Infopunkt

SrpskaCafe istražuje: Skupštinu nema ko da raspusti?!


Nemilim scenama u Narodnoj skupštini RS, opozicionim pištaljkama i vladajućem egoizmu ne nazire se kraj.

Jedna od mogućnosti za kakvo-takvo prevazilaženje situacije jeste i raspuštanje republičkog parlamenta i održavanje vanrednih izbora, ali ni za to ne postoji saglasnost.

Ko nije čitao Ustav RS?

Član 72. Ustava Republike Srpske precizno kaže “Predsjednik Republike može, pošto sasluša mišljenje predsjednika Vlade i predsjednika Narodne skupštine, odlučiti da Narodna skupština bude raspuštena”.

Međutim, svi su prenebregnuli činjenicu da predsjednik RS nije jedini koji može da raspusti skupštinu. Naime, u istom članu Ustava RS navodi se da “na prijedlog najmanje 30 narodnih poslanika, Narodna skupština može, dvotrećinskom većinom glasova od ukupnog broja poslanika, skratiti svoj mandat. U slučaju da Narodna skupština skrati svoj mandat ili bude raspuštena, izbori za novu Narodnu skupštinu moraju se održati u roku od 60 dana od dana donošenja odluke o skraćivanju mandata. Izbore raspisuje predsjednik Republike”.

Na prijedlog najmanje 30 narodnih poslanika, Narodna skupština može, dvotrećinskom većinom glasova od ukupnog broja poslanika, skratiti svoj mandat

O ovakvom mogućem scenariju se spekulisalo poslije nemilih scena na 21. redovnoj sjednici Narodne skupštine RS održanoj 13. septembra, ali predsjednik RS Milorad Dodik odbacio je tu mogućnost tvrdnjama da “u NSRS postoji stabilna skupštinska većina koja funkcioniše i da ne postoje valjani razlozi za raspuštanje republičkog parlamenta”.

Ipak, ni vladajući, ni opozicioni poslanici ne pokazuju pretjeran entuzijazam za održavanje vanrednih izbora. Poslanici vladajuće koalicije otprilike ponavljaju riječi predsjednika Srpske sa početka teksta i tvrde da nema potrebe za raspuštanjem skupštine, dok opozicionari tvrde da je mala vjerovatnoća da se to desi, ali i da time praktično ništa ne bi bilo riješeno.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da NSRS funkcioniše, da poslanici vladajuće koalicije rade ono za šta su dobili povjerenje građana i da ne vidi potrebu za raspuštanjem parlamenta.

Igor Žunić

– To je osnovni razlog zbog koga ne vidim apsolutno nikakvu potrebu za posezanjem za član 72. Ustava RS. Pored toga, mislim i da je to tehnički neizvodljivo, a prije svega nepotrebno trošenje i energije i budžetskih sredstava na tako nešto. I kada bi NSRS donijela odluku o raspuštanju, ti eventualni vanredni izbori sigurno ne bi bili održani prije februara-marta, a već u maju nas čeka raspisivanje redovnih opštih izbora. Dakle, mi ćemo raditi svoj posao, a opozicija neka se ponaša kako se ponaša – kaže Žunić.

I šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović ponavlja da u NSRS postoji komotna skupštinska većina, tako da ne postoje uslovi za njenim raspuštanjem.

Ni topovi ih ne bi otjerali!

– Ne mogu da kažem da li bi DNS podržao eventualnu inicijativu za raspuštanje, jer bi o tome morali da odluče organi stranke. Ponavljam da ne vidim potrebu za tim, ali sigurno da sve ovo što se izdešavalo na posljednje dvije sjednice treba detaljno analizirati, jer ovo ne vodi ničemu. Naravno, mislim na ponašanje opozicionih poslanika – kaže Stevanovićeva.

Miladin Stanić

S druge strane, zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da od raspuštanja NSRS nema ništa zato što je ubijeđen da poslanici vladajuće koalicije nikad ne bi pristali na to.

– Vlast je toliko ogrezla u kriminal i korupciju i zbog straha od procesuiranja ih ni topovi ne bi natjerali da odu s vlasti, a kamoli da je se sami odreknu – kratak je Stanić.

Slično mišljenje dijeli i prvi poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo kojia smatra da bi raspuštanje skupštine predstavljalo poraz vlasti, jer bi priznala da sistem ne funkcioniše.

– Mi smo spremni na to, ali vlast sigurno nije. Na kraju krajeva, i da se održe vanredni izbori na kojima bi opozicione stranke sigurno obezbijedile komotnu skupštinsku većinu, opet bi Milorad Dodik bio taj koji daje mandat za sastav Vlade, a on nijednim potezom nije pokazao demokratski kapacitet, odnosno spremnost da mandat da predstavniku opozicije, čak ni kada bi opozicija imala dvotrećinsku većinu u NSRS – kaže Brčkalo.

Kalabić:  Svi moramo da se dozovemo pameti!

Drago Kalabić

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić koji u posljednje vrijeme često iznosi stavove koji su u koliziji sa zvaničnim stavovima njegove stranke kaže da su izbori uvijek dobri, jer donesu bar malo „provjetravanja“, ali smatra da raspuštanje skupštine i vanredni izbori u ovom slučaju ne bi ništa riješili.

– Mi imamo dva žestoko suprotstavljena politička bloka i ne vidim da postoji neki treći blok koji bi odnio prevagu. Nama je potrebna odgovorna nacionalna politika sa obe strane, a za to je neophodan dogovor. Ne vidim zašto bi sjeli poslije eventualnih vanrednih izbora, kada sada ne mogu da sjednu i dogovore se. U suštini, svi bi morali da se dozovu pameti i budu svjesni nekih jako ozbiljnih stvari. Kada god je neko došao na vlast uz podršku nekih stranih centara moći, kasnije je za tu podršku dobijao fakture koje su na uštrb RS – kaže Kalabić.

Darko Momić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

VSTS BiH: Radimo na vćoj transparentnosti pravosuđa

DB

Miroslavu Miki Aleksiću ponovo produžen pritvor

DB

Jutros isplovili ruski ratni brodovi, popodne najvljeno povlačenje vojske

AP

Milanović nazvao Pupovca “kupljenim i ucijenjenim”

AP

Na sljedećim Olimpijskim igrama protesti neće biti dozvoljeni

AP

Neradni dani od 30. aprila do 3. maja

AP

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više