Izdvajamo

Goran Dakić: Dva Milorada

U matematičkoj logici, u algebri iskaza, kontradikcija se dokazuje, između ostalog, na primjeru rečenice “ja sada lažem”.

Ta rečenica, kazaće matematičari, nije iskaz, odnosno nije ni tačna, ni netačna; ona je kontradiktorna. Ako je rečenica tačna, onda lažem da lažem, a ukoliko je neistinita, onda ne lažem, pa je netačna. Isto pravilo može da se primijeni i na rečenicu “ja se tako ponekad šalim”.

Kada se predsjednik republike šali? I da li se šali kada kaže da se šali? Dijalektika je zajebana stvar, rođaci, jasno je to svima koji su prebrodili prvi pasus, ali je uistinu tako: kako možemo znati kada se neko “ponekad tako šali”, a kada je smrtno ozbiljan? Da li onaj koji se “ponekad tako šali” može reći da se “ponekad tako šali” i kada je smrtno ozbiljan? Da li su rečenice o jednom ubijenom djetetu i očevoj slavskoj svijeći posljedica “ponekad takvog šaljenja”?

Bilo kako bilo, šalio se on ili ne, tek saznali smo u posljednjoj predizbornoj krivini da naš prezidente ne nosi samo jednu glavu, a i ta jedna kada je nasađena na poširoka ljevčanska ramena nije skroz njegova. Jednu glavu je nosio tokom prve dvije trećine, a drugu u posljednjih desetak dana kampanje i tada niko nikome nije uspio da odgovori na pitanje šta se desilo sa prvom predsjednikovom glavom i ko je i šta usuo u Milorada.

Ako dobije izbore, tih deset pokajničkih minuta RTRS može da uvrsti u dramski program.

Drčni kurjak se preko noći premetnuo u najpitomije jagnje u izbornoj jedinici tri. Onaj koji je prije koje veče govorio na javnom servisu plus nije bio onaj koji je godinama govorio prije njega. Nisu bile drugačije samo rečenice, ne. Sve je bilo drugačije – i pokajnički ton koji bi prevario i vječno nepovjerljivog Boška Čeku i smirene ruke koje nisu sjekle vazduh, odnosno zamišljene glave koje su se u tom vazduhu nesigurno klimale i naizgled iskrena namjera da pripali svijeću koju je nekoliko dana prije toga ismijao i da se pred njom tako hrišćanski pomoli.

Pisac ove uloge je, bez sumnje, sjajan, ali je glumac nadmašio očekivanja. Ako dobije izbore, tih deset pokajničkih minuta RTRS može da uvrsti u dramski program. Ako ih izgubi, može pravac u Atelje ili u Zvezdaru, jer scena vapije za ovakvim improvizatorima koji se ne plaše rizika na sceni. Gonioci maka na konac reći će da ima i treći Milorad koji je došao sa svježim vjetrom pred Banski dvor onih godina, ali se vjerovatno ni sam predsjednik ne sjeća svih uloga koje je odigrao od tada, pa treba pribilježiti ove dvije: jednu koju gledamo deset godina i na koju smo svikli i drugu koja je zbunila čak i uređivački kolegijum onog portala bez impresusa.

Nego da mi vidimo ovo: što će Miloradu dvije glave? Jedna mu je do sada bila dovoljna. Ne jedna, nego pola te jedne. Pa ne ni pola te jedne, no njena četvrtina. Sad mu odjednom trebaju dvije, kao da bi u akademike, a ne u Rajvosa. I ko mu uopšte nosa onu drugu dok mu je prva na ramenima? Ali najvažnije od svega je da koliko prekjuče dobijemo odgovor na ovo pitanje: koja se od tih dvaju glava “ponekad tako šali”. Da znamo da li da begamo ili da ostajemo.

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Počinje isplata julskih penzija

JG

Lista najboljih na svijetu: Banjalučki Univerzitet napredovao za 178 mjesta

BS

Znače li niže cijene goriva i niže cijene životnih namirnica?

BS

Stiže pomoć helikoptera iz Srbije u gašenju požara kod Trebinja (VIDEO)

BS

Kandidata 17 puta više nego stolica u Narodnoj skupštini

BS

Bratunac: Za opoziv načelnika 395 glasova više

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više