Izdvajamo

Goran Dakić: Savjetnička posla


U tekstu “Čemu kritika ako nema javnosti?”, koji je objavljen u 63-64. broju časopisa za književnost, nauku i kulturu “Krajina”, Aleksandar Vranješ veli da je “danas najlakše tajno iskritikovati onoga koji javno iskaže svoj stav”, a potom dodaje da su ti napadi često anonimni i locirani po kafanama i portalima i oporo zaključuje da se kritički stavovi ne smiju kovati u duvanskoj izmaglici zlobnih “salona”, jerbo tako ne mogu biti, kako veli, “društveno upotrebljivi”.

Pomenuti broj “Krajine” priredio je Mladen Šukalo, a dvanaest anketiranih odgovaralo je na jedno jedino pitanje: Zašto nema kritike? Među njima je bio i Vranješ; među njima sam, eto sreće, bio i ja. Časopis sa našim odgovorima je objavljen koncem prošle godine, a meni je pao šaka nedavno, prije nekoliko dana, pa je i reakcija prilično kasna, ali je, čini mi se, i te kako potrebna.

Vranješ insistira na kritici “višeg reda”, na kritici koja je zasnovana na argumentima, na kritici u kojoj se zna ko je, gdje, kad i šta rekao ili napisao, a potom se poziva na kafanske priče i čaršijska ogovaranja.

Manji dio Vranješovog eseja posvećen je knjizi “Istorija Republike Srpske” Čedomira Antića i Nenada Kecmanovića. Vranješ piše da je ova knjiga izazvala veliku pažnju “banjalučke kafanske javnosti” i da su “po samom objavljivanju ove knjige uslijedile brojne kafanske kritike – analizirana je doslovno svaka rečenica da bi se banjalučka čaršija uvjerila da li su Antić i Kecmanović bili dostojni pisanja ovako jednog djela”.

Vranješ insistira na kritici “višeg reda”, na kritici koja je zasnovana na argumentima, na kritici u kojoj se zna ko je, gdje, kad i šta rekao ili napisao, a potom se poziva na kafanske priče i čaršijska ogovaranja. Savjetnik predsjednika Republike Srpske za politička pitanja traži od drugih imena i prezimena, jedinstveni matični broj, krvnu grupu i natalnu kartu, a sam se davi u birtijskom sfumatu u kojem se naziru jedino zloba i licemjerje. Vranješ ište ono što ni sam ne daje. U kojim se to kafanama ispredaju priče, ko ih priča, da li su te analize pjane ili trijezne? I šta, na koncu, Vranješ ima protiv kafane? U svakoj kafani – ako je kafana poštena – ima više poezije nego u svim savjetničkim kabinetima niklim pored banjalučkog Hobitona.

Da li su Antić i Kecmanović dostojni pisanja pomenute knjige? Vjerovatno jesu. Da li su je dobro napisali? Vjerovatno jesu. Da li su baš sve napisali po časti i obrazu? Nisu. Ako Vranješ ne zna o čemu besjedim, neka se javi, pa ćemo potanko o svemu. Jedino logično pitanje za Vranješa je “kako niti jedan drugi autor do sada ništa slično nije napisao”. Nije pa nije. Neko mora prvi. To biva onda kada se steknu ili prilike ili pare. Neko je prvi napisao i “Istoriju seksualnosti”, pa se niko pod antropološkom kapom nije pitao zašto takvu knjigu niko nije napisao prije Morusa? Neko je uvijek prvi, poslije dođu ostali.

Vranješ dodaje da je jedinu kritiku o Antićevom i Kecmanovićevom istorijskom djelu napisao “izvjesni Milivoje Ivanišević” koji je, kako veli savjetnik, istoričar-amater. Ivaniševićeva kritika nije nigdje objavljena; ona je, po Vuku, išla od ruke do ruke. Naravno – po kafanama.

Prvo: Ivanišević nije jedini koji je objavio kritiku o ovoj knjizi. Drugo: na osnovu čega Vranješ tvrdi da je Ivanišević istoričar-amater? Na osnovu toga što nije završio viši savjetnički kurs kod Vranješa i Kecmanovića? Zato što mu uvjerenje o stručnosti nije potpisao Pero Simić? Umjesto da ospori teze iznesene u negativnoj kritici, Vranješ zarđalim ekserom prikucava firmu na Ivaniševićevo čelo i proglašava ga amaterom. To je dovoljno da i kritika bude amaterska.

Na početku teksta Vranješ se nada polemici. Evo mu povoda i poziva.

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Tipsarević: Imao sam ozbiljne mentalne probleme

OT

Višković: Neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH

DB

U Srpskoj svake godine od malignih bolesti oboli 35 djece!

DB

Kokoškov: Prvi zadatak je da ne filozofiramo mnogo

DB

Dodik: Doviđenja BiH, dobro došao RSegzit!

DB

Mala matura ove godine eksperimentalna, sljedeće godine obavezna

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više