Davor Šešić i Igor Žunić
Infopunkt

Poslanici SDS-a i SNSD-a: Ko izvlači novac iz Elektroprivrede RS?!


Zasjedanje Narodne skupštine RS prošle sedmice otvorilo je i temu sumnjivog izvlačenja šest miliona maraka iz Elektroprivrede RS, o čemu su se podjednako zainteresovali i poslanici SDS-a i SNSD-a, koji su zatražili da se o ovom slučaju što prije informiše javnost.

Riječ je o aferi koju je prošle sedmice otkrio novinar portala Buka Milovan Matić, koji je pratio tok novca iz ERS-a i njegovih zavisnih preduzeća, sa čijih računa je u posljednjih godinu i po izdvojeno skoro šest miliona maraka za savjetovanje jednoj, gotovo pa fantomskoj firmi.

– Ta firma je bez adrese i kontakta, te ima zaposleno samo troje radnika. Da zlo bude veće, ovdje nije kraj, jer se uskoro očekuje da to učine i ostala preduzeća iz elektroenergetskog sektora – navodi Matić te dodaje da je ERS na konto savjetovanja, odnosno za primjenu metoda LEAN SIX SIGMA na nivou BUSINESS EXCELLENCE firmi sa sjedištem u Sarajevu pod nazivom „Business Excellence Consulting Group“ (BECG) do sada dala ogroman novac pod veoma sumnjivim okolnostima.

Bez obavještenja o nabavci

Pomenuti višemilionski ugovori su prvi posao ovoj firmi, što dovoljno povećava sumnju u zakonitost sprovedenih transakcija. Prvi posao sa firmom BECG sklopila je u septembru prošle godine „Elektrodistribucija Pale“, i to u vrijednosti od 890 000 maraka (plus PDV). Tada je napravljen ugovor sa BECG na osnovu „Usluge savjetovanja u oblasti poslovanja i upravljanja i srodne usluge“ i to putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Posao je prošao dobro, te se sa ovom praksom krenulo još intezivnijim tempom. Sa BECG-om su redom poslove sklapali: ZP Elektro-Bijeljina (podaci te isplaćena cifra nedostupni), MH Elektroprivreda RS a.d. Trebinje 860 000 maraka + PDV, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje 798 000 maraka + PDV, ZP Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad 815 000 maraka + PDV, ZP Elektrokrajina a.d. Banjaluka 1 110 000 maraka + PDV, te ZP Hidroelektrane na Vrbasu 665 000 maraka + PDV.

– Svi ovi poslovi su sklopljeni putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci što nikako nije praksa koja se preporučuje. Da je cijeli ovaj posao najvjerovatnije zasnovan na prevari potvrđuje nam i lažno pravdanje ovakvog tendera – navodi Matić.

U većini ovih preduzeća su se pozvali na ekskluzivnost firme BECG u obavljanju naručenog posla koji im je potreban, ali se to ispostavilo kao laž jer niko u BiH nema ekskluzivitet za uvođenje LEAN SIX SIGMA metode.

Mlada i nepoznata firma

BECG, firma koja je od Elektroprivrede RS dobila i više nego unosne a istovremeno i pri izvršenju teško dokazive poslove, osnovana je 5. septembra 2016. godine. Na njenom čelu, bar prema dostupnim podacima, nalazi se Drago Zečević, nepoznat široj javnosti, sa kojim novinari nisu uspjeli stupiti u kontakt i pored višesedmičnih pokušaja.

Firma je na kraju 2016. poslovala u minusu a potom kreću prvi i jedini poslovi sa ERS-om, koji firmu podižu sa dna.

Pokušaj da se dođe do rukovodstva firme bio je bezuspješan. BECG nema na internetu ni broj telefona niti zvanični e-mail. Zvanična internet adresa ima samo neke šture informacije. Na adresi na kojoj je firma zvanično registrovana, Dolina br. 5 Sarajevo, javio se predsjednik Udruženja za upravljanje projektima Slobodan Lukić, koji je rekao da nikada nije čuo za firmu Business Excellence Consulting Group“ (BECG).

Ime Drage Zečevića mu je već bilo poznato, te je potvrdio da on “povremeno dolazi u pomenutu kancelariju”.

– Zanimljivo je da se BECG ne nalazi ni na Portalu javnih nabavki, koji predstavlja ličnu kartu u svijetu javnih nabavki zbog čega ni jedna ozbiljna firma BiH ne bi sebi dozvolila da bude van ovog sistema. Ipak, za BECG ni to nije bila prepreka da sklope milionske ugovore i posluju sa ERS-om – navodi Matić.

Igor Vukajlović iz Udruženja „Tender“ rekao je da firme koje nisu registrovane na Portalu javnih nabavki nemaju želje da dobijaju regularne poslove, odnosno poslove putem otvorenog postupka, gdje postoji veća konkurencija. Utvrdio je da je BECG firma koja očito direktno dobija poslove, što omogućava i fiktivne ugovore, a samim tim i klasično izvlačenje para.

O BECG-u i u Skupštini

Pomenuto istraživanje zainteresovalo je i pojedine poslanike, koji su prošle sedmice iskoristili u Skupštini razmatranje “Prijedloga strategije razvoja energetike RS do 2035, po hitnom postupku”, da postave pitanje i o opisanim poslovima koje je ERS sklapao sa BECG-om.

– Na osnovu kojeg poslovnog plana je ERS pokrenula nabavku ovih usluga i na koji način mislite da će se ovo isplatiti i vratiti ERS-u? Šest miliona maraka je plaćeno uvođenje metoda Lean Six Sigma firmi koja nema nikakvu ekskluzivnost? Taj posao, dakle, može da radi svako ko je prošao obuku. Šta su vam onda bile preporuke da izaberete baš ovu firmu, na osnovu kojih preporuka? Imam informaciju da je sve ovo naređeno sa vrha Elektroprivrede, bez volje ljudi u zavisnim preduzećima. Primjer Elektrokrajine RS, gdje je takav slučaj i gdje su nezadovoljni, ali samo zato što nisu i oni imali umješane prste i nisu mogli ništa da izvuku od toga – kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić.

On je potom konstatovao da firmi bez kontakta, koja nema nikakvih referenci, dati šest miliona maraka za savjetovanje u momentu kada je Elektroprivreda u teškoj situaciji govori da se radi o “potencijalno velikom kriminalu i što je zanimljivo pred izbore”.

Iako nenaviknuti da poslanici suprotnih tabora podržavaju jedni druge, u raspravu se uključio i SNSD-ov poslanik Igor Žunić, kojeg je pomenuti slučaj takođe zainteresovao.

– Molio bih da pomoćnik ministra industrije, rudarstva i energetike RS Milan Baštinac, imajući u vidu da resorni ministar Petar Đokić trenutno nije prisutan na skupštinskom zasjedanju, da hitan i jasan odgovor na pitanja koje je postavio kolega Šešić – rekao je Žunić.

Ministarstvo bez jasnog odgovora

Baštinac je potom, u odgovoru na postavljena pitanja, konstatovao da ni u resornom ministarstvu nemaju precizne informacije o pomenutom slučaju.

– Što se tiče Elektroprivrede slažem se sa vašim pitanjem jer i nama to otvara određena pitanja. Elektroprivreda ima svoje rukovodstvo i svoj menadžment i suvereno odlučuje o svojim aktivnostima. Mogu da vam odgovorim da i mi tražimo konkretnu, tačnu i preciznu informaciju o onom što ste rekli. To je sve što mogu sad da vam kažem – rekao je Baštinac.

Da situacija bude još apsurdnija dokazuje podatak da će uskoro usluge savjetovanja u elektroenergetskom sektoru biti besplatne te da će biti omogućene putem projekata sa stranim ambasadama.

SrpskaCafe/Ognjen Tešić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Uhapšen osumnjičeni za prijetnje Vanji Stokić

GC

Kako žive potomci Hitlera, Staljina, Musolinija i Napoleona?

GC

Naučnici snimili rađanje zvijezdanog sistema (VIDEO)

GC

Od posljedica korona virusa preminule dvije osobe u RS, osam novozaraženih

GC

Muslimani proslavljaju Ramazanski bajram

GC

Prijetnje urednici eTrafike: Odsjekao bih ti glavu!

GC

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više