Infopunkt

Nazire li se kraj komplikovanim i skupim likvidacijama?

Dugotrajnom, mukotrpnom, komplikovanom i preskupom zatvaranju preduzeća u Srpskoj mogao bi doći kraj, ali i nekim nelogičnostima u likvidacionom postupku sa kojima su se domaći privrednici suočavali.

Naime, Vlada Srpske krenula je u najavljeno inoviranje Zakona o likvidacionom postupku kojim je predviđeno ubrzanje postupka zatvaranja privrednih društava i smanjenje troškova, sa sadašnjih 2 000 na 300 KM.

Na inicijativu poslovne zajednice Republike Srpske, još 1. decembra 2013. godine u APIF-u počeo je sa radom jednošalterski sistem registracije poslovanja, kojim je rok za otvaranje preduzeća smanjen na samo tri dana (iako to u praksi traje nešto duže), uz značajno smanjenje troškova.

 

Cjenovnik usluga Službenog glasnika RS

 

Prema zvaničnom cjenovniku Službenog glasnika Republike Srpske, cijena po jednom kucanom redu na formatu A4 za javne pozive, konkurse, obavještenja, odluke i rješenja pravnih lica iznosi pet KM.

Kada je u pitanju objavljivanje upisa u sudski registar, brisanje iz sudskog registra, stečaji, registracija i ostali sudski oglasi, cijena po jednom kucanom redu na formatu A4 je sedam KM.

Istovremeno, iako je ista ta poslovna zajednica, godinama unazad, ukazivala na neophodnost rješenja problema u vezi sa prekomplikovanim i preskupim postupkom za zatvaranje preduzeća, koje, u najboljem slučaju, traje nekoliko mjeseci, niko se do sad, od nadležnih institucija, nije time bavio.

Šta donosi novi zakon?

U nacrtu Zakona o likvidacionom postupku uveden je novi institut u naše pravno zakonodavstvo koji se tiče postupka dobrovoljne likvidacije po skraćenoj proceduri. Ovaj postupak, kako je predviđeno, biće sproveden tako što, poslije donesene odluke o dobrovoljnoj likvidaciji po skraćenom postupku, svi akcionari, članovi društva, ortaci daju notarski ovjerene izjave da su izmirene sve obaveze društva prema povjeriocima, uključujući i obaveze prema radnicima. Takođe, u izjavama moraju navesti i da se slažu da se sprovede skraćeni postupak likvidacije.

Skraćeni postupak dobrovoljne likvidacije pokrenuo bi se u slučaju kada je privredno društvo poslovalo, a vlasnici su uvjereni da nemaju neizmirenih potraživanja. U skraćenom postupku ne bi se imenovao likvidacioni upravnik, pa bi i troškovi ovoga postuka bili minimalni.

Troškovi sadašnjeg postupka likvidacije

Ukoliko za primjer uzmemo Okružni privredni sud u Banjaluci, okvirni troškovi sadašnjeg postupka likvidacije iznose i do 2 000 KM. Konkretno, sudska taksa koša 100 KM, obavještenje o otvaranju likvidacionog postupka između 350 i 400 KM, koliko košta i obavještenje o zatvaranju likvidacionog postupka. Uz ove troškove, naknada likvidacionom upravniku plaća se između 200 i 1 000 KM, u zavisnosti od iznosa predujma.

Koliko će šta od sada koštati?

Okvirni troškovi skraćenog postupka dobrovoljne likvidacije ne bi trebalo da iznose više od 200 KM. Najveća fiksna stavka u ovom iznosu biće sudska taksa koja košta 100 KM, dok će po 10 KM trebati izdvojiti za aktuelni izvod iz sudskog registra, potvrdu APIF-a o stanju transakcijskog računa, uvjerenje Poreske uprave o izmirenim obavezama i uvjerenje UIO o izmirenim obavezama. Uz to, potrebno će biti platiti i notarski ovjerenu izjavu (ovjera potpisa za šta će obrazac biti propisan) u iznosu od 4,10 KM i objava izreke rješenja u Službenom glasniku RS o otvaranju i zatvaranju likvidacionog postupka, čija cijena po kucanom redu iznosi sedam KM i ne bi trebalo da u ukupnom izbiru košta više od 150 KM. Dakle, kad sve saberemo, ukupna cijena likvidacije preduzeća po skraćenom postupku koštaće najviše 300 KM.

S druge strane, troškovi redovnog postupka likvidacije zavisiće od toga da li je sud za likvidacionog upravnika imenovao članove društva upisane u sudski registar poslovnih subjekata ili je za likvidacionog upravnika imenovan likvidacioni upravnik iz reda stečajnih upravnika Ministarstva pravde Republike Srpske.

Ukoliko pođemo od pretpostavke da se za likvidacionog upravnika imenuje član društva, troškovi će se ogledati u taksi, za koju je potrebno uplatiti 100 KM i dvije objave u Službenom glasniku RS, u iznosu od oko 500 KM.

Ako bude imenovan likvidacioni upravnik iz reda stečajnih upravnika, okvirni troškovi će iznositi od 1 000 do 1 500 KM, što bi po sadašnjim mjerilima, svakako, bilo značajno smanjenje troškova, na osnovu čega će se i ispuniti cilj definisan u Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018 – 2020. godina.

Redakcija SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Dodik na obilježavanju 30 godina od operacije “Koridor”: Srpska je jedini uslov našeg opstanka

M D

Patrijarh u Sabornom hramu u Tuzli: Veliki broj vjernika na liturgiji

M D

Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti

M D

Čubrilović: Proboj “Koridora” od istorijskog značaja za slobodu Srba i RS

M D

AMSRS: Duža putovaja ujutru ili kasno popodne

M D

Vulić: Njemački turista nikada neće biti tutor srpskom narodu

M D

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više