Izdvajamo

Monika Ponjavić: Grešnica – Nasljeđe nasilja


Sredinom prve epizode nove serije “Grešnica” (eng. The Sinner), u produkciji američke televizijske kuće “USA Network”, Kora Taneti (Jessica Biel), mlada majka, na plaži tokom jednog sasvim prosječnog dana koji je odlučila u miru provesti sa svojom porodicom, iznebuha ustaje, čvrsto stežući nož kojim je do prije svega nekoliko trenutaka gulila krušku za svog sina, kako bi na smrt izbola Frenkija Belmonta (Eric Todd), čovjeka kojeg je, naizgled, prvi put vidjela tada, tu, na plaži na susjednom peškiru.

TS 1

Napad je krvav, brutalan, jasan i prilično pravolinijski: mirna žena, majka i knjigovođa u malom američkom mjestu nedaleko od Njujorka, u sred dana, na prepunoj plaži, okružena svjedocima i naizgled bez ikakvog razloga, odlučuje da ubije potpunog stranca. Znajući sam ishod, ali ne i njen početak, ova intrigantna priča, bazirana na istoimenom romanu Petre Hamesfar (Petra Hammesfahr), krećući se unutar okvira žanra, postaje priča koja svoje odgovore traži na pitanje zašto umjesto ko, čime je poznata formula jednog prilično klasičnog narativa, na interesantan način izvrnuta.

TS 2

Od tog trenutka pa na dalje, sljedećih sedam i po epizoda, koliko serija traje, rezervisano je za otkrivanje Korinih motiva, za upoznavanje sa njenim izrazito katoličkim načinom vaspitanja, defnisanje porodičnih odnosa i promjena koje je u njihovu dinamiku uvela Korina teško oboljela sestra Fibi (Nadia Alexander) i, generalno, stvaranje određenog konteksta koji bi ovu naizgled bezopasnu ženu doveo do momenta apsolutnog pucanja i čina surovog, nasumičnog i motiva lišenog nasilja.

TS 3

Neki od estetskih i narativnih elemenata “Grešnice” nesumnjivo aludiraju na ideju da Kora pati od određene vrste duševnog oboljenja, što do kraja serije nije u potpunosti jasno, iako joj je predvidivost jedna od slabijih karika. Tu su, prije svega, uvodna špica serije, čija je osnovna funkcija dovesti u pitanje Korin razum, a zatim i atmosferične, fragmentarne slike, koje u misli prizivaju događaje na podsvjesnom nivou, na nivou lične traume, poput čudnih, gotovo zlokobnih tapeta neke sobe u potkrovlju ili podrumu, crnih obrisa i nejasnih sjenki, kamere koja na samom početku konstantno lebdi iznad Korine glave, krsta i djeteta prikazanog kako kleči na riži jer je pojelo čokoladu, i slično. Iako mišljene kao ozbiljne predstave jednog strašnog traumatičnog iskustva, sve ove slike u nekom trenutku, a usljed nepažnje, nažalost, uspijevaju skliznuti u, pa rekla bih, gotovo karikaturalan prikaz traume i post-traumatskog stresa, kojim se serija intenzivno bavi.

TS 4

Na putu samospoznaje, jer ovo je ipak priča njenog ličnog suočavanja sa prošlošću i otkrivanja sjećanja potisnutih teškom traumom, Kori Taneti uveliko pomažu dva, kako se na kraju ispostavilo, najvažnija muškarca u njenom životu, muž Mejson (Christopher Abbot) i detektiv zadužen za slučaj, Heri Embrouz (Bill Pullman). Njih troje, Džesika Bil, Kristofer Ebot i Bil Pulman predstavljaju srž ne tako duboke ili, bolje rečeno, ne tako promišljene serije, njenu esenciju.

TS 5

Džesika Bil je, i usljed nedovoljno širokog prostora za igru, pa samim tim i demonstraciju glumačkih talenata, iznenađujuće dobra, što ne bismo očekivali od modela i glumice koja je svoju karijeru izgradila na porodičnim serijama i romantičnim komedijama. Sa druge strane, Abotu i Pulmanu je pružen dosta širi spektar dramskih situacija koje su ova dva glumca itekako iskoristila. Međutim, to naposlijetku ništa nije donijelo, s obzirom da se “Grešnica”, iako prilično zabavna serija koja može držati pažnju, na kraju pokazala kao televizijsko djelo zatrpano klišeima, međusobno povezanim u jednu osakaćenu cjelinu, čiji je kraj sveden na prilično očigledan zaključak onoga što bismo mogli definisati kao nasljeđe i legat nasilja.

TS 6

Ocjena: 3.5/5

Monika Ponjavić

Monika Ponjavić je arhitekta, teatrolog, teoretičar audio-vizuelne umjetnosti i scenski dizajner. U slobodno vrijeme sadi baštu, spašava mačke i negoduje.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.***

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Naučnici tvrde: Dječji mozak razvijaju putovanja, a ne igračke

DB

Mićić: Bijeljinski SDS i ja nećemo rušiti našu stranku a pogotovo ne Šarovića

OT

Vlada planira novu organizaciju Inspektorata Srpske

OT

Formiran Nezavisni klub poslanika Socijalističke partije

OT

Crnogorski premijer: Spremni smo za postizanje konsenzusa

OT

Odbijena žalba, Golić ostaje u pritvoru

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više