Politika

SrpskaCafe istražuje: Uskoro transkripti Dodikovih razgovora?!


Prisluškivanje prvog čovjeka Srpske pokazalo je da se u BiH svako može naći pod lupom bezbjednosnih službi, a prema mišljenju stručnjaka, za očekivati je da budu objelodanjeni i transkripti telefonskih razgovora Milorada Dodika!

Naime, Sud BiH je saopštio da je izdao nalog za prisluškivanje predsjednika Republike Srpske u predmetu “Pavlović banka”, odnosno zbog sumnji da je putem te banke izvršeno pranje novca za kupovinu Dodikove vile na Dedinju. U saopštenju se navodi i da je naredba za “primjenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba, uključujući i Milorada Dodika” izdata na prijedlog Tužilaštva BiH i da se primjenjivala od 11. februara 2016. do 13. maja prošle godine.

Ovom saopštenju je prethodila izjava predsjednika RS Milorada Dodika koji je potvrdio da ga prisluškuju bezbjednosne službe, istakavši da je on najprogonjeniji čovjek u BiH.

– To nije ništa novo, jer znam da moje razgovore prati bar deset agencija. Međutim, ovdje je riječ o tome da neki Sud BiH prisluškuje predsjednika RS i to je problematično – rekao je Dodik.

Dragomir Keserović
Dragomir Keserović

Profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović u izjavi za SrpskaCafe tvrdi da su informacije o prisluškivanju predsjednika RS Milorada Dodika pokazale da se u ovoj zemlji svako može naći pod lupom domaćih službi.

– Slušanje i prisluškivanje kao operativna mjera se odobrava po nalogu suda i to je opštepoznato. Ali prisluškivanje, koje se vrši neselektivno, kao što izgleda ovo, postalo je veoma često i to je nedopustivo. Naravno, u ovakvim slučajevima sudovi i tužilaštva uvijek mogu poslužiti kao dobar alibi za prisluškivanje. Ovo govorim jer kod nas nema izgrađenog sistema bezbjednosti i podsistema za zaštitu tajnosti podataka. Nije zaživio ni zakon o zaštiti informacija, a u BiH svi zvaničnici su na meti interesa, koji je nakad samo proizvod znatiželje određenih službi, ali nekad i želje da se određenoj osobi nanese šteta. E sad, ovdje bi trebalo da se službe oko predsjednika RS zainteresuju i vide o čemu se tu radi i da li neko radi po propisima ili samo želi da iskoristi ovu situaciju. Inače, nadležni organi, istražni organi su obavezni obavjestiti lice koje je bilo pod mjerama tajnog slušanja da je bilo pod prismotrom u tom i tom predmetu i da je to prestalo – navodi Keserović.

Prema njegovim riječima, prisluškivanje predsjednika je proces sa kojim se mora biti veoma oprezan, što oni koji su to radili nisu bili.

Sad je problem i to što mi znamo da oni mogu prisluškivati predjsednika RS kad požele i da to pravdaju raznim predmetima.

Dragomir Keserović

– Sad je problem i to što mi znamo da oni mogu prisluškivati predjsednika RS kad požele i da to pravdaju raznim predmetima. Sa druge strane, mi vidimo da predsjednik insinuira da je bio prisluškivan da bi pojedinci imali nešto čime bi mogli izaći pred njega. U svakom slučaju obaveza je onih koji su prikupili informacije da ih koristiti samo u tom predmetu i oni nisu čak ni dokaz na sudu, već su pomoćni indikator da je neko nešto činio ili nije. Poznavajući rad službi i pravosuđa vidimo da u sistemu nema pravila i kodeksa i da niko ne štiti informacije. Ovdje nikad niko nije odgovarao za informacije povjerljive prirode, a bilo je dosta slučajeva, za zloupotrebu. I zato svako malo neko maše nekim dokumentom. Vidjeli smo to u SIPA, u OSA. Ljudi traskripte javno prezentuju. Ovdje vlada haos. Tako da nas ne bi trebalo iznenaditi da sutra neko izađe sa traskriptima predsjednikovih razgovora – upozorava Keserović.

Dragomir Jovičić
Dragomir Jovičić

I stručnjak za bezbjednost Dragomir Jovičić navodi da nakon ovakvih informacija svi se trebamo zapitati koliko smo bezbjedni u ovoj zemlji i koliko smo izloženi. On smatra da kada je riječ o službama BiH više ništa nije nemoguće, pa tako ni da uskoro gledamo kako neko zloupotrebljava podatke koji su dobijeni prisluškivanjem predsjednika.

– Zakonom je regulisano ko može da sluša i da izdaje naloge, ali u slučaju BiH ništa nije kako bi trebalo da bude. Ovdje svi krše zakone i procedure bez da iko odgovara za to. Sve je deprofesionalizovano, politika je ušla u sve pore državne uprave pa i u ovaj dio koji se tiče policije i pravosuđa i onda imamo razne devijacije. Nije nemoguće da predsjednik bude pod obradom, ali je to baš rijetkost. Posebno na ovakav način da javnost sve zna, to je van pameti – rekao je Jovičić za SrpskaCafe.

Ovdje se samo stvara privid da se nešto ozbiljno radi, a većina toga se na kraju pokaže kao djelovanje radi interesa pojedinca iz svijeta politike.

Dragomir Jovičić

On kaže da se ovdje samo stvara privid da se nešto ozbiljno radi, a većina toga se na kraju pokaže kao djelovanje radi interesa pojedinca iz svijeta politike.

– Kod nas su mediji na licu mjesta prije policije, znaju više od bezbjednosnih službi i slično. Političari imaju u svojim rukama povjerljive informacije. To je meni potpuno nerazumljivo. Dok se krivična djela vrše u tajnosti da ih niko ne sazna, sa druge strane mi istrage vršimo u javnosti. Normalno je da kad je u pitanju prisluškivanje da ova mjera i radnja postoji u svim državama i da se kriminal rasvjetljava ovim vidom praćenja, ali kod nas to ima sasvim novu i drugačiju dimenziju. Previše je nejasnoća i konfuzije u sistemu BiH. Nisu uređeni odnosi između policijskih agencija, značajan dio državnog aparata je u suprotnosti sa ustavom i u takvom ambijentu možemo samo očekivati da se ovakvi postupci, prisluškivanje predsjednika, sutra upotrijebi protiv njega samog i to od strane drugih političara. A ne bi bio ni prvi put – zaključio je Jovičić.

J. Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Krim-policija istražuje rad Jelene Kurtinović

GC

ABA se igra, ali sporovi nisu riješeni

GC

Pronađen dječak koji je nestao na području Dervente

GC

Repertoar Narodnog pozorišta RS za oktobar

GC

U Srbiji 75 novozaraženih, umrla jedna osoba

GC

Pilot poginuo nakon što je nadletio svoje selo i kuću

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više