Politika

Slobodan Stanić za SrpskaCafe: Dodik radi protiv sebe


Bivši ministar zdravlja i član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu Srpske demokratske stranke Slobodan Stanić u razgovoru za naš portal kaže da je neophodno što prije reformisati zdravstveni sistem u Srpskoj.

Stanić, koji je i kandidat SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH na ovogodišnjim opštim izborima, govori o kadrovima koji odlaze, o stotinama miliona maraka dugovanja, ali i tome zašto nikada ne bi glasao za Vladu Đajića.

o Postoje li bar dvije dobre stvari u zdravstvu Srpske?

– Primarna zdravstvena zaštita u jednom dijelu. I u jednom dijelu imamo izvrsne pojedince, poput vaskularnog hirurga doktora Maksić.

o Postoje li okolnosti pod kojima biste na izborima glasali za Vladu Đajića?

– Ne.

o Zašto?

– Zato što na primopredaji nije imao ni snage ni hrabrosti da kaže šta je primio. Kada sam predao dužnost ministra Ranku Škrbiću rekao sam sve, između ostalog i koliki je dug. To je i Đajić trebao reći za UKC RS. On nikada nije rekao šta je primio, ali neprestano spinuje i iznosi netačne podatke o stvarnom stanju u UKC RS. Vlada RS mu je odobrila podizanje kredita od 55 miliona maraka i tim kreditom su „zatvoreni“ doprinosi. I sad UKC RS više nije dužan radnicima doprinose, ali je dužan banci. Šta se tu promijenilo? Ništa. Obaveze UKC RS sada iznose 320 miliona maraka. I to bez gradnje. Plus Vlada RS duguje oko 50 miliona maraka za južno krilo.

o Da li je konačna cifra opravdana?

– Za južno i sjeverno krilo je potrošeno previše para. Za te novce mogli smo sagraditi oba ta krila, ali i klinika za ginekologiju i akušerstvo, klinika za infektivne bolesti i klinika za nuklearnu medicinu. Urađeno je tek pola posla, jer se žene i dalje porađaju u starom dijelu.
Vlada RS nakon isteka grejs perioda treba da vraća 50 miliona maraka za Južno krilo, a nakon sedmogodišnjeg grejs perioda skoro 200 miliona maraka za centralni blok i Sjeverno krilo UKC RS.

o Ako zanemarimo stranačke interese i poslove, da li biste kao pacijent bili zadovoljni Univerzitetsko-kliničkim centrom Republike Srpske?

– Sigurnost, kvalitet, menadžment i upravljanje nisu dobri. Treba unaprijediti i ishode liječenja. Novi objekat će koštati više nego stari. Pogledajte samo amortizaciju na 87 miliona evra. Neće se dva ili tri puta čistiti ventilacioni sistemi. Napravljeno je novo hlađenje i novo grijanje bolnice, ali ono će biti skuplje nego ranije. Moraće se servisirati ventilacioni sistemi, hlađenje treba dodatno finansirati, a grijanje riješiti kroz novi energetski blok što nije urađeno. Bojim se da ćemo pasti na malim stvarima, kao što su održavanje, sredstva za čišćenje, potrošni materijal, medikamenti.

o Kako je moguće da jedan klinički centar ponekad ostane bez aspirina?

– Ima više razloga i ne mogu da kažem da je sve do njih. Malo su presložene tenderske procedure, pogotovo ako se neko „ugrađuje“ u javne nabavke. Tada kreću žalbe, žalbe na žalbe, žalbine žalbe žalba. I onda se ti procesi otegnu toliko da dođemo do toga da nemamo određenih medikamenata.

o Kako komentarišete riječi predsjednik RS Milorada Dodika na otvaranju sjevernog krila UKC RS da „ko bude išao za predsjednikom Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodragom Femićem, neće dobiti ni pfeniga“?

– Time samo izaziva bijes. Istu poruku je poslao studentima, penzionerima i radnicima. To će da mu se vrati kao bumerang. Ako išta bude uticalo na njegov loš izborni rezultat, onda će to biti te poruke. U ovom trenutku Dodik najviše radi protiv sebe. Svojevremeno sam mu rekao da protrese deset ljudi oko sebe, jer će u konačnici biti kriv za sve. To sam mu rekao u aprilu 2013. godine.

o Da li Banjaluci treba još jedna služba hitne medicinske pomoći?

– Hitna pomoć u Srpskoj se mora organizovati na potpuno drugi način. Vi ste novinar, krenete na neki događaj, bude poledica i doživite saobraćajnu nezgodu u Han Pijesku. Nećete dobiti isti kvalitet hitne pomoći kao u Banjaluci. Banjaluka raspolaže samo sa tri opremljena hitna vozila koja su prešla zajedno više od milion kilometara. To dovoljno govori. Hitna medicinska pomoć mora biti formirana na nivou Republike Srpske.

o Kojeg medicinskog kadra najviše gubimo?

– Najviše bismo gubili ljekare, ali imamo sreću zato što ih traži Njemačka, a zato treba visok stepen poznavanja njemačkog jezika. Da su traženi na engleskom govornom području, u potpunosti bismo ostali bez doktora. Ali, doktori iz Slovenije sve više odlaze u Njemačku, pa bi naši ljekari mogli krenuti u „deželu“.

o Kako to može da se zaustavi?

– Moramo smisliti zakonska rješenja koja će omogućiti da sa ljekarima, nakon specijalizacija, potpišemo „tvrde ugovore“. Moraćemo formulisati i drugačiji sistem nagrađivanja. Ali, to ne može da se uradi bez potpune rekonstrukcije medicinskog sistema.

Goran Dakić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Na današnji dan NATO ubio trogodišnju Milicu Rakić

OT

Josif Pančić – prvi predsjednik Srpske akademije nauka

OT

Predsjedništvo dalo saglasnost za nabavku Fajzerovih vakcina

SA

Cvijanović i Brnabić: Nastavljamo zajedničke projekte

SA

U Crnoj Gori od sutra policijski čas od ponoći do pet časova

SA

Novi zemljotres na području Banije

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više