Politika

Dragičević u NSRS: Ubili ste mi dijete! Ugasili ste mi slavsku svijeću! (UŽIVO)


Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, održao je u Narodnoj skupštini RS desetominutni govor!

21:10 – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je večeras da bi šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica, ukoliko ima saznanja da je David Dragičević ubijen, morao to da saopšti nadležnom tužilaštvu.

– Da li vi prikrivate nekoga, da li ste saučesnik? Otiđite u nadležno tužilaštvo pa kažite ko je ubica, ako znate – rekao je Lukač replicirajući Govedarici nakon njegove tvrdnje da “najmanje jedna osoba iz Vlade zna da li je sve rađeno u skladu sa zakonom i odgovorno u istrazi u predmetu Davida Dragičevića”, te da je siguran da je “ta osoba ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ali da to možda zna i premijer Srpske Željka Cvijanović”.

Lukač je naveo da bi Govedarica, kada priča o poštenju, morao da odgovori zašto je pobjegao sa lica mjesta nakon što je izazvao saobraćajnu nesreću službenim automobilom.

– Vi koji ste položili zakletvu, ovo ste uradili. Nemojte da pričamo o tome šta ste doprinijeli ovoj državi i uradili i što u rodnom mjestu imate nadimak “tip petsto”. Kada je nešto trebalo uraditi za ovu državu pobjegli ste, ja sam ostao, nisam htio da budem dezerter i kukavica i dao sam dijelove tijela za Republiku – naglasio je Lukač.

20:50 – Poslanik PDP-a Milan Švraka smatra da bi raspravu trebalo da vode, prije svega kao roditelji, jer je činjenica da su svi ovdje radi pravde i istine.

On je naveo da nije zanemarljiv broj onih koji podržavaju grupu “Pravda za Davida” i da je to posljedica nepovjerenja u institucije.

– Povjerenje je narušeno zbog svega što se dešava u protekla dva mjeseca – rekao je Švraka.

20:30 – Vukota Govedarica u svom izlaganju je naglasio da smatra da je istraga u slučaju  smrti Davida Dragičevića bila neprofesionalna.

– Kada smo ušli u ovaj parlament nakon afere “Dva papka”, mogli smo da pretpostavimo kako će Vlada RS da radi u naredne četiri godine. Svi članovi Vlade RS i svi poslanici položili su zakletvu. Znam jednu ličnost najmanje koja zna da li je sve ovo što se desilo rađeno savjesno, da li je ovo sve što se desilo u istrazi rađeno odgovorno i časno, u skladu sa zakonom i zakonima. I nije lako zaključiti da je ta osoba ministar unutrašnjih poslova. I nemam sumnje da Lukač zna šta se sve desilo u slučaju smrti Davida Dragičevića – rekao je Govedarica.

On je naglasio da budućnost ovog naroda zavisi od toga da li će se doći do istine ili pravde.

– Nemam namjeru da budem istražilac, ni tužilac, ni sudija. Ali jesam razuman čovjek koji ima svoje mišljenje. Umijem da rasuđujem i prosuđujem. I kada vidim sve one slike koje su se pojavile, a koje se ne nalaze u raznim predmetnim spisima, kada vidim kako ste radili neprofesionalno istragu, onda ja mislim da je Davd Dragičević ubijen. To je moje mišljenje. Mnogi nemaju hrabrosti da iznesu svoje mišljenje. Imamo dosta pitanja za Lukača. Ko je zakazao konferenciju za štampu? Zbog čega je zakazana? Zbog čega se tu našao načelnik uprave? Zbog čega se tu našao patolog? Da saopšte da David nije ubijen? Da li je Lukač znao da će se konferencija održati? Da li je tužilac znao da će se održati istraga? Danas smo čuli i javnog tužioca koji je rekao da ga je Lukač zvao i tražio da se istraga okonča zbog pritiska javnosti. Da li je Lukaču bitan pritisak javnosti ili istraga?  U civilizovanim društvima Lukač bi morao da bude smijenjen i da bude optužen za ometanje istrage. Ali mi ne živimo u civilizovanom društvu. A i predsjednik RS je rekao da je ta konferencija za štampu bila greška – naglasio je on.

18:45 – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović demantovala je vijest koju je objavila BN televizije a u kojoj se tvrdi da se ona zalaže da policija rastjera grupu “Pravda za Davida” koja svaki dan na banjalučkom Trgu Krajine traži istinu u vezi sa utvrđivanjem okolnosti o smrti Davida Dragičevića.

– Ovo je odvratna vijest i laž koja se upravo pojavila na BN televiziji i to namjerno prije večerašnjeg okupljanja u 18.00 časova – rekla je Cvijanovićeva .

Ona je istakla da, za razliku od opozicije koja stalno proziva SRNU i RTRS, nikada nije prozvala nijednu televiziju, medijsku kuću ili novinara.

– Sada to moram da uradim. Vijest u kojoj se kaže da sam izdala naređenje, da sam tražila na stranačkom sastanku da policija vodenim topovima i ne znam na koji način rastjeruje ljude okupljenje na Trgu Krajine u Banjaluci je laž – rekla je Cvijanovićeva.

Ova vijest, kaže Cvijanovićeva, smišljenja je i puštena prije večerašnjeg okupljanja namjerno, znajući da se stvari u Narodnoj skupštini ne odvijaju na način kako misle mnogi zluradi koji koriste porodicu Dragičević i bacaju ljagu na policiju i institucije.

 

18:25 – Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je u Narodnoj skupštini da nije dobro bilo koga kvalifikovati kao saučesnika u određenom krivičnom djelu bez jasnih dokaza.

Golićeva je naglasila da Narodna skupština Srpske ne može biti sudija i tužilac, jer je to politički organ, ali da može tražiti od tužilaštva da ubrza procese, ali ne nauštrb istine.

Prema njenim riječima, tužilaštvo je ključni organ za rješavanje ovog slučaja.

– Vjerujem u našu policiju i sigurno svi mi. Treba zajedno da damo snagu policiji da sa tužilaštvom dođe do istine”, rekla je Golićeva.

Ona je ocijenila da tokom rasprave o ovoj temi ima politikantstva, iako je ovo ozbiljna i teška tema.

– Bez obzira na politikantstvo ne sumnjam da iko ovdje ne želi da se istina sazna. Istina je samo jedna – rekla je Golićeva.

18:10 – Poslanik Srpske radikalne stranke Srpske Milanko Mihajilica kaže da ove posebne sjednice ne bi ni bilo da nije bilo pritiska javnosti.

– Onaj ko upravlja društvenim procesima, nosi odgovornost za situaciju u društvu – rekao je Mihajilica.

On je naveo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) jedna od najvažnijih institucija, ali da je današnja percepcija javnosti takva da nemaju povjerenje u ovu instituciju.

– Institucije treba da rade svoj posao, moraju biti nezavisne i profesionalne, ali MUP i tužilaštvo trpe određene političke pritiske – smatra Mihajilica.

17:45 – Šef Kluba Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić rekao je da poslanici ove stranke nemaju nikakvu dilemu da se mora doći do pune istine, ne samo u slučaju tragične smrti Davida Dragičevića, već i u svim ostalim neriješenim slučajevima.

Protić je rekao da to nije posao poslanika već tužilaštva, ali da se može zaključcima Narodne skupštine pokušati zahtijevati da tužilaštvo završi svoj posao na osnovu profesionalnih standarda.

– Još ne znamo kvalifikaciju ovog djela – rekao je Protić.

On je naglasio da je kvalifikovanje i rješavanje ovog predmeta posao tužilaštva, odnosno da se to mora raditi kroz institucije i zakonodavni okvir, jer svaki drugi oblik predstavlja haos i manipulaciju.

16:50 – Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković predložio je zaključak ovog kluba kojim se traži formiranje anketnog odbora da bi tragično stradanje Davida Dragičevića bilo istraženo do kraja i izvještaj podnesen Skupštini.

– Predlažemo da odbor broji šest članova, po tri iz vlasti i opozicije, da predsjednik bude Branislav Borenović i da se odluke donose konsenzusom. Borenović je upoznat sa situacijom, Banjalučanin je, a tražimo i da anketni odbor posao ubrza, odnosno da do kraja ovog mjeseca podnese izvještaj Narodnoj skupštini – rekao je Višković.

On je istakao da bi anketni odbor trebalo da uradi sve što je potrebno, kontroliše rad institucija i pojedinaca, te da Narodna skupština, nakon završetka rada odbora, donese konačnu odluku.

Napomenuo je da Klub SNSD-a predlaže i druge zaključke i pozvao opoziciju da ih zajednički usaglase.

– Zaključak glasi da Narodna skupština Republike Srpske ocjenjuje da je stanje bezbjednosti u Srpskoj u osnovi stabilo bez obzira na pojedinačne slučajeve koji povremeno izazivaju zabrinutost građana. Svi parametri na osnovu kojih se procjenjuje stanje bezbjednosti su pozitivni, a mnogi pokazuju pozitivan trend rasta. Skupština konstatuje da u proteklom periodu nije bilo terorističkih akta, ugrožavanja bezbjednosti građana i većeg narušavanja javnog reda i mira – naveo je Višković.

U zaključcima je navedeno, kaže Višković, da pojedinačni slučajevi, uključujući i slučaj Dragičević, nesporno kod građana izazivaju gnjev i traže da se što prije rasvijetle ovakvi slučajevi.

16:30 – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da nije tačno da je izjavio da David Dragičević nije ubijen, kako se navodi u pojedinim medijskim napisima. Lukač je naglasio i da nikada nije rekao da je riječ o samoubistvu, odnosno da uopšte nije kvalifikovao ovaj slučaj.

– Još uvijek mogu da potvrdim da nisu utvrđeni elementi krivičnog djela za sada, ali nikada nisam kvalifikovao da je samoubistvo, niti sam pričao o zadesu – rekao je Lukač.

On je ukazao da pojedini poslanici veoma vješto manipulišu određenim njegovim izjavama koje izvlače iz konteksta. Lukač je objasnio da na sjednicu Odbora Narodne skupštine za bezbjednost nije došao jer mu je javljeno da nema kvoruma, a ne zato što nešto prikriva u vezi sa slučajem Dragičević.

On je rekao da je glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira zvao, ne da bi ga usmjerio kako da završi ovaj predmet, nego da mu kaže da je ogroman pritisak javnosti i da bi bilo dobro da tužilaštvo što prije iznese javnosti činjenice koje može.

– Nisam se miješao u rad tužilaštva, niti namjeravam da to radim – naveo je Lukač.

15:35 – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da vjeruje u institucije Srpske i zatražila od njih da dođu od istine u vezi sa smrću 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke.

U obraćanju u Narodnoj skupštini Cvijanovićeva je naglasila da joj je žao zbog gubitka jednog mladog života i tragedije koja je zadesila porodicu Dragičević, izrazivši im saučešće.

– Žalim što će Davidovi roditelji biti sami kad se suoče sa istinom. Tada neće biti ni vas, ni onih koji su otišli na Trg, ni onih koji su potrčali da se uslikaji kad pale svijeće, kao ni onih koji kao političari ukrštaju ruke sa nesrećnim ocem. Neće biti nikoga, to znam jer smo gledali i druge takve primjere – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da kao roditelj očekuje da Tužilaštvo kaže da li je tačno ili nije to što su ljudi naveli u obdukcionom nalazu.

– Mi nismo pozvani da to objašnjavamo. To radi struka i svi hoćemo odgovore. Osjećam se veoma loše da razvlačimo mrtvo dijete kroz svoje političke priče. Ne želim polaziti od pretpostavke da neko ko sjedi na klupi u parku više zna od policije. To je nemoguće – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade je rekla da je ovdje riječ o jednoj porodičnoj tragediji i izrazila bojazan da se u vezi s tim zloupotreljava tuđa bol i roditeljska briga, te da su stvari u vezi sa smrću Dragičevića, nažalost, ispolitizovane.

– Jedna tragedija i nesreća su ispolitizovani. Nije na političarima da se utrkuju da se pojave na okupljanjima na trgu. Niko nema ništa protiv okupljanja građana, to je njihovo pravo, ali imam protiv politizacije jedne porodične tragedije i njihove boli. Ne vjerujem da će se depolitizacija desiti na osnovu rasprave u Narodnoj skupštini i da ćemo nešto posebno postići” – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Narodna skupština ne može da se izjašnjava da li je u ovom slučaju riječ o ubistvu ili samoubistvu Davida Dragičevića, kako je zahtijevao njegov otac Davor.

15.25 – Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir je rekao da se očekuje saslušanje i drugih svjedoka.

– Molim medije da malo zastanu, jer svaki dan dobijamo 30 do 40 pitanja. To nam remeti ostale radnje. Doveli smo vještaka iz Ljubljane. Timski radimo. Nakon toga ćemo doći do istine da li je ubistvo ili zades.

Lepir je rekao da radi pod pritiskom i da je “pričanje neistina pojedinih novinara problem”.

– Dali smo ocu zapisnik. Fotografije nismo dali, imamo razloge za to. Istraga se ne moze završiti za dva dana. Mogla se uraditi hemijska analiza. Ne znam zasto nije urađena. Kakva je razlika između Crkvene i Vrbasa? – rekao je Lepir.

15.13 – Branislav Borenović je rekao da je iz Lukačevog izlaganja shvatio da Davidova smrt nije samoubistvo.

– Treba biti na Skupštini kad nema jednostavnih tema. Treba biti tu kad ljudske teme dođu ma dnevni red. Nikoga ne treba biti sramota da bude tu kad se traži istina. A ono što se desilo Davidu Dragičeviću nije istina do kraja. Neki pokušavaju da uvlače politiku. Ovdje se ne smije uvući politika, bez obzira na to koliko je to teško. Ključan je onaj segment kada ministar nije odgovorio na pitanje šta se desilo u zadnjih nekolilo metara sa Davidom Dragičevićem? Kako je stradao? Kako je umro? Lukač je izbjegao taj odgovor. Tužilaštvo će morati brzo izaći sa informacijama. Važan trenutak je i taj na čiji je nalog sazvana konferencija 26. marta? Ko je dao nalog da to radi Uprava za organizovani kriminal? Odgovori na ova pitanja su od krucijalne vaznosti – naglasio je Borenović.

Takođe, dodao je on, političari su javne ličnosti i moraju znati prihvatiti kritiku.

– Lukač ima frustracije prema novinarima. On mora da trpi kritike. Nedopustivo je da se Lukač obračunava sa medijima – rekao je Borenović.

14.30 – Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da su Lukačeve izjave često kontradiktorne.

– Nisu ovdje u pitanju ni djeca Dragana Lukača ni djeca Dragana Čavića. Lukač je ministar unutrašnjih poslova i mora da vodi računa o bezbjednosti sve djece u RS. A u Lukačevom obraćanju parlamenta stoji šta bi Lukač radio nekome ko njegovom djetetu udari čvoku. Ne može ministar tako da govori! Lukačev prijeki sud ne može da zamijeni sudove RS. Kod svoje kuće ne može Lukač tako da govori, ali ovdje ne može. Lukač je više puta rekao da ne postoje ni najmanje indicije da se radi o ubistvu. A Lepir je danas rekao da ga je Lukač zvao da se ubrza istraga. Lukač nema pravo na to. Ministar ne može da traži bilo šta od tužioca. Ko je Lukaču rekao to da radi? Da li smije to da radi? – pitao je Govedarica.

14.15 – Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske traže istinu o stradanju Davida Dragičevića i da u Skupštini “nema jedne i druge strane, jer je istina samo jedna, a poslije nje može da dođe pravda”.

– Vjerujem u institucije i MUP Srpske i nadam se da će Tužilaštvo što prije iznijeti istinu o ovom slučaju da se svi ovdje smirimo – rekao je Žunić u Narodnoj skupštini tokom rasprave o tački dnevnog reda – Razmatranje stanja bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj – “Pravda za Davida – Pravda za sve” – prijedlog narodnih poslanika.

On je rekao da neki poslanici žele da u vezi s ovim slučajem uzmu pravdu u svoje ruke, ali da istinu treba da kaže mjerodavan organ ili Tužilaštvo na osnovu rada institucija i prikupljenih dokaza.

Žunić je izjavio najiskrenije saučešće Davoru Dragičevića, jer njegova bol zbog gubitka sina prevazilazi sve rasprave i u Narodnoj skupštini.

– Nadam se da ćemo brzo saznati istinu i da će Davor na miru moći da oplače svoje dijete – rekao je Žunić.

14.05 – Poslanik NDP-a Dragan Čavić istakao je da ne vjeruje da je smrt Davida Dragičevića zadesna i da se utopio u rječici Crkvena, te da su zlonamjerne tvrdnje da neko u vezi s ovim slučajem nastoji da ukine institucije i MUP Srpske.

On je poručio da je apsolutni protivnik bilo kakvog političkog uticaja na ovaj događaj.

– Mora se utvrditi činjenično stanje o ovom slučaju, jer je javnost uznemirena. Očekujem da institucije rade svoj posao. Ne prihvatam kriminalizaciju Davida Dragičevića i da se stvara slika da je narkoman i slično – naveo je Čavić.

On je rekao da bezbjednost “nije baš sjajna” i podsjetio na nerasvijetljena ubistva koja su se dogodila ranije u Banjaluci i Srpskoj.

13.50 – Poslanik Koalicije “Domovina” Admir Čavka ocijenio je da građani očekuju i zaslužuju istinu o slučaju smrti Davida Dragičevića, te da treba rasvijetliti i ubistva Bošnjaka u Banjaluci u ratnom i poslijeratnom periodu.

– Treba pustiti organe i institucije da rade svoj posao. Nadam se da će pravda doći za Davida i sve druge žrtve i da ćemo se svi osjećati bezbjedno u Banjaluci i Srpskoj – rekao je Čavka.

13.43 – Poslanik PDP-a Perica Bundalo naveo je da cilj današnje sjednice treba da bude istina, pravda i osnovni princip da je zakon isti i jednak za sve. On je istakao da traženje istine i pravde i odgovornosti nadležnih ne može urušiti MUP, nego samo neodgovorni pojedinci u ovoj instituciji.

– Najveći dio pripadnika MUP-a su časni, pošteni ljudi i profesionalci, ali konferencija za novinare 26. marta je bila katastrofa i zato ne čudi reakcija građana i javnosti – kaže Bundalo.

On je pozvao poslanike da ne otvaraju sukobe niti polemiku tokom rasprave, iako smatra da je ovaj slučaj već na određen način politizovan.

13.15 – Šef Kluba DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da nije tačno da vlast ne želi istinu, a opozicija želi, te da je ubijeđena da svi poslanici sa istom željom i uvjerenjem žele istinu.

– Poslanicima DNS-a ne pada nam na pamet da vode istragu, niti da komentarišu, ali tražimo od nadležnih, konkretno tužilaštva da preduzme sve radnje da bi se što prije utvrdila istraga u ovom tragičnom slučaju – rekla je Stevanovićeva.

Ona je konstatovala da se društvene mreže i pojedini blogovi bave istragom, jer mnogi objavljuju određene informacije, ali i dezinformacije.

Stevanovićeva je istakla da je današnja posebna sjednica presedan, jer se nikada Narodna skupština nije bavila pojedinačnim slučajevima, posebno za koje je istraga još u toku.

12.55 – Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je kako su u istrazi slučaja Davida Dragičevića nelogičnosti bile toliko očigledne “da su vratile sumnje i u neke ranije slučajeve”.

– Sve je počelo neobičnim presom MUP RS. Da li je David ubijen ili se sam ubio? Da li su povrede na njegovom tijelu lakše ili teže? Ako otac učestvuje u istrazi, zašto mu se ne da odjeća njegovog sina? Da li je David opljačkao kuću ili nije? Šta su to propusti policije? Zašto su smijenjeni policajsi sa Lauša? – upitao je Glamočak.

Novinari osudili Lukačeve optužbe

Klub novinara Banjaluka najoštrije osuđuje današnje optužbe i prijetnje ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

– Ukoliko Lukač ima dokaze za svoje tvrdnje, onda treba da ih proslijedi institucijama. Ako nema dokaze, onda je ovo krivično djelo – naveli su iz kluba.

12.30 – Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir istakao je pred poslanicima da je javnost obavještavao u granicama mogućnosti.

– Nakon pronalaska dječaka, njegovog tijela, dežurni tužilac je izašla na lice mjesta, naredila obdukciju i ostalo. Obdukciju je izvršio Željko Karan. U toku nestanka dječaka policija je radla pretragu terena, snimak kamera, provjeravala prvu tuču koja je bila bezazlena, provjeravala je iskaze svjedoka i alibije. U tom periodu još nismo znali koji će tužilac voditi taj predmet. Odlučio sam da to bude Dalibor Vrećo. To je jedan iskusan, vispren i inteligentan tužilac.

Kada sam dobio predmet, dodaje Lepir, nazvao me je ministar i zamolio me je da procijenimo možemo li što prije donijeti tužilačku odluku.

– Vidio sam da ima više od 180 prigovora. Pročitao sam. Iskoristio sam tada vrijeme da održim prošireni kolegijum republičkog tužilaštvo. Bilo je nas šest glavnh tužilaca. Na svim nivoima sam bio sudija. Bio sam u procjeni da ovdje treba mnogo istraživanja i da ne možemo donijeti odluku bez sprovođenja istrage. Zamolio sam glavnog republičkog tužioca da odredi dva tužioca koja će nadzirati naš rad. Uključio sam se ja i moj prvi zamjenik. Timski smo počeli da radimo. To nikada nismo radili. Počeli smo od početka da provjeravamo segment po segment šta je provjerila policija. Izjave su autentične. Išao sam lično i Raiffaisen banku da izuzmemo kamere. Išli smo na lice mjesta gdje je navodno izvršena pljačka kuće – rekao je Lepir.

Meni je bilo veoma žao, dodaje, kada je došla grupa da protestuje pred tužilaštvo.

– Zašto pred tužilaštvo kad smo tek dobili materijal i nismo donijeli odluku? Počeli smo provoditi istražne radnje da provjerimo sve ono što je policija prikupila. Vrećo je plakao. Zašto njega svrstavamo u saučesnike? Kada mi je dostavljen izvještaj, dobio sam prijetnju da ću biti ubijen. Kao da je taj mail poslao Milan Tegeltija. Milan mi je rekao da je i on to dobio. I moja dva zamjenika su to dobila. Od tada sam počeo raditi pod presijom, ali znam da radim pošteno. Nemam mrlje u životu. Ali, nisam mogao dovesti to u vezu sa ovim predmetom, ali moguće je to. Mi intenzivno timski radimo na utvrđivanju stvarne okolnost. Za to treba vremena. Za to molim i medijske kuće. Ja vam garantujem da ćemo sve učiniti i činimo da sve provjerimo da dođemo do stvarne istine – zaključio je Lepir.

11.15 – Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da se ukida tajnost nad podacima koji se tiču istrage o smrti Davida Dragičevića i da su oni dostupni javnosti.

– Sve ovo što smo čuli prilikom izlaganja Davora Dragičevića za mene nije iznenađenje. Ovo je dobro pripremljen performans koji ide prema meni, vrhu MUP-a RS. Ko ima pravo da optužuje za ovakva djela bez ijednog dokaza? Po prvi put smo ovako nešto čuli u RS i u NSRS. Apsolutno odbijam sve ijednu stavku koju je Davor Dragičević iznio, jer je sve to laž – kazao je Lukač.

Svaki dan se iznose laži i neistine bez ijednog dokaza, rekao je on i dodao da će nakon ovoga danas podnijeću prijavu sudu.

 – Bloger Slobodan Vasković je instrumentalizovao Davora Dragičevića. Taj strašni bloger o kojem niko neće da govori, a ja ću danas da govorim. Prijavu ću podnijeti i protiv Krsmanovića, naći ćemo se na sudu, moraće da dokažu ono što govore. I ja sam borac prve kategorije. I ja sam ratni vojni invalid. Sedam litara krvi sam prolio za ovu republiku u svim borbama i u svim ranjavanjima. I ja imam porodicu. I imam četvoro djece. I ne može niko da me optužuje bez dokaza. Svima poručujem i onima sa mreža – naći ćemo se na sudu i pogledaćemo se u oči. Sve i jednog ću lično pronaći ako samo pipne moju djecu. Neka shvati ko kako hoće. Na mrežama se govori kako je moj sin učestvovao u tuči. E nećemo se tako igrati sa mnom i sa mojom porodicom i sa porodicama mojih saradnika.

Nismo čuli ko je ubica, dodao je Lukač.

– Meni da je neko dijete ubio, a da institucije neće da urade, znam šta bih uradio. Vasković javno piše da zna ko su ubice, ali neće da kaže. Ko onda prikriva ubice. Tri puta smo tražili da Vaskovića sasluša jer zna ko su ubiice. A oni su odgovorili: “Pustite budalu, on nije relevantan”. On kaže da ima tim za istragu. Ko prikriva? Ko je saučesnik? Pozivam Tužilaštvo da još jednom sasluša Vaskovića. Ako neće da to da, njemu slijedi krivična prijava. Zna se šta je zakon propisao za lažno prjavljivanje.

Ja sam kod Davora Dragičevića, kaže Lukač, došao kući kao čovjek da izjavim saučešće.

– Došao sam i kao ministar da mu kažem da ćemo sve uraditi da dođemo do istine. Ali, on je kasnije odbio da mi pruži ruku i rekao je da sam saučesnik. Nema dokaze za to, nema ih i dalje, ali i dalje priča o tome. Slobodan Vasković usmjerava Davora Dragičevića pored ostalih ljudi iz političkog života koji sa njim sjede po kafanama. Ja razumijem njegov bol i sve što mu se dešava. Ali ovo je iznuđivanje jednog čovjeka u njegovoj boli. Dva blogera vode istragu i usmjeravaju Davora Dragičevića šta da radi. Jedan od tih je Borislav Radovanović koji je suspendovan, koji je bolestan i koji je tri puta liječen. Ali to ne smeta BN-u da ga prenosi – kaže Lukač.

10.49 – Nakon izlaganja, Dragičević je napustio Skupštinu i otišao.

10.30 – Otac Davida Dragičevića, Davor, pred poslanicima u NSRS je rekao da je njegov sin brutalno ubijen.

– Ja sam otac brutalno ubijenog Daviida. Ja sam borac prve kategorije i ratni vojni invalid. Nisam ni terorista, ni vehabija, ni obavještajac. Hvala vam što ste mi omogućili da pred najvišim tijelom RS ovo govorim. Shvatićete me što Vladu RS ignorišem, mene neka Dragan Lukač, Darko Ćulum i Darko Ilić hapse, ali neka ne pomišljaju da diraju nekoga od moje porodice i sve one koji pomažu moju borbu. Moja borba je borba za pravdu i istinu. Ja, Davod Dragičević, javno tvrdim da je moj sin mučen, brutalno ubjen sa zričitom naredbom da bude ubijen.

On je dodao da je obećao reći kako je David ubijen te izrazio nadu da više nikada nijedan roditelj neće izgubiti svoje dijete.

– Davide, 18. marta oko 2.30 časova u centru Banjaluke i pred ko zna koliko kamera je otet od više kriminalaca. Na to pokazuje snimak na plato u ispred “Boske”. Nakon toga se gasi njegov telefon. Moguće je da je pretučen i odvučen sa parkinga Metalske škole, ali to treba istražiti. Ja sam konobar, a ne istražilac. Neka objasne zašto nisu to istražili.

Nemoguće je da 15 do 20 osoba šiba i premlaćuje nekoga, dodaje on, a da ne ostane tragova.

– Ali, to je tek početak višednevne agonije. Trajalo je monstruozno mučenje moga sina. Najviše o tome svjedoče povrede koje su Lukač, Ćulum i Ilić pokušali sakriti. Nema nijednog dijela tijela na kojem nema povreda. Kad analiziramo toksikološki nalaz da su u Davida unošena narkotička sredstva da bi bio što duže svjestan i da njegova agonija bude što teža. Na snimku ispred Boske se vidi da nije pod uticajem opijata. Otkud LSD u Banjaluci – upitao je Dragičević.

Ako ćemo vjerovatni zvaničnim verzijama policije, dodaje, to znači da je bačen u kanalizaciju.

– Znate li koga su to zločinci bacili u kanalizaciju? Bacili su perspektivnog studenta ETF-a koji je bio student i beogradskog IT-a, bacili su sportistu, bacili su dijete koje je bilo budućnost Republike Srpske. Moj David je tražio istinu za druge stradale mladiće. Saučesništvo u ubistvu je teži oblik od ubistva, jer odlično znam glavne saučesnike. To su na prvom mjestu ministar Dragan Lukač, direktor Policije Darko Ćulum, Ilić i Dalibor Vrećo. Oni su omeli istragu. Nikada u sudskoj praksi nikada nije održana onakva konferencija. Gdje je tužilac? Nema ga! Zar smo zaboravili kako je nesporno utvrđemo kako se moje dijete utopilo bez elemenata krivičnog djela, a znali su za polomljenu vilicu, izbijene zuba i lomove glave. Znali su i za desetine hematoma – kaže Dragičević.

I na kraju su, kaže, javno kazali da nema krivičnog djela.

– David je brutalno ubijen. Nisu čekali da to kaže tužilaštvo koje je jedino nadležno za kvalifikovanje. Lažno su ga optužili i za krađu kuće. Dokažite da je ukrao i odmah idem na trg da se ubijem! Jataci su bili u toj kući i sve su podmetnuli. David Dragičević je samo spušten u Crkvenu da se pošalje poruka meni i ovom narodu. U mogu glavu nikada nećete ući. Samo tražim istinu i pravdu. Zamolio bih narodne poslanike da postave sebi pitanje: za koji novac bi svaki od vas pristao pomagati i ovako lagati ubicama moga sina? Za koji novac bi to bilo ko od vas činio? Da li bi iko od vas pomagao ubicama da rizikuje karijeru? Želim istinu i pravdu ma koliko brutalna bila. Ubili ste mi dijete. Ugasili ste mi slavsku svijeću. Tražim da se poslonici izjasne da li je u pitanju samoubistvo ili ubistvo. I tražite rok tužilaštvu da kaže šta se desilo da mogu otići na grob svoga sina – zaključio je Dragičević.

10.23 Borenović je naglasio na početku da ne govori kao poslanik, niti lider PDP-a, već kao građanin.

– Pitali su me šta ću da kažem. Pripremao sam sebe slušajući ljude na Trgu Krajine. Imao sam svoj ćošak. To je jedno od rijetkih mjesta gdje političari zaćute. Jedan potpuno ljudski vapaj da im se kaže šta je to bilo. Jedna rečenica je ostavila najveći trag u meni. To je rečenica Davora Dragičevića: “Dajte mi istinu da se konačno kao otac isplačem nad grobom svoga sina”. Da li je moguće da se to ne može dobiti za 45 dana? Zar je moguće da takvu ljudsku stvar ne može Davor dobiiti? – rekao je Borenović.

On je dodao da ni danas ne znamo šta je uzrok smrti.

– Imamo zavjet ćutanja. Otvorimo ga danas. I dobro je što će govoriti svi ključni ljudi iz institucija Republike Srpske. Sjetićemo se i MIlana Vukelića. Sjetićemo se i saobraćajnih nesreća i porodice Đurović. Izgubljen život pokrenuo je sve ovo. Ne razumijem pokušaj pojedinih koji su željelii da od ovoga naprave nešto što ne stoji. Nema ovdje politike. Zagrliti čovjeka u najtežem momentu nije politika – kaže Borenović.

Jedino što sada znamo, dodao je Borenović, jeste da je konferencija ključnih ljudi MUP-a RS bila greška.

– Znamo da to nije istina. Znamo da je to greška. I onda se postavlja pitanje: šta je istina? Šta se to desilo? Ako je greška ili laž ono što je izrečeno na toj konferenciji, šta je onda istina? Zašto se ćuti i zašto nemamo odgovor na to pitanje? Kada je taj dan održana konferencija, ono što je najviše zaboljelo je naslov koji se pojavio na javnom servisu kojeg plaćamo svi mi. Naslov je bio: “Dragičević se potukao, opljačkao kuću i skočio u rijeku”. Bilo je to veoma upakovano, sa namjerom da se nešto uradi mimo pravnih normi – rekao je Borenović.

Moramo vratiti povjerenje u institucije Republike Srpske, dodao je Borenović.

– Vjerujem da u institucijama Republike Srpske postoje hrabri ljudi koji mogu dovesti stvari do kraja. Ali, to se neće desiti ako konačno ne kažemo istinu. Istinu koja je za nekoga bolna, a za nekoga je ona jedino rješenje da se vratimo na ljudski i slobodarski put. Ova sjednica je i sazvana na zahtjev građana, oca i ljudi koji su poručili: Mi od vas samo tražimo da radiite svoj posao! Ništa ni više ni manje. Vjerujte da je ova sjednica izuzetno bitna. Nemojte da na ovoj sjednici bude bespotrebnih političkih prepucavanja. Iskoristimpo priiliku da tražimo istinu – zaključio je Borenović.

10.15 – Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović, u ime predlagača, započeo dvadesetominutni govor.

10.10 – Jednoglasno usvojen dnevni red današnje sjednice.

9.45 – Dragičević je u Skupštinu ušao uz povik “Pravda za Davida”.

Redoslijed početka posebne sjednice: poslanik Branislav Borenović u ime predlagača (20 minuta), Davor Dragičević (deset minuta), ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač (90 minuta), a nakon njega obratiće se i tuzilac Želimir Lepir.

Sjednici neće prisustvovati predsjednik RS Milorad Dodik.

9.40 – Prije ulaska održan je minut ćutanja.

Na današnjoj posebnoj sjednici razmatraće se stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj – “Pravda za Davida – pravda za sve”, prema prijedlogu narodnih poslanika. U prijedlogu se navodi da je “krajnje vrijeme da skupština zauzme čvrst stav da niko i nikada u Srpskoj ne može i ne smije biti iznad zakona”. Tim povodom parlamentu će se obratiti i Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića.

Narodna skupština mora da zauzme stav da svaki građanin ove zemlje ima jednaka prava na život, sigurnost i slobodu, te da je obaveza svake institucije u ovoj zemlji da sačuva svakog građanina od nasilnih akata od koga god da dolaze, navodi se u obrazloženju dokumenta.

U dokumentu se dodaje da će se jedino na taj način poslati jasna i čvrsta poruka da je Republika Srpska i dalje zemlja zakona, reda i slobode, da pravde u njoj još ima i da će biti kažnjen svako ko se ponaša drugačije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Virus korona: Lisabon i tri francuske regije na listi opasnih destinacija

OT

Široki Brijeg: U šumi pronađen muški leš u fazi raspadanja

OT

Održana svečana akademija povodom devet decenija NPRS

OT

Partizan dobio potencijalnog rivala u plej-ofu Lige Evrope

OT

Jako nevrijeme u Rijeci (VIDEO)

OT

U Crnoj Gori preminulo pet pacijenata, još 290 zaraženo

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više