Politika

Karan: Nigdje nisam napisao da je riječ o zadesnoj smrti!


Nigdje u svom izvještaju nisam napisao da se radi o zadesnoj smrti! To je sa konferencije za novinare izvađeno iz konteksta.

Rekao je ovo danas Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS, pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS u kojem se raspravlja o slučaju smrti Davida Dragičevića.

Odgovorio je zašto je u slučaju Dragičevića prvi put učestvovao na nekoj konferenciji za medije koju je organizovao MUP RS. Pojasnio je da je na konferenciju došao na poziv načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS Darka Ilića, te da to nije uobičajena praksa.

– Pozvao me je 20 do 30 minuta prije konferencije i ja sam se odazvao. Nisam tražio odobrenje tužilaštva za učešće u konferenciji, jer nisam taksativno otkrivao detalje obdukcionog zapisnika, već sam uopšteno govorio šta je bio uzrok smrti – rekao je Karan, navodeći da je obudkcioni zapisnik tužilaštvu dostavio poslije konferencije za medije.

Na pitanje predsjednika Anketnog odbora Branislava Borenovića pojasnio je da Potvrda o smrti, u kojoj je kao vrijeme smrti upisan 18. mart u 4 časa, nije forenzički dokaz.

– Potvrda o smrti služi samo za matični ured i nije forenzički dokument. U njemu piše posljednji operativni podatak kada je osoba bila živa. To nikako nije tačno vrijeme smrti, već birokratski papir. Da to vrijeme nije upisano u Potvrdu o smrti onaj ko to donese u matični ured bio bi vraćen iz ureda – rekao je Karan.

Pojasnio je da upravo iz tog razloga u obdukcionom nalazu, koji jeste dokaz pred sudom, nije navedeno tačno vrijeme, već vrijeme od maksimalno sedam dana od obdukcije.

– U takvim situacijama izuzetno se teško može utvrditi tačno vrijeme smrti. Ne može se tačno znati sat, ni dan kada je smrt nastupila – izjavio je Karan.

Naveo je i da je toksikološku analizu on lično radio na aparatu za skrining.

– Taj nalaz nema dokaznu vrijednost, to je skrining ili preliminarna analiza. Kada skrining nešto nađe, onda bi to trebao biti signal nadležnom organu da to dostavi u forenzičku laboratoriju radi potpune analize – istakao je Karan.

Na pitanje da li je obavjestio MUP i tužilaštvo da to nema dokaznu vrijednost Karan je odgovorio da je to opšte poznata činjenica koju svaki tužilac i policajac zna.

Tokom davanja izjave članovima Anketnog odbora je pojasnio da ga iz tužilaštva niko nije pitao da li su povrede glave, koje su uočene na tijelu Davida Dragičevića, mogle dovesti do gubitka svijesti i potresa mozga.

– Osoba se može utopiti u besvjesnom stanju i to lakše nego kada je u svjesnom stanju, jer tada nema mogućnost samopomoći – istakao je Karan.

Kada je u pitanju izuzimanje vode iz pluća Davida Dragičevića, Karan je rekao da je nije izuzimao jer bi to bilo besmisleno budući da se, kako tvrdi, hemijski sastav vode iz Crkvene mijenja iz minuta u minut.

– Ako danas pet puta izuzmete i analizirate vodu iz Crvene, dobićete pet različitih rezultata njenog hemijskog sastava. On je promijenjiv na minutnom nivou, jer se u nju slijeva i kanalizacija i kišne vode. Pritom u BiH uopšte ne postoji laboratorija koja će vam utvrditi porijeklo vode – istakao je Karan.

O. Matavulj

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Policija Trebinja: Ne prilazite objektima u kojima su migranti!

DB

Nastaviti saradnju Republike Srpske sa OEBS-om

DM

Ispred fočanskog Studentskog doma napravljen košarkaški teren

DM

Banjaluka: Otvoren konkurs za dizajn gradskih česmi

DM

Nastavlja se Miholjsko ljeto: I narednih dana sunčano i natprosječno toplo

DM

U Zvorniku otkriveno 430 migranata

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više