Infopunkt

SrpskaCafe istražuje: Ako je politička prostitucija legalna, zašto nije oporezovana?!

Među brojnim razlozima zbog kojih većina građana Srpske i BiH ima dileme da li da uopšte izlazi na izbore, a ne samo za koga da glasa na njima, posljednjih godina se izdvaja jedna anomalija – skupštine na svim nivoima na početku mandata zasjedaju u jednom stranačkom sastavu, a na kraju saziva imaju potpuno drugačiju strukturu!

U ovoj zemlji čuda to je moguće jer „mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila“, kako doslovno piše u članu 5. Izbornog zakona RS, a i u svim ostalim pravnim aktima u BiH o toj materiji.

Kada je već tako, niko ne treba da podiže obrve ako u Narodnoj skupštini RS, kao dio parlamentarne većine, osvane Slobodni demokratski srpski klub sa četiri poslanika, iako nije učestvovao na izborima, već su trojica njegovih članova stigli u parlament na listi SDS-a, a jedan kao DNS-ovac.

Nema razloga ni za kolutanje očima ukoliko Napredna Srpska dobije dva mjesta u NSRS na zajedničkoj listi sa vladajućim Demokratskim narodnim savezom, pa ih prenese u opoziciju,

Među političarima koji mijenjaju stranačke dresove ima i onih koji to čine iz regularnih motiva, ali ne više od 10 odsto. Sve ostalo je klasična trgovina
Ivana Marić

u klub PDP-a, odnosno među „slobodne strijelce“ sa ovakvim predznakom. Isto tako, zašto bi podsmijehu bio izložen naziv nove grupacije – Nezavisni blok, jer ništa ne dovodi u pitanje tu odrednicu kojom sebe „časte“ tri poslanika u Parlamentu BiH, izabrani sa spiskova SDA.

Ima li rješenja za ovu bizarnost? I da li je ona uopšte sporna, da li je riječ o problemu za koji treba treba tražiti rješenje u izmjenama izbornog zakonodavstva? Ivana Marić, politički analitičar, smatra da je uzaludno očekivati da političari sami presijeku granu na kojoj sjede.

Ivana Marić
Ivana Marić

– Kod nas nije problem izborni zakon, već neefikasnost pravosuđa. Tužilaštva i sudovi ništa ne preduzimaju povodom mnoštva slučajeva na svim nivoima u kojima je očigledno da stranački preletači mijenjaju dresove zbog novca i privilegija, a ne zbog interesa građana. Kada bi jednog od takvih uhapsili, i ostali bi drugačije razmišljali i postupali prije nego što se odluče za takav potez – kaže Ivana Marić za SrpskaCafe.

Ona dodaje da fenomen „preletača“ treba posmarati kao simptom, odnosno posljedicu korumpiranog političkog sistema, a ne kao uzrok. Na pitanje da li postoji mogućnost da među poslanicima i odbornicima u raznim skupštinama ima i onih koji se za nelojalnost strankama opredjeljuju vođeni plemenitim motivima, poput uvjerenja da je, ustvari, njihova matična partija napustila izvorne principe, naša sagovornica odgovara procjenom da su takve situacije u realnosti tek povremeni izuzeci od dominantnog pravila.

Za stručnu javnost „preletačevići“ su OK

Dok institucije u BiH problem kupovine poslanika i odbornika očito smatraju nepostojećim ili riješenim, pa organizuju okrugle stolove o „prioritetnijim“ aspektima, poput onog pod nazivom „Digitalizacija izbornog procesa u BiH“ u Banjaluci, 19. oktobra ove godine, čak i dobar dio stručnjaka za ovu oblast ne vidi nikakve razloge za uzbunu.

Predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić je ne tako davno iznio stav, kada je riječ o trgovini mandatima, da „nije problem u izbornom zakonu, već u menalitetu“.

– Naše društvo je u dubokoj moralnoj krizi, pa nema brzih i lakih rješenja – zaključio je Šehić.

Politikolog Vlade Simović sa Univerziteta u Banjaluci bio je za nijansu zabrinutiji.

Vlade Simović

– Moje lične vrijednosti su što je moguće više demokratije, ali kad vidim nestabilne vlade i skupštine, nekad mi se čini da bi trebalo da razmislimo i o modelu koji bi obezbijedio stabilniju vlast – rekao je on.

– To nije potpuno isključeno, ali se događa u manje od 10 odsto slučajeva. Sve ostalo je klasična trgovina – uvjerena je Ivana Marić, koja ističe da je raširena sklonost aktera ovdašnje višestranačke scene da učestvuju u takvim aranžmanima posljedica činjenice da oni uglavnom nemaju „rezervnu profesiju“, te da je „politika nerijetko jedino zanimanje kojim su se bavili u životu“.

U ovoj rasprostranjenoj praksi, koja se može registrovati u skoro svakoj opštini RS i FBiH, Banjaluka zauzima „počasno“ mjesto. Jer, od 10 poslanika, koliko su imali nakon lokalnih izbora krajem 2016, opozicione stranke su u gradskom parlamentu za nepunih godinu dana pale na svega četiri mandata. I to nije kraj, jer je gradonačelnik i šef banjalučkog odbora SNSD-a Igor Radojičić u proteklim danima ocijenio da „ima još dosta previranja u odborničkim klubovima“, te da „taj proces nije završen“, iako je prvobitne dresove do sada zamijenila trećina odbornika u Skupštini grada?!

Boran Bosančić, potpredsjednik Gradskog odbora DNS-a, nekoliko mjeseci je bio jedini odbornik ove stranke u Skupštini grada Banjaluka, nakon što je tu partiju napustio Budimir Balaban i formirao klub „Sloboda“, a prije nego što se DNS-u pridružio raniji NDP-ovac Dragan Talić. Naš sagovornik smatra da ovakve situacije nisu jednostavne i da se često ne mogu posmatrati kroz prizmu krajnosti.

– Moj stav je da treba zadržati otvorene liste, a da rješenje treba tražiti u povećanju unutarstranačkog cenzusa za dobijanje mandata. Taj cenzus je sada 10 odsto, a bilo bi dobro da je znatno veći i da bude 25 ili 30 procenata. Drugo moguće rješenje su ugovori kod notara između stranaka i kandidata, u kojima bi bilo regulisano šta se dešava s mandatom u slučaju razlaza – kaže Bosančić za SrpskaCafe.

Aleksandar Petković, jedini preostali odbornik SDS-a u banjalučkoj skupštini, smatra da je pitanje vlasništva nad mandatima kompleksno, jer stranke imaju nesumnjivo veliku ulogu u njihovoj raspodjeli, ali, kako kaže, i kandidati daju lični doprinos u kampanjama.

– U svakom slučaju, teško će se doći do rješenja dok se položaj odbornika i poslanika u zakonu ne reguliše sa većom preciznošću nego do sada, inače ćemo i dalje gledati pomjeranja u skupštinama koja su više u interesu pojedinaca, nego građana. Naravno, ne samo u Banjaluci, već i u drugim parlamentima, nije idealno da stranke predstavljaju apsolutni poslušnici, ali ni da njihovi kandidati budu nelojalni. Treba naći sredinu u svemu tome, odnosno mehanizme pomoću kojih bismo izbjegli degutantne situacije koje već dugo gledamo – kaže Petković za SrpskaCafe.

Ukoliko neko gaji iluzije da je izvodljivo ukidanje modela koji omogućuje trgovinu mandatima na svim nivoima u BiH, vrijeme je da sahrani takve utopijske ideje. Naime, za taj posao je, navodno, nadležna Interresorna radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva, formirana od članova oba doma Parlamenta BiH. Međutim, o dometima njenog (ne)rada dovoljno svjedoči nedavna izjava člana tog tijela, Lazara Prodanovića iz SNSD-a, da se na našoj političkoj sceni „rješenja uglavnom pronalaze u pet do 12 ili dvanaest i pet“.

Osim tajminga, on je govorio i o sadržaju mogućih prijedloga, precizirajući da će oni biti svedeni isključivo na način izbora domova naroda u parlamentima BiH i Federacije.

Pa, kada je već tako, onda je jasno da nevolju sa „preletačevićima“ moraju da rješavaju ekonomisti, a ne pravnici. Ukoliko već nema interesovanja da se preuzimaju paragrafi iz skandinavskih država, u kojima je, recimo, takva mogućnost svedena na nulu – za razliku od Mediterana, jer u Francuskoj, Italiji ili Grčkoj ipak ima promjena partijskih dresova u skupštinama – onda nije na odmet istražiti način poslovanja javnih kuća u zemljama u kojima je prostitucija legalna.

Prema zvaničnim podacima, na primjer, u Njemačkoj 400 000 seksualnih radnica državi godišnje plaća 14,5 milijardi poreza. Gdje bi nama bio kraj da poslanici i odbornici na svim nivoima u RS i BiH za svaki realizovani međupartijski transfer „iskeširaju“ veliku taksu?

Nakon enormnog priliva novca od takvih transakcija, nijednom političaru ne bi palo na pamet da krpi budžet povećanjem akciza na gorivo ili prodajom rudnika strancima sa mutnim namjerama. Tada bi, s razlogom, prevagnuo rezon – ima se, može se!

Saša Bižić

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Šarović odgovorio Dodiku: “Vodite ih sa sobom, ako su pošteni kao vi”

M D

Dodik: U planu formiranje tima za procjenu štete uzrokovane sušom

M D

Đajić: Stanivuković potpuno izgubio kompas

M D

Stanivuković: Istražiti Đajićevo trošenje novca

M D

Dodik: U SDS-u i PDP- u ima onih koji ne žele unitarnu BiH

M D

Đokić: Program instaliranje solarnih postrojenja od nacionalne važnosti

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više