Radovan Karadžić
Politika

Konačna presuda: Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor!


Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, koje je nasljednik Haškog tribunala, počelo je u 14 sati čitanje drugostepene presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Prenos suđenja za medije počeće sa 30 minuta odlaganja iz, kako je obrazloženo, operativnih razloga.

14:58 – Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

14:52 – Žalbeno vijeće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih djela, kao i da je kazna pretresnog vijeća nerazumna i nepravična. Pretresno vijeće je pogriješilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

14:50 Žalbeno vijeće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog vijeća kada je presudilo da nije bilo genocidne namjere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

14:46 – Žalbeno vijeće odbacilo prvi i drugi navod žalbe Tužilaštva.

14:45 Sudija Joensen: Nema dokaza da je presuda pogrešna

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije uspio da dokaže da je sudsko vijeće donijelo pogrešne zaključke u prvostepenoj presudi o zločinima u 20 opština u BiH za koje je optužen, izjavio je sudija Vagn Joensen.

On je na početku izricanja drugostepene presude Karadžiću rekao da je sudijsko vijeće zaključilo da su činjenice bile pogrešne u dva incidenta, te da je bivši predsjednik Republike Srpske oslobođen od optužbi u ta dva slučaja.

– Optuženi jednostavno iznosi svoja lična neslaganja sa sudskim vijećem – ocijenio je Joensen.

Osvrćući se na tvrdnje Karadžića da suđenje nije bilo pošteno i da su njegova prava narušena, sudija Joensen je priznao da je tačno da je sud narušio prava optuženog izlaženjem na mjesto zločina bez njega. Međutim, Joensen tvrdi da to nije nanijelo značajniju štetu odbrani.

Joensen je rekao da Karadžić nije uspio da dokaže da je sudsko vijeće pogriješilo kada ga je osudilo za inicident na pijaci “Markale” u Sarajevu.

Kada je riječ o optužbama za “genocid u Srebrenici”, Joensen je rekao da je ključni dokaz “direktiva sedam”, koju je Karadžić potpisao.

Joensen kaže da je sudsko vijeće zaključilo da su naredbe o tome da se ne napadaju civili izdate u periodu kada je to bilo od koristi Karadžiću, odnosno kada je pregovarao ili bio pod pritiskom međunarodne zajednice, javlja “Balkan insajt”.

On je rekao da Karadžić nije uspio da dokaže ni to da je pogrešna presuda zbog učešća Karadžića u zajedničkoj kriminalnoj organizaciji sa ciljem maltretiranja stanovništva u Sarajevu.

14:40 – Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu.

14:35 – Žalbeno vijeće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u dijlu prvostepene presude koja se odnosi na namjeru da se počini genocid u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja.

14:30 Žalbeno vijeće djelimično prihvata žalbeni zahtjev Karadžića broj 31.

14:20 Odbijeni svi žalbeni osnovi Karadžića

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je do sada sve žalbene osnove Radovana Karadžića, prenosi RTS na svom sajtu i javlja da je u toku čitanje sažetka drugostepene presude.

14: 00 Presudu čita predsjednik Žalbenog vijeća portugalski sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Ostali članovi vijeća koji su učestvovali u donošenju ove odluke su sudije Vilijam Sekule iz Tanzanije, Vang Joensen iz Danske, Hoze Solaes iz Španije i Grasijela Santana iz Urugvaja.

Karadžića je u martu 2016. godine sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeno vijeće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači u vidu smanjenja kazne ili povećenja na kaznu doživotnog zatvora.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali osuđen je za ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

SC analiza: Zašto smo bacili milione na besmislenu komisiju?

OT

Zaev: Makedonci su prisvajali tuđu istoriju!

DB

Žrijeb Lige šampiona: Zvezda ide na Kopenhagen ili Nju Seints

DM

Ljeto na Vrbasu: Ako se bojite visine, dođite do Gradskog mosta (FOTO)

DM

Bila jednom jedna “Zastava” ili kako zaboraviti “pokojnika”

DB

Tragedija u Drvaru: Žena se utopila u bunaru, pronašao je otac

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više