Politika

Šolaja za SrpskaCafe: Nikad nije kasno za kompromis vlasti i opozicije!


Nikada nije kasno za kompromis između vlasti i opozicije, pogotovo ne ukoliko imamo u vidu da je najvažnije da institucije Republike Srpske nesmetano funkcionišu. Kada su u pitanju interesi Srpske, svi moramo biti jedinstveni i djelovati kao jedan, tu ne bi smjelo i trebalo biti razlike.

Rekla je ovo za portal SrpskaCafe Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, koja se na početku razgovora osvrnula i na posljednje dvije, izuzetno burne, sjednice.

– Narodna skupština RS je najviši zakonodavni organ, te zajedno sa institucijama predsjednika i Vlade RS najvažnijia institucija u Republici Srpskoj. U 2016. smo obilježili 25 godina njenog postojanja. Za to vrijeme bilo je mnogo izazova i teških situacija, ali nikada nije došlo do onoga što smo imali priliku vidjeti na prethodna dva zasijedanja, niti se ikada od kako je formirana Narodna skupština RS iko drznuo da skrnavi ovu instituciju i njen rad. Narodnu skupštinu vidim kao mjesto gdje kao izabrani predstavnici građana raspravljamo o onom što je na dnevnom redu, sučeljavajući argumente i naša promišljanja o istom, a sve u cilju donošenja najboljih rješenja za Republiku Srpsku i njene građane.

o Iz opozicije ističu da vladajuća koalicija u kontinuitetu krši Ustav, zakone i Poslovnik i da su samo blokadom na to mogli skrenuti pažnju.

– Pokušaj blokiranja rada Narodne skupštine pokušaj je blokiranja Republike Srpske, jer ne treba zaboraviti da je to jedini parlament koji funkcioniše u BiH, za razliku od Parlamenta BiH i Parlamenta Federacije. Trenutno imate krizu u funkcionisanju Parlamenta BiH gdje većina postoji ili ne postoji zavisno od tačke do tačke, potom krizu u Parlamentu Federacije BiH, jedino je Narodna skupština funkcionisala. Interesantno je da političke partije koje čine opoziciju u Republici Srpskoj, jesu dio vlasti na nivou BiH, da njihovi predstavnici u Sarajevu slabo ili gotovo nikako ne sarađuju sa institucijama Republike Srpske, te da su pokušali da krizu sa nivoa BiH prenesu u Republiku Srpsku pokušajem blokade Narodne skupštine. Međutim, uprkos pokušajima, Narodna skupstina Republike Srpske nastavila je svoj rad u skladu sa Ustavom i Poslovnikom , i to je ono što je najvažnije.

o Nakon blokade, sjednica je nastavljena u maloj sali a mnogi su se žalili na netransparentnost.

– Ništa nije bilo netransparentno. Moram istaći da je na dnevnom redu bilo niz važnih tačaka koje su nakon rasprave i usvojene. Prije svega mislim na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti ali svakako i na Zakon o Fondu solidarnosti, ne umanjujući značaj ostalih akata. Rezolucija o vojnoj neutralnosti kao stav Narodne skupštine o položaju Republike Srpske i njenim opredjeljenjima. Zakon o Fondu solidarnosti je Zakon koji nam je bio potreban i na koji su sa nestrpljenjem čekali, prije svih roditelji djece koja su teško bolesna i čija dijagnoza zahtjeva liječenje u inostranstvu.

o Da li je moguć kompromis između dva suprostavljena bloka ili je za to već kasno? Ako je moguć, gdje vidite prostor za kompromis?

– Nikada nije kasno za kompromis, pogotovo ne  ukoliko imamo u vidu da je najvažnije da institucije Republike Srpske nesmetano funkcionišu. Takođe, smatram da kada su u pitanju interesi Republike Srpske svi moramo biti jedinstveni i djelovati kao jedan, tu ne bi smjelo i trebalo biti razlike. Jer vremena su turbulentna, situacija na međunarodnom planu se bitno mijenja, mnoge veće države teško ogovaraju izazovima koje pred njih vrijeme donosi. Nije nam nepoznato da bošnjački politički korpus ima interes umanjenja nadležnosti Republike Srpske i tome stalno svjedočimo. Svi nosioci političkih funkcija iz Republike Srpske, kako oni koji su izabrani tako i oni imenovani, moraju svakodnevno raditi na očuvanju Republike Srpske, njenih nadležnosti predviđenih Dejtonskim sporazumom i njenom jačanju. To je proces koji traje i on je svakodnevan. Od toga kako budemo radili taj posao zavisi i njeno očuvanje i jačanje.

o Očekujete da se opozicija vrati u Parlament i sve nastavi kako je bilo do 21. sjednice?

– Mislim da su i kolege iz opozicije svjesni da im ova situacija koju su proizveli u Narodnoj skupštini RS ne ide u prilog. Očekujem da pokažu odgovornost i vrate se u Parlament. Republika Srpska i njene institucije i interesi su iznad svih nas i to je ono što treba imati u vidu svaki dan, kroz sve ono sto radimo. Na izborima 2018. godine svi ćemo ponuditi svoje programe građanima i na osnovu njihove odluke i ocjene dosadašnjeg rada dobijaće se podrška, te u skladu sa osvojenim mandatima formirati vlast.

o Šta se trenutno dešava oko referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH?

– Nakon posljednje presude Suda BiH u slučaju Naser Orić, imali smo brojna reagovanja javnosti u Republici Srpskoj, prije svih pripadnika udruženja koja su proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata ali i cjelokupne javnosti. Pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH je pitanje oko kojeg mora postojati jedinstven stav i pozicije i opozicije. Kada je ta odluka donosena u Narodnoj skupštini predstavnici opozicije bili su uzdržani a potom je ovo pitanje postalo predmet političkog obračuna koje opozicija vodi.

o Zašto je neophodno da i opozicija podrži referendum, s obzirom da vlast ima komotnu skupštinsku većinu?

– Pitanje Suda i Tužilaštva BiH je veoma kompleksno, to su instiucije koje su nametnute naknadnim oodlukama i nisu bile predviđene Dejtonskim sporazumom. To su institucije u kojima imamo retroaktivnu primjenu zakona sto je pravni nonsens, zatim imamo sudije koji su tokom ratnih dešavanja bili upravnici u logorima za Srbe a danas su sudije Suda BiH. Pravosuđe BiH je Srbima do sada dosudilo 1 728 godina zatvora ili 75 odsto ukupno presuđenih slučajeva, dok je Bošnjacima 14 odsto, a Hrvatima samo 11 odsto. Na teritoriji Federacije BiH tokom rata je bilo 536 logora za Srbe o kojima nema ni presude niti su pokrenute bilo kakve istrage, što svakako nije način koji vodi ka pomirenju sva tri naroda u BiH.

o Šta će biti potezi Srpske, kada je riječ o tako osjetljivom pitanju?

– Nakon posljednje presude Suda BiH predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je na konsultacije predstavnike svih političkih partija i udruženja i organizacija, i opet smo svjedočili neodazivanju predstavnika opozicionih partija. U SNSD smatramo da je potrebno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o radu i djelovanju Suda i Tužilaštva BiH, te da je neophodno donijeti novi Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH.

o Hoće li se referendum održati u novembru?

– Smatramo da je dobro riješenje da se produži rok za održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH do postizanja potpunog konsenzusa i jedinstvenog stava i pozicije i opozicije po ovom važnom pitanju. Ovakav rad pravosuđa BiH pored izrečenih presuda proizvodi dalekosežne posljedice u svakom smislu, te po ovom pitanju Republika Srpska treba imati jedinstven stav i odgovor. Ovo pitanje nikako ne smije preći u domen političkog djelovanja jer to nije dobro za interese Republike Srpske.

o Svjedoci smo čestih kritika upućenih na račun Vlade RS. Kako ocijenjujete njen rad?

– Vlada RS se tokom svog mandata suočila sa brojnim izazovima, prije svega nakon katastofalnih poplava 2014. godine. Podsjećam, do njih je došlo neposredno prije početka ovog mandata i njene štete premašuju vrijednost jednog godišnjeg budžeta Srpske. Tu su i suše koje su nas zadesile proteklih godina, te generalno loša situacija na globalnom finansijskom tržištu što se odražava i na aranžmane koje je BiH imala sa međunarodnim kreditorima glede traženih uslova finansiranja te samim tim i nemogućnosti realizacije nekih od njih, kao npr. sa MMF-om.

o Kad podvučemo crtu i poslažemo pozitivne i negativne stvari, da li ste zadovoljni njenim radom?

– U uslovima kakvim rade, a koje sam navela, Vlada RS radi dobro. Ono sto je najvažnije, ona uredno izmiruje sve svoje obaveze uprkos činjenici da nema spoljnih izvora finansiranja. Redovno se isplaćuju penzije, plate ali i izmiruju sve kreditne i ostale obaveze. Takođe, ne treba zaboraviti ni razvojnu komponentu u okviru koje imamo dobre rezultate, prije svih nastavak izgradnje auto puta Banjaluka – Doboj, rekonstrukciju UKC u Banjaluci, izgradnju Bolnice u Istočnom Sarajevu, planiranu gradnju Bolnice u Doboju, termoelektranu Stanari i drugo. Kreiran je poseban program podrške privredi, koji omogućuje jednostavan pristup sredstvima Investiciono-razvojne banke RS uz kamatnu stopu od četiri odsto. Mnogo je pozitivnih stvari, ko hoće da vidi.

o Savjet ministara?

– Za razliku od Vlade RS, koja je nosilac izvršne vlasti u Repubici Srpskoj, Savjet ministara je pomoćno tijelo Predsjedništva BiH, iako nam se drugačije predstavlja. Konkretno, nismo zadovoljni radom Savjeta ministara, jer se u okviru ovog tijela veoma često odluke donose na štetu Republike Srpske. Bez uspostavljanja mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti u BiH, ne možemo govoriti o odlukama koje su prihvatljive za Republiku Srpsku.

Još je rano za imena kandidata
o Da li ste pristalica da se imena kandidata za najviše funkcije na sljedećim izborima objave što ranije ili da ih ipak treba što duže držati u tajnosti?

– Smatram da je još uvijek rano da se izlazi u javnost sa imenima kandidata za naredne izbore. Sljedeća godina je izborna i tada ćemo se baviti predizbornim aktivnostima. SNSD će blagovremeno nakon rasprave na stranačkim organima obavjestiti svoje članstvo i javnost o imenima kandidata SNSD-a za najvažnije funkcije u Republici Srpskoj i na nivou BiH. SNSD je velika politička partija i imamo mnogo kvalitetnih ljudi.

o Koga bi voljeli vidjeti kao budućeg predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH?

– Moji favoriti su kandidati koje bude predložilo rukovodstvo SNSD-a. Ono što očekujemo i što je neupitno jeste apsolutna pobjeda SNSD na svim nivoima.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Staricu iz Zvornika ugušio dim

GC

Sindikat traži veće naknade za nastavnike i da snimanje bude dobrovoljno

GC

Ðukanović: Zatvoriti granice i uvesti najstrože mjere

GC

ATP: Zlatno dijete

GC

Izraelski premijer najavio izlazak iz epidemije do kraja aprila

GC

Novalić: Formirano tijelo za direktnu nabavku vakcine

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više