Politika

Zvanični podaci: Vlada RS potrošila 25 miliona za lobiranje u SAD-u!


Na osnovu 27 polugodišnjih izvještaja lobističkih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama, Vlada RS je od 2007. do 2017. godine isplatila 16,1 milion dolara lobističkim kućama u SAD!

Prema američkom Zakonu o registraciji stranih agenata svi lobisti koje plaćaju pojedinci ili ustanove van SAD dužni su da javno prikažu imena nalogodavaca, aktivnosti koje u njihovo ime preduzimaju i pare koje su za te poslove dobili. Te informacije se dostavljaju Američkom kongresu, a nakon toga se objavljuju na veb-stranici američkog Odjeljenja za pravosuđe.

Od 2007. do 2017. godine podneseno je ukupno 57 polugodišnjih izvještaja lobističkih kuća u SAD koje su zastupale Vladu RS. U 30 izvještaja nisu navedeni finansijski podaci o uplatama Vlade RS. Na osnovu dostupnih izvještaja Vlada RS je za deset godina platila 16,1 milion dolara, odnosno 25,3 miliona KM.

Vlada RS

Prvi podaci o isplatama vežu se za 2009. godinu kada je lobističkim kućama isplaćeno 3,67 miliona dolara. Lobističkoj kući „Dewey & LeBOEUF LLP“ iz Vašingtona u dva navrata je isplaćeno 1,78 miliona dolara. Kompaniji „Alston & Bird“ isplaćeno je 60 000 dolara, a lobističkoj kući „Picard Kentz & Rowe“ 1,83 miliona dolara.

Sljedeće godine Vlada RS je isplatila 1,76 miliona dolara. „Alston & Bird“ je dobila 20 000, a „Picard Kentz & Rowe“ 1,74 miliona dolara. Ista kuća je naredne, 2011. godine dobila 2,37 miliona dolara, dok je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS isplatilo 439 739 dolara lobističkoj kući „Laurus group“.

Tokom 2012. godine Vlada RS je kompaniji „Myrmidon group“ uplatila 371 000 dolara, a kući „Picard Kentz & Rowe“ milion dolara. Ova kuća je naredne, 2013. godine dobila dvije tranše – jednu od 838 000, a drugu od 756 000 dolara. I 2014. godine je ova lobistička kuća sarađivala sa Vladom RS i to za 1,37 miliona dolara. U 2014. godini i Predstavništvo RS u SAD je dobilo pare za lobiranje i to 490 753 dolara.

Vlada RS je u 2015. godini za lobiranje u SAD izdvojila 812 187 dolara, u 2016. godini 1,51 miliona dolara, a prošle godine 680 670 dolara. Lobističke kuće su angažovane za promociju trgovine i investicija u RS, za organizovanje sastanaka, konferencija, brifinga, širenje materijala namijenjenih promociji ulaganja u RS, za kontaktiranje Vlade SAD, Kongresa i „think thank“ organizacija.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić istakao je da se među konsultantskim i lobističkim kućama nalazi i „Capitol Links“ koju vodi Gregori Minjak. Minjak je, tvrdi Čavić, mjesečno dobijao oko 7 000 dolara kao plaćeni konsultant Milorada Dodika.

– Za njega je specifično da je bio konsultant onima koji su dizali „narandžastu revoluciju“ u Ukrajini. Firma „Dewey & LeBoeuf“ je bila velika advokatska kuća zadužena za međunarodna pravna pitanja, a bankrotirala je 2012. godine sa 350 miliona dolara neizmirenih obaveza – istakao je Čavić.

Čavić navodi i portal „BiH Deyton project“ koji je, prema njegovim riječima, trebao objavljivati „što bolju sliku o svojim klijentima“.

– Do 2014. godine su imali 14 lajkova na svojoj Fejsbuk stranici. Toliko o tome koliko su promovisali značaj RS u SAD. Godišnje je ova firma iz budžeta RS uzimala više od dva miliona dolara. Rezultat lobiranje u SAD je očigledan: predsjednik RS Milorad Dodik se nalazi na američkoj „crnoj listi“ – istakao je Čavić.

Zlatan Klokić
Sve u skladu sa zakonom

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić tvrdi da se ne radi o lobiranju, već aktivnostima pravnog savjetovanja i konsultovanja u oblasti međunarodnog prava te da je sve urađeno u skladu sa zakonskom regulativom.

– Vlada RS godinama ostvaruje saradnju sa pravnim i ekspertskim timovima za međunarodno pravo te konsultatskim kućama s ciljem formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije RS. Postoji stavka u okviru budžeta za finansiranje tih aktivnosti – kazao je Klokić.

Goran Dakić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Demonstranti se razilaze, policija i dalje ispred Skupštine

SA

Stefanović: Povrijeđeno 10 policajaca

SA

Na ulicama Beograda i dalje haos (VIDEO)

SA

Protesti u nekoliko gradova Srbije (VIDEO)

SA

Mehmedagić dostavio dvije diplome

SA

S. Makedonija: Nova 163 slučaja zaraze, umrlo osam osoba

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više