Art

Prvi Film Forum Banjaluka posvećen razvoju domaće filmske industrije


Prvo izdanje dvodnevne konferencije Film Forum Banjaluka, posvećeno razvoju filmske industrije u BiH, otvoreno je u četvrtak 29. novembra u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a na njoj učestvuju filmski profesionalci iz regiona, producenti i distributeri.

Zoran Galić, organizator i producent Vizart filma iz Banjaluke, naveo je da smo posljednjih dvadeset godina svjedoci velikih promjena u načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi.

– Ovom konferencijom želimo da to iskustvo novog pristupa predstavimo filmskim autorima i producentima iz Banjaluke i BiH. Vjerujem da će nova poznastva proizvesti nove koprodukcije i da ćemo kroz Film Forum Banjaluka pokrenuti ovu važnu granu kreativne industrije – istakao je on.

Galić je dodao da su organizovali pet panela u dva dana, koji će obuhvatiti teme o filmskim fondovima, dokumentarnim filmovima, prvom filmu i alternativnoj distribuciji.

Osvrćući se na ulaganje u filmsku industriju, Galić je rekao da Slovenija godišnje u film ulaže 11 miliona evra, Hrvatska devet miliona evra, Srbija je ulaganja povećala sa sedam na devet miliona evra, Crna Gora u ovu sferu ulaže oko dva i po miliona evra, a Makedonija za filmsku industriju izdvaja šest miliona evra.

– BiH ima različite izvore finansiranja filma, ali u svakom slučaju ulaže mnogo manje nego što ulažu druge države. Republika Srpska ima jedan mali fond od 100.000 KM – rekao je Galić.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, smatra da Srpska ima potencijal u oblasti kinematografije koji se ogleda u mladom i školovanom kadru.

– Svjesni smo činjenice da je kinematografija u Republici Srpskoj u povoju, ali isto tako smatramo da imamo potencijal i iz tog razloga smo izdvojili sredstava da podržimo konferenciju, te da od filmskih profesionalaca pokupimo dobre prakse i podstaknemo razvoj ove industrije u Srpskoj – kazala je ona i dodala da Republika Srpska ima pravni okvir i da postoji Zakon o kinematografiji kojim se predviđa i Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije.

Konferenciju je podržao i Grad Banjaluka, a gradonačelnik Igor Radojičić je kazao da je Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2024, izuzetno zainteresovan za razvoj svih grana kulture i dodao da je prilično rijetka prilika da se u Banjaluci razgovara o filmu na ovakav način, s obzirom da produkcija nije razvijena na ovim prostorima.

– Grad Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale za izbor Evropske prestonice kulture, izuzetno je zainteresovan za razvoj svih grana kulture – rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da će se Banjaluka u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu – od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu, pa do manjih prostora širom grada koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima, dok se druga linija odnosi na projektno finansiranje.

Tokom dva dana foruma, paralelno sa panelima, kojih ima pet, planirane su i tri radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.

U ovom segmentu prisutnima će se obratiti Timka Grin sa predavanjem “Teoretski i praktično do uspješne audicije”, Boris Mitić sa “Kako snimiti Ništa?” te Amra Bakšić Čamo sa “Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”.

Konferenciju Film Forum organizovali su produkcijska kuća Vizart film i Desk kreativna Evropa BiH.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dušanu Kovačeviću “Književni vijenac Kozare”

DM

Malezija zabranila film “Hustlers”

SA

Zvanično otvoreni 47. Književni susreti na Kozari

DM

Marčelo za SC: Sjedim u bunkeru i pokušavam da se samosaopštim svijetu

OT

SC Lektira: Zabilježeno na magnetofonskoj traci

OT

Rock Am Ring objavio headlinere za sljedeću godinu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više