Izdvajamo

Sindikat uprave RS spiskao više od 91 000 za plate i naknade!


Iako su 2017. godinu završili u minusu većem od 44 000 KM, to nije spriječilo Sindikat uprave RS da na plate predsjednika Bože Marića i njegovog prethodnika Tomislava Vrhovca spiskaju gotovo 80 000 KM!

U istom periodu i prema istim podacima, na naknade potpredsjednika i sekretaraovog sindikata potrošeno je dodatnih 12 438 maraka. To je ukupno za plate i naknade 91 562 KM.

Kako pokazuje godišnji pregled plana prihoda i rashoda, koji je u posjedu portala SrpskaCafe, ovaj sindikat u prošloj godini na bruto plate potrošio 79 124 KM što je za 25 000 KM više od plana predviđenog za tu godinu, a isto toliko i od sredstava potrošenih za bruto plate u 2016. godini.

Marićeva plata 2400 KM?!

Kako saznajemo, novac je potrošen na platu bivšeg predsjednika Tomsilava Vrhovca tokom cijele godine, dok se novi predsjednik Božo Marić na platni spisak “popeo” tek sredinom 2017. godine.

Da budemo do kraja precizni, zvanični podaci o neto plati Tomislava Vrhovca kažu da je ona u 2017. godini bila je 2646 KM. Marić zarađuje nešto manje zato što se odrekao regresa, pa njegova iznosi 2400 KM, iako on tvrdi da je 2100 KM.

Bivši predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac, koji je sada u penziji, u razgovoru za naš portal kaže da nema ništa sporno u trošenju sindikalnog novca na plate. Da budemo do kraja precizni, zvanični podaci o neto plati Tomislava Vrhovca kažu da je ona u 2017. godini bila je 2646 KM. Marić zarađuje nešto manje zato što se odrekao regresa, pa njegova iznosi 2400 KM, iako on tvrdi da je 2100 KM.

– Morate znati da su tada radila tri čovjeka u sindikatu, a ja sam bio savjetnik a bio je predsjednik i imamo potpredsjednika dva koji isto dobijaju novac – rekao je za naš portal Tomislav Vrhovac, dodajući da ne bi bilo korektno da iz pozicije u kojoj se sada nalazi opširnije bilo šta komentariše.

Vrhovac je rekao i da je njegova plata u 2017. godini iznosila 1600 maraka bruto plus minuli rad i ostale naknade, koje, kada se sve sabere, “dobace” do 2646 KM.

Na putu 338 dana

Aktuelni predsjednik odmetnutog Sindikata uprave RS Božo Marić samo nam je kratko poručio da je sve što se tiče izvještaja o prihodima i rashodima prošlo zvanične organe.

– Izvještaj je razmatran na Skupštini uz detaljna objašnjenja Nadzornog odbora. Jednoglasno je usvojen od strane delegata – kratko je za naš portal rekao Božo Marić.

Verbalni rat između odmetnutog Sindikata uprave i Saveza sindikata Republike Srpske u punom je jeku. Marić ispred svog Sindikata uprave ne štedi riječi kada optužuje Savez sindikata RS na čijem čelu je Ranka Mišić za nesrazmjernu potrošnju novca i enormno visoka. To su sve najoštrije demantovali iz Saveza sindikata navodeći da su takve tvrdnje svjesno pretjerane i netačne.

 

Troškovi ovog sindikata, kada se malo bolje pogledaju papiri, pokazuju da se mnogo putuje, a da im službeni automobil još više troši.

Tokom 2017. godine, na putne troškove potrošili su 16 454 marke a na dnevnice unutar BiH više 6 700 maraka, dok su u inostranstvu 2 200 KM. Prostom matematikom, stiče se utisak da baš vole da putuju, pošto dnevnice za službeni put u BiH pokrivaju punih 338 dana. Na gorivo su potrošili navjerovatnih 5 826 KM, što je na mjesečnom niovu, ako se uzme da je cijena goriva u prosjeku bila 1,86 KM, 261 litra goriva mjesečno. Pri tome su isplaćivali i troškove za prevoz do posla i nazad za predsjednika.

U Sindikatu uprave su bili široke ruke i kada je organizacija različitih druženja u pitanju. Prošle godine je iz ovog sindikata za radničko-sportske igre plaćeno 21 000 maraka. Četvrti sportski susret zemalja jugoistočne Evrope koštali su 27 700 maraka.

Za ugostiteljske usluge 13 700 KM

Zanimljivo, u ovom sindikatu su na ugostiteljske usluge su prošle godine potrošili 13 700 maraka, a za troškove delegacija 8 240 KM. Na edukaciju sindikalaca potrošeno je 9 800 maraka.

Plan prihoda i rashoda Sindikata uprave Republike Srpske pokazao je da je ovaj sindikat u 2017. godini imao “višak rashoda nad prihodima” u iznosu od 44 391 KM, što u stvari znači da su godinu završili sa upravo tolikim minusom.

Sindikat uprave je krajem februara ove godine napustio Savez sindikata RS. Razlozi koji su navedeni su visoke plate čelnika Saveza sindikata, nesrazmjerno trošenje novca od članarina. Rat između rukovodstava Sindikata uprave i Saveza sindikata RS tinja već više od godinu dana.

Zbog tvrdnji da je organizacija Saveza autoritarna, a raspodjela novca od članarina nepravedna, Božo Marić i oni koji ga podržavaju su u maju prošle godine napustili Kongres Saveza sindikata. Iz rukovodstva Saveza sindikata Republike Srpske su ranije tvrdili da čitava priča ima političku pozadinu zbog Marićevog aktivnog članstva u SNSD-a i što je bio u izbornom štabu kandidata ove partije za gradonačelnika Doboja.

Vladimir Kovačević

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vlasnici hostela u Hrvatskoj: Laž je da turisti dolaze, nema žive duše!

DB

Njemačka štampa o premijeru tzv. Kosova: Hoti je sluga mnogih gospodara

DB

Kanada donira BiH 200 000 dolara za borbu protiv korone

DB

Izgorio kamion-hladnjača, vozaču se bore za život!

DB

SZO: Preporučujemo nošenje maski u javnosti

DB

Turistički vaučeri nada za oporavak turističkih agencija

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više