Politika

Karan za SrpskaCafe: Ne strahujte, Fond solidarnosti će biti potpuno transparentan!


Kontrola nad sredstvima Fonda solidarnosti je u nadležnosti radnog tijela Narodne skupštine RS, kojim predsjedava poslanik iz najveće opozicione partije, i to je samo jedna od četiri provjere njegove transparentnosti!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe Siniša Karan, generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske, komentarišući nedavno usvojeni Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

– Cilj ovog zakona je da omogući liječenje oboljeloj djeci koja su državljani BiH i Republike Srpske i osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, kojima nije moguće pružiti adekvatnu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i drugim sa kojima Srpska ima potpisan ugovor o dijagnostičkom liječenju.

o Ko će moći da koristi sredstva koja Fond prikupi?

– U javnim raspravama smo shvatili da ima određenih nejasnoća, pogotovo kod roditelja teško oboljele djece, koje je zanimalo da li se zakon odnosi i na njih. U Srpskoj imamo veliki broj djece koja su oboljela od posebnih teških oboljenja, ali ne mora se ovaj zakon odnositi na sve njih. Zašto? Zato što neka od njih već imaju dijagnoze, a liječenje je moguće na našim prostorima. Takvi primjeri ne mogu biti obuhvaćeni ovim zakonom. Bitno je kada se određuju sredstva Fonda, da se tačno zna da su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike ili liječenja u zdravstvenim ustanovama u RS i u onim sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor. Naravno, neophodno je i da postoji neka zdravstvena ustanova bilo gdje u svijetu koja je na bazi naučno dokazanog liječenja prihvaćena i koja u praksi može da izvrši dijagnostiku i predloži liječenje. Dakle, može se desiti da su ispunjeni svi uslovi, ali da neka ustanova ne da svoju preporuku da može dovesti do izliječenja ili poboljšanja kvaliteta života, ali se nadamo da takvih slučajeva neće biti.

o Na koji način će sredstva biti prikupljana?

– U odnosu na nacrt, prijedlog zakona je proširio izvore sredstava. Naša početna ideja je da u Fond ide 0,25 odsto plate svake zaposlene osobe u RS, ali na bazi solidarnosti. Svaki naš građanin može jednim običnim zahtjevom da ne dozvoli preusmjeravanje svojih sredstava u Fond. Ali moram reći da su ona stvarno minimalna, na 1 000 to su 2,5 marke. Nemamo dilemu da će naši građani, koji su već pokazali solidarnost u velikom broju slučajeva, i ovaj put solidarno pristupiti, rekao bih gotovo plebiscitarno. S tim što smo mi sada u fazi javne rasprave ali i one o nacrtu zakona, dodali neke još stabilnije izvore punjenja Fonda. To je prije svega budžet RS, ali i budžeti gradova i opština, čijih će 0,025 odsto planiranog budžeta biti preusmjereno u Fond. Tu je i poseban doprinos koji će ići u Fond, a na teret svih budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija, i to u iznosu od pet odsto cijene svakog kupljenog putničkog vozila, osim onih za MUP RS i zdravstvene ustanove. To je posebna novina koju smo uveli i koja je potpuno različita u odnosu na usvojeni zakon, koji je bio predložen u načelu.

o Ko će rukovoditi Fondom?

– Fond solidarnosti je osnovan kao pravno lice sa javnim ovlaštenjima, a njegov osnivač je Republika Srpska. Vlada RS imenuje direktora, koji će rukovoditi Fondom zajedno sa Upravnim odborom, koji ima 15 članova i posebnom stručnom komisijom ljekara koja će na prijedlog Ministarstva zdravlja takođe imenovati Vlada.

o Rijetki su oni koji ne podržavaju ovakvu ideju, ali jedan dio građana strahuje od netransparentnosti.

– Dileme oko transparentnosti ne bi smjele postojati. Cijenim da je zakon zaista dao dovoljno prostora kada je riječ o transparentnosti priliva i odliva te odobravanja sredstava. Jedan od osnovnih zadataka Upravnog odbora je da prati namjensko trošenje sredstava Fonda solidarnosti. U njemu su predstavnici svih onih koji su direktno zainteresovani i za punjenje i za trošenje budžeta. To su prije svega istaknuti zdravstveni radnici, Savez sindikata RS, Savez opština i gradova, Privredna komora RS, mediji, te udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanju uslova liječenja oboljele djece. Apsolutno svi koji pune i troše budžet Fonda, pratiće njegovo trošenje.

o Hoće li građani imati uvid?

– Hoće. Na internet stranici Fonda moraće biti dnevni pregled prikupljenih sredstava, kao i mjesečni izvještaj o prikupljenim i raspoređenim sredstvima. I ono što je posebno važno, Narodna skupština RS usvaja godišnji izvještaj Fonda i ima poseban nadzor, svojevrsnu četvrtu kontrolu transparentnosti. Naime, kontrolu nad prikupljenim i raspoređenim sredstvima Fonda vrši radno tijelo NSRS kojim predsjedava poslanik iz najveće opozicione partije. Imate, dakle, i tu vrstu opozicione nadzorne kontrole nad sredstvima i trošenjem. Ne vidim da je moguće primjenom ovih zakonskih odrednica učiniti netransparentnim prikupljanje i trošenje sredstava Fonda.

o Koje aktivnosti je Kabinet predsjednika realizovao u posljednje vrijeme, kada je riječ o oboljeloj djeci?

– Kabinet predsjednika Srpske, kroz budžet predsjednika RS i određene humanitarne radne akcije i posebne projekte koji se odnose na djecu neprekidno, u kontinuitetu, po pojedinačnim zahtjevima, mimo posebnih akcija, posvećuje pažnju djeci i pomaže im. Ove godine je dato gotovo 500 000 maraka za 150 teško oboljele djece, što je bila direktna finansijska pomoć predsjednika RS. To svake godine radimo, u kontinuitetu, mimo akcija donatorskog karaktera, kao što su posebne donatorske večeri koje su već postale tradicionalne i regionalno značajne.

o Posljednje dvije sjednice NSRS bile su izuzetno burne. Kako gledate na poteze i opozicije i vladajuće koalicije?

– Sa pozicije koju obavljam, ne bih davao neki poseban komentar o dešavanjima u Skupštini. Dužnost i obaveza rukovodstva Narodne skupštine RS, shodno skupštinskom poslovniku, je da održava red i omogući svim narodnim poslanicima koji hoće da rade, da rade. A oni koji ne žele, naravno trpe zakonom i poslovnikom propisane sankcije. Niko nema pravo niti može onemogućiti one koji žele i trebaju da rade, da to i čine. Ali, ne smatram ni da je to što je opozicija uradila nešto specijalno. Svuda na svijetu postoje razni oblici parlamentarne borbe pa čak i ovako nešto, u smislu nekog otpora. Parlamenti i njihovi akti predviđaju takve situacije, ali moraju primjenjivati i određene mjere.

o Kako sa ove distance gledate na predmet „Referendum“ koji je vodilo Tužilaštvo BiH protiv referendumske komisije na čijem ste bili čelu, u vezi održavanja referenduma o Danu RS?

– Po meni, govorim sa pravnog aspekta, inkriminacija neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH je neprimjerena. Ona nije dobra, štetna je, i politički i pravno. Na kraju krajeva, pokazalo se to i kada je riječ o odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na FBiH, ima ih preko 90 koje nisu sprovedene. To govori u prilog tezi da se radi o odlukama zakonodavnih tijela i da Tužilaštvo nema ingerencije kada je riječ o tim tijelima. Tako da je pomenuto krivično djelo, što sam još davno rekao, a i danas tvrdim, izmišljeno, ono je bespredmetno i neprimjenjivo, i danas i u budućnosti. Jedini ispravan potez pravosudnih organa bio bi da izvrše dekriminalizaciju pomenutog djela, da ga prosto izbace iz Krivičnog zakona BiH.

Kandidatura za predsjednika se ne odbija!

o Sve češće se spominjete kao kandidat za predsjednika RS na izborima sljedeće godine. Ukoliko vam bude ponuđena, da li ćete prihvatiti kandidaturu?

– Moje ime se spomene s vremena na vrijeme u tom kontekstu, da li u medijima ili u razgovorima među građanima. Međutim, na ovo pitanje mogu odgovoriti samo kao građanin Siniša Karan i reći da mi to jako imponuje, kao što bi, pretpostavljam, i svakom građaninu Republike Srpske. Funkcija predsjednika, pored obaveze, posebna je i čast, prije svega iz one osnovne ustavne odrednice o funkciji predsjednika Republike koja izražava simbolično jedinstvo cijele Republike. Što se tiče konkretnog vašeg pitanja, ne mogu ni da zamislim, niti je ikada bila takva situacija, da neko nije prihvatio takvu čast, ukoliko je prethodno dobio podršku za kandidaturu. Ostao bih na tome.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

CIK tzv. Kosova: Nema glasanja sa srpskim dokumentima

GC

Zahvaljujući porezu na igre na sreću milionska povećanja budžeta Srpske

GC

Više od milion koverata pristiglo za nagradnu igru “10 računa izbroji”

GC

Stravično: Pregazio ga automobil koji je popravljao

GC

Predstava “Ko to tamo peva” baleta Narodnog pozorišta Beograd u Banjaluci

GC

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore “zaboravila” prijaviti 140 000 evra

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više