Infopunkt

EKSKLUZIVNO: Dodikov savjetnik na meti MUP-a RS!

Dražen Višnjić, bivši šef Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS, nedavno imenovan za savjetnika predsjednika RS Milorada Dodika, na meti je kriminalističke policije, ekskluzivno saznaje SrpskaCafe.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić kratko nam je potvrdio da su od Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva RS dobili nalog da prikupe dodatne informacije i provjere navode iz anonimnog pisma dostavljenog MUP-u u kojem se Višnjić i bivši inspektori Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS terete za određene nezakonitosti.

Ilić nije želio da govori ništa više, ali SrpskaCafe saznaje da su na meti inspektora Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS su bivši šef Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Dražen Višnjić i inspektori u ovom odjeljenju Bojan Simetić, Siniša Stojčić, Stojan Babić i Darko Ćulibrk koji su prije dva mjeseca svojevoljno prekinuli radni odnos u MUP-u RS.

Akcija “Port Rojal”

Kriminalistički inspektori provjeravaju navode iz anonimnog pisma u kojem se Dražen Višnjić i njegovi bivši podređeni terete da su nezakonito koristili sofisticiranu opremu dobijenu od Federalnog istražnog biroa SAD (FBI) za potrebe zajedničke akcije kodnog naziva “Port rojal” koja je izvedena u periodu od marta 2014. do oktobra 2015. godine. Za potrebe te akcije od FBI su dobili 10 mobilnih telefona Ajfon, četiri tablet Ajped i sedam laptop računara.

Pored toga, provjerava se i da li su podatke do kojih su došli tokom navedene akcije na osnovu sudske naredbe za izvođenje posebne istražne radnje “korištenje prikrivenog istražioca i informanta na internetu” po završetu akcije predali sudu u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku RS ili su dobijene podatke snimili na eksterne hard diskove i predali službenicima FBI.

U anonimnom pismu se navodi i da je FBI u toku akcije “Port rojal” na račun inspektora Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Milana Miloševića, koji za razliku od šestorice svojih bivših kolega nije raskinuo radni odnos u MUP-u RS, uplatio oko 30 000 dolara za plaćanje servera. Isto tako u pismu se navodi da je Dražen Višnjić tokom 2015. i 2016. godine putovao u Švajcarsku i Rusiju i traži od MUP-a RS da odgovori da li je Višnjić u inostranstvo putovao kao službenik MUP-a RS, a ukoliko nije da li je nadređenima prijavio putovanja u inostranstvo na što je po zakonu obavezan kao policijski službenik. Prema saznanjima SrpskaCafe-a, upravo ova Višnjićeva putovanja su i razlog zbog kojih je napustio MUP RS i našao bolje zaposlenje.

Razmjena sa Njemačkom

U pismu se navodi i da je tužilac Tužilaštva BiH Diana Kajmaković slala dopis MUP-u RS u kojem tvrdi da su neki od bivših inspektora Odjeljenja za visoko tehnološkikriminal u okviru istrage vođene po njenom nalogu razmjenjivali podatke sa policijom Njemačke, ali bez njene saglasnosti.

Posebno je interesantno to što je direktor policije RS Darko Ćulum u februaru ove godine izdao naredbu da Uprava kriminalističke policije na čijem je čelu Siniša Kostrešević preuzme nadležnost nad radom Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet od Uprave za policijsku podršku kojom rukovodi Boško Pandža.

U pismu se navodi da su „sajber inspektori za potrebe FBI snimali internet saobraćaj i dostavljali ga službenicima FBI na način na koji te poslove nije moguće uraditi u SAD, jer je u SAD takav način postupanja nezakonit“. U tome se krije i odgovor na pitanje zašto je Dražen Višnjić u maju prošle godine dobio priznanje od FBI.

Darko Momić Čkalja

Portal SrpskaCafe pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Ujedinjena Srpska na izbore izlazi pod sloganom “Srpska su ljudi”

M D

Orlić kod Knina: Dobar glas, daleko se čuje (FOTO/VIDEO)

JG

Danas svečano otvoren pogon za preradu mesa u Vršanima

M D

U saobraćajnoj nesreći poginuo mladić iz Vlasenice

M D

Stanivuković u Tuzli razgovaro sa patrijarhom: Banja Luka je uvijek tamo gdje je naša crkva

M D

Borenović: „Koridora života“ je opstanak i nastavak postojanja Republike Srpske

M D

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više