Izdvajamo

Vuk Bačanović: Slični razlozi propasti ljevice u Austriji i BiH


Slobodarska partija u vladi Austrije. Nije šala. Kao što nije bila šala ni 2000. godine kada je to, takođe, bila.

Ali, kada glasovi dežurnih bh. lijevih građanskih katastrofičara o približavanju smaka civilizacije nisu bili ni izbliza tako izraženi. Jer to, tada, za njih i nije bila toliko bitna tema. Ali sada se svi alarmi pale. Logično, jer slobodari simpatišu Srbe i, k tome, Ruse, s kojima, navodno, šuruju. A slobodari su, znate, (neo)nacisti. Što ne samo da znači da je Putinova Rusija Četvrti Reich, nego taj Reich ima svoje nacističke sluge u BiH, a to su Milorad Dodik i Dragan Čović.

Kontra kojih su bh. ljevičarski građani, pod pokroviteljstvom Ambasade SAD, zapravo, nasljednici vrijednosti ZAVNOBiH-a. Ili barem takvi, zabrinuti, glasovi o “sovjetskim”, nacionalističkim, a evo sada i nacističkim, politikama antiunitarističkih stranaka već mjesecima pune javni prostor. A nije baš da su ga punile onda kada su iz najdraže vlade podrivali legitimnu vlast u Ukrajini koristeći se (neo)naci(onali)stima, niti osvrtima na razdoblje, kada se, još onomad, davnih 90-tih, po ustavu SFRJ i SRBiH gazilo sličnim filonacističkim, ali i filoislamističkim snagama.

Jer, to je bila borba za slobodu u okvirima koje je sve dozvoljeno. Tada to nije bio smak svijeta, već borba protiv agresije Srba na vlastitu državu. A što je dozvoljeno demokratskom – i kako se jedna, zdesna nalijevo i obrnuto, moralistička dosada, nedavno izrazila – “anacionalnom građaninu”, očigledno nije i zločestom nacionalisti. I to bismo mogli prihvatiti kao sasvim legitimnu taktiku da “anacionalni građanin” i ljevičar u BiH radi nešto drugačije od nacionaliste. A ono što radi je, zapravo, hod istom onom autostradom pakla i stradanja kojom ljevica istog tipa odavno hodi u cijelom zapadnom svijetu.

Ne samo zbog toga, što se, nakon propasti SSSR-a i kapitalističkog uzdizanja Kine, više niko ne može zadovoljiti teorijom radikalne ljevice o tome da će nam vizija postkapitalističkog poretka biti jasna tek kad nastupi diktatura proleterijata. Ili zbog toga što u novim, kasnokapitalističkim, proizvodnim odnosima, u kojima je prekarijat odavno potisnuo stare radničke strukture, čak i umjerena ljevica, ljudima kojima je bilo kakav osjećaj opštedruštveni osjećaj pripadnosti, pa i nacionalni, itekako bitan, nema šta da ponudi.

Već zbog toga, što takva ljevica, svedena na uske intelektualne krugove, ili urbanu “naprednu” elitu koja si može priuštiti zadovoljavanje staroljevičarskih mesijanskih vizija iz budžeta bogatih roditelja ili američkog nevladinog sektora, teško da može zadobiti ičije povjerenje. Jer rješenja za konkretne probleme nema.

Ima nečega tužnog u tome kada se u Mostaru sakupe sve nade prošlih vremena: Andrej Nikolaidis, Amer Bahtijar, Dino Mustafić, Nerzuk Ćurak i Viktor Ivančić da, konstruišući neku, vazda novu i još noviju ljevicu, narodu govore o licemjerju i nedosljednosti nacionalista. Hajde sad što je prvom ljevica isto što i crnogorski, bolesno šovinistički i antisrpski nacionalizam. Što drugome general ustaškog HOS-a i zločinac Blaž Kraljević predstavlja borca za demokratiju. Što treći režira predstave u kojima je Alija Izetbegović jedno te isto što i Edmund Huserl. Što četvrti odavno poziva NATO da ispuni svoju misiju u BiH (ma šta to da značilo i da li to podrazumijeva i Ukrajinu?). A peti, uz, mora se priznati, kultno i besmrtno ismijavanje hrvatskih radikalnih i svih drugih desničara, može samo zaključiti da postojeća ljevica nije prava, već da bi to, nekako, ne zna ni on kako, trebala biti, dajući svojim prisustvom legitimitet glupostima prve četvorice. Još samo nedostaju Emir Suljagić i Reuf Bajrović da sve lijeve nacinaliste, federaliste i pristalice konsocijacije, optuže da su kriptoustaše i kriptočetnici, jer su, biće, samo unitaristički nacionalizmi garant napretka civilizacije.

A upravo iz ovih i sličnih razloga trijumfuju slobodari i njima slični. Daleko od toga da se radi o bezazlenom fenomenu. Jer je potencijalno daleko demonskiji od svih udruženja jalovih ljevičarskih laprdala. Ali dokle god se ljevica bude više svodila isključivo na isprazne moralističke osude i zgražavanja, a manje na oplemenjivanje i humanizaciju realnog nacionalnog sentimenta, njeni protivnici će profitirati zbog boljeg prepoznavanja političkog trenutka. Makar se to prepoznavanje isključivo svodilo na eksploataciju što realnih, što manje realnih strahova većine populacije. A tu će ljevica, glumeći jedno, a radeći drugo, uvijek lošije prolaziti.

Vuk Bačanović

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Roditelji traže da budu uz svoju djecu na liječenju

GC

Privremena zabrana izvoza krušaka u Rusiju

GC

Nove žrtve Mike Aleksića kod tužioca

GC

Doboj i Srebrenica ponovo na izbore

DB

Prošlo je 28 godina od tragične smrti Srđana Aleksića

DB

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

DB

2 0 komentara

pokajnik Utorak, 19.12.2017., 16:33 at 4:33 pm

Dobro ih stignes sve registrovati…

Odgovor
Papa noél Srijeda, 20.12.2017., 21:00 at 9:00 pm

I tebe je Vuce ispirilo vidim… sve tanje i tanjr.
Bolje se baci na prevodjenje breitbarta, bice nam svima interesantnije.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više