpske.

Nisam smio dozvoliti 260 glasova

o Nedavno ste na Tviteru napisali: “Bilo bi dobro da svi političari javno saopšte šta su im najveći politički grijehovi i greške! Naravno počeću od sebe…” Šta je Vaša najveća politička greška?

– Dva najveća politička grijeha jesu ulazak Napredne Srpske u koaliciju sa DNS-om, te podrška koaliciji SNSD-DNS-SP na početku mandata, iz koje smo izašli nakon 100 dana. Najveća lična greška jeste što sam dozvolio da na izborima 2014. godine osvojim samo 260 glasova, iako sam ranije osvajao i pet puta više. Do toga je došlo jer sam vodio isključivo kampanju za stranku i koaliciju a ne ličnu kampanju.

Šnjegotina smjena je klasično krivično djelo

o Kako gledate na ostavku glavnog revizora Srpske Duška Šnjegote, a kako na revizorski izvještaj koji je napravio pravi politički potres?

– Ostavka Duška Šnjegote, koji je, podsjećam, i dalje glavni republički revizor dok god ga Narodna skupština ne razriješi, je klasično krivično djelo i podrivanje ustavno-pravnog poretka. Svjedoci smo napada predsjednika Srpske Milorada Dodika i predstavnika vladajuće koalicije na jednu nezavisnu instituciju i svima je jasno da je ostavka iznuđena. Dodika zbog toga treba procesuirati u skladu sa Krivičnim zakonom RS! Opozicija neće podržati njegovu smjenu a sigurno je da poslanici vladajuće koalicije hoće. Sa druge strane, revizorski izvještaj ostaje i Šnjegotina smjena ništa ne može da promijeni. Međutim, koliki je stvarni deficit Srpske saznaćemo tek kada padne aktuelni režim.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Šarović: Samozvana “srpska reprezentacija” pod Dodikovim vođstvom doživjela fijasko

JS

SPS odlučio: Đurić kandidat za predsjednika Srpske

JS

Dodik: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

JS

Đoković korača ka novoj tituli: Holanđanin lak zalogaj, kvota na Noleta nikad bolja!

JS

Nevakcinisani mogu u Australiju, ali šta je sa zabranom Đokoviću?

JS

Obilježeno osam decenija od Bitke na Kozari: Kozarska epopeja živi i živjeće (FOTO)

JS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više