Adam Šukalo (Foto: SC)
Infopunkt

“Priča o nagradi je direktno kršenje Ustava i zakona”


Priča predsjednika RS Milorada Dodika o nagradi od pola miliona maraka svima koji donesu relevantnu informaciju u kontekstu ubistva Davida Dragičevića je još jedan dokaz da je on uzurpirao institucije RS i da sebi dozvoljava da odlučuje i predlaže nešto što nije propisano Ustavom i zakonima!

Rekao je ovo poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo, jedan od predlagača održavanja nove posebne sjednice republičkog Parlamenta o slučaju smrti Banjalučanina Davida Dragičevića (21), koja već pet mjeseci potresa ovaj grad, ali i ostatak Srpske.

– Neljudsko ponašanje, ne samo predsjednika RS, već i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, koji je u NSRS govorio da je pokojni David narkoman i kriminalac, koji se pozivao na nepostojeće nalaze koje uopšte nije moguće uraditi u institucijama Srpske, potvrda su njihove moralne i političke, ali i krivične odgovornosti. I zbog nje neko u Srpskoj treba da kaže da je dosta! Da one koji su prekršili Ustav, Zakon o krivičnom postupku i druge zakone, uzurpirali nadležnosti drugih inistitucija RS, adekvatno sankcionišu – kaže Šukalo.

On dodaje da se, kada je riječ o slučaju Davida Dragičevića, gotovo svakodnevno krše zakoni, i to od strane najviših republičkih zvaničnika.

– Zakon o krivičnom postupku RS je, na primjer, prekršen u kontekstu svega onoga što je ministar zdravlja Dragan Bogdanić uradio oko režirane reobdukcije, oko nalaza koji su navodno išli u Beograd itd, koji, kao što vidite, ne mogu da se koriste u postupku. Prekršen je i Ustav, jer su uzurpirane nadležnosti javnih tužilaštava u kontekstu navodne istrage koja je takođe vođena, između ostalog i u kabinetu predsjednika RS – kaže on.

Šukalo je naglasio da je tužilaštvo jedini samostalni državni organ, ali da se, kako je naveo, to kod nas ne čini tako.

– Predsjednik RS je u proteklom periodu pozivao da se u ovu istragu uključe i austrijski tužioci. Zabrinjavajuće je potpuno, ne samo što predsjednik RS uzurpira sve nadležnosti, već i što ne poznaje ustavno-pravno uređenje RS. I tako nešto čujemo od nekoga ko se predstavlja kao zaštitnik ustavno-pravnog poretka RS. Upravo takvim inicijativama mi narušavamo i dajemo poruku ne samo unutar Srpske već i na međunarodnom planu, da RS nije samostalna jer treba pomoć nekih tužilaca iz Austrije – kaže on.

Šukalo je postavio i pitanje da li je primjena zakona sporna kada su u pitanju predsjednik RS ili ministri unutrašnjih poslova i zdravlja.

– Ako težimo državi u kojoj vladaju prava, osnovno načelo je da ne smije biti nedodirljivih. Da li treba da pređemo preko svega i kažemo da se nije ništa desilo? Ne! Zbog toga smo odlučili da podnesemo ovu inicijativu. Skupštinski kolegijum neka u roku od sedam dana razmotri inicijativu i neka se sazove posebna sjednica jer postoje sve poslovničke pretpostavke da ona bude sazvana. Kako će se predstavnici vlasti odnositi prema ovom pitanju nas ne zanima. Ovo je naš odnos prema kršenju Ustava i zakona – poručio je Šukalo.

Pročitajte i:

Upućena inicijativa za novu sjednicu NSRS o Davidovoj smrtI

NSRS nije mjesto gdje će se saznati istina o Davidovoj smrti

On napominje da već 150 dana nema odgovora na pitanja ko je ubio Davida Dragičevića, niti šta je nadležno tužilaštvo uradilo u tom predmetu.

– Koje su konkretne radnje preduzeli i na koji način napreduje istraga? U poređenju sa onim što smo u ranijem vremenskom periodu mogli da vidimo, na primjer u slučaju ubistva Milana Vukelića, možemo naslutiti ka kakvom epilogu idu i sa Davidovim ubistvom. Prije više od 10 godina otvorena je istraga oko Vukelićevog ubistva, takođe naredbom o sprovođenju istrage. Mi nakon toliko godina nemamo obustavljenu istragu, niti podignutu optužnicu. U Republici Srpskoj, u BiH, ne postoje vremenski rokovi koji će natjerati tužilaštva da određena pitanja riješe u zadatom vremenskom periodu. Taktika oko Davidovog ubistva je da prođu izbori, da vrijeme sve završi. Da se okupljanja smanje, ljudi umore i sve gurne u zaborav. Mi ne želimo da zaboravimo. Zato podnosimo ovu inicijativu i očekujemo od nadležnih institucija RS da procesuiraju odgovorne – kaže on.

On je zatražio da sjednica bude prije početka predizborne kampanje te naglasio da bi ona bila „od suštinske važnosti“.

– I to u kontekstu vladavine prava, podjele vlasti u Srpskoj na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i na jačanju bezbjednosti svih građana Republike Srpske, koji se proteklih mjeseci opravdano nalaze u strahu. Kompletna inicijativa se zove „Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija RS u slučaju ubistva Davida Dragičevića“. U materijalima koje ćemo predati taksativno smo naveli sve nezakonitosti. Više od 150 dana ne radi se ništa da se otkriju počinioci tog gnusnog krivičnog djela – zaključio je Šukalo.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je u maju ove godine, na posebnoj sjednici, raspravljala o tragičnom stradanju Davida Dragičevića.

Kalabić: Opozicija da saopšti dodatne činjenice

Poslanik SNSD-a u NSRS Drago Kalabić izjavio je da bi za sazivanje posebne sjednice o slučaju stradanja Davida Dragičevića poslanici opozicije morali da saopšte dodatne činjenice na osnovu kojih bi bila potrebna rasprava.

– Moramo vidjeti šta je dodatni motiv za njihov zahtjev za sazivanje posebne skupštinske sjednice i da li raspolažu još nekim informacijama o ovom slučaju, koji je osjetljiv. Bio bi red da poslanici opozicije saopšte dodatne činjenice radi kojih bi bila potrebna skupštinska rasprava. To ne smije biti predizborna priča ili skupštinska rasprava o istim činjenicama koje su iznesene i na posebnoj sjednici kada je formiran Anketni odbor – dodao je Kalabić, koji je bio član ovog odbora.

SrpskaCafe/Ognjen Tešić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

UEFA usvojila novi format Lige šampiona

OT

“Sve nam je teže”: Gavrilo računa na nas!

OT

PSŽ postaje šampion LŠ, ako UEFA kazni “odmetnike” koji osnivaju Superligu

OT

Tomaš: Nova većina u Prnjavoru plod ličnih interesa

OT

Univerzitet u Banjaluci: Nastava u učionicama, ispitni rokovi u planiranim terminima

OT

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH uvjeravaju: Stiže 100 620 vakcina “Fajzer”

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više