Društvo

Inicijativa za besplatan Utrogestan: Lijek za trudnice u Srbiji i FBiH besplatan, u Srpskoj 15 KM


Inicijativa za besplatan lijek Utrogestan koji trudnice masovno koriste pokrenuta je u Banjaluci. Ovaj lijek se koristi od rizičnih trudnoća, za sprečavanje prijevremenih porođaja, odnosno kod svih smetnji koje se pojave. U Srbiji je ovaj lijek za trudnice besplatan.

– Pitaju me mame može li se refundirati novac za kupljeni Utrogestan, jedini lijek za čuvanje trudnoće. Ne može! Jedna kutija košta 15 KM, a mnogim trudnicama treba i više od tri kutije mjesečno. Pa zar nije sramotno da trudnice plaćaju punu cijenu za taj lijek, dok je u Srbiji potpuno besplatan. Zato drage žene, hajde da se udružimo, hajde da uputimo javni apel, bunt, da i naše trudnice dobijaju ovaj lijek besplatno – stoji u apelu koji je javno objavljen.

Inicijativu je pokrenula Jelena Bjelica, novinarka i autorka bloga i Fejsbuk stranice Moje dijete – časopis za roditelje koja kaže da je lijek Utrogestan najčešće propisivan lijek trudnicama, koje imaju bilo kakav problem.

– Osim Utrogestana, u vanbolničkim uslovima se koristi i još jedan lijek, a to je Duphastpon, koji jeste na B listi Fonda i plaća se pola cijene pa košta devet KM, što, takođe nije malo, ali se znatno, znatno više propisuje Utrogestan, koji nije na listi. Koji je razlog, ne znam. Mnogo trudnica mi se javilo i sve su uglavnom koristile Utrogestan, vjerujte da ginekolozi veoma često trudnicama propisuju ovaj lijek. Navešću vam moj primjer, ja sam morala da koristim Utrogestan, jer sam povremeno tokom trudnoće imala, takozvane, lažne kontrakcije, što ima, veliki broj trudnica. Koristi se da bi spriječio prijevremeno otvaranje ili skraćivanje grlića materice, što dovodi i do prijevremenog poroda – kaže za Buku Jelena.

Ona dodaje da joj se u proteklih nekoliko dana javilo preko 2 000 žena koje su koristile pomenuti lijek i da ona ne zna nijednu ženu koja tokom trudnoće iz nekog razloga nije morala da korisiti Utorgestan.

– Do prošle godine je ovaj lijek koštao 17,5 KM, toliko je koštao kada sam ga ja koristila, sada je snižen na 15 KM. Svakoj trudnici, koja mora da ga koristi, je potrebno minimalno tri kutije mjesečno. Javile su mi se i žene koje koristi šest kutija mjesečno. Znači od 45 KM pa do 90 KM mjesečno i tako mjesecima. Taj novac bi mogle iskoristiti za kupovinu stvari za bebu ili za djecu koju već imaju. Trudnice u Srbiji i Federaciji uopšte ne plaćaju ovaj lijek, znači dobijaju ga besplatno uz recept – pojašnjava Jelena.

(Utrogestan je zapravo hormon progesteron koji se u vidu lijeka upotrebljava u trudnoći. Utrogestan u trudnoći se propisuje kada treba da se preventivno pomogne terapijom, a u cilju održavanja trudnoće)

Ovaj apel upućen je svim nadležnim institucijama i onima koji mogu uticati na to da se lijek stavi na listu.

– To su Fond zdravstvenog osiguranja RS, kojem nosilac odobrenja za stavljanje lijeka u promet treba da podnese zahtjev. Zahtjev se podnosi uz preporuke struke, pa sam zato molbu slala i Udruženju ginekologa RS i Farmaceutskoj komori, da i oni predlože firmi, koja je nosilac odobrenja, da uputi zahtjev Fondu. Pisala sam i firmi koja je nosilac odobrenja, a to je Medis International d.o.o, od kojih sam, dobila i odgovor – kaže Jelena.

Dodaje da su joj u Fondu zdravstvenog osiguranja RS rekli da nikada nisu dobili zahtjev da se Utrogestan stavi na listu besplatnih lijekova. Procedura je takva da to treba da traži nosilac odobrenja za stavljanje lijeka u promet, koji bi trebao da dostavi stručna mišljenja doktora određene specijalnosti.

– Rekli su mi i da su prije nekoliko godina imali sastanke sa Farmaceutskom komorom RS na kojem je predloženo da se komora obrati proizvođačima ovog lijeka kako bi oni podnijeli prijedlog Fondu za uvrštavanje Utrogestana na listu, ali to se nikada nije desilo, odnosno prijedlog nikada nije podnešen. Zbog toga sam ja, u ime svih tih žena koje su me podržale, uputila molbu Udruženju ginekologa RS, Farmaceutskoj komori i nosiocu odobrenja za stavljanje lijeka u promet, da zatraže, koliko je u njihovim nadležnostima, od Fonda zdravstva da se taj lijek stavi na listu – ističe Jelena.

Ona je dostavila i odgovor koji je dobila od kompanije Medis International d.o.o. koja je zastupništvo lijekom Utrogestan za BiH preuzela 2017. godine.

„Isti je puno ranije bio kod drugog zastupnika i u tom periodu je rađeno listiranje lijeka u Federaciji, dok u RS to iz nama nepoznatog razloga očito nije učinjeno. Po preuzimanju zastupništva, kao odgovorna osoba za regulativu sam dobio i svu prateću dokumentaciju koju je bilo potrebno revidirati i predati za obnovu rješenja kod Agencije za lijekove jer je isto već bilo na isteku važenja od pet godina. Važeće rješenje za promet lijeka je isteklo u januaru 2019. godine i ovih dana od strane Agencije za lijekove očekujemo novo rješenje. Nažalost postupak obnove registracije je proces koji je dugotrajan (oko šest mjeseci) i koji ponekad, radi dokumentacije koju je neophodno dopunjavati u toku postupka, traje duže od planiranog. Nakon što dobijemo novo rješenje pristupamo pripremi ostale dokumentacije (kliničko mišljenje, farmakološka i farmakoekonomska analiza) koja je neophodna za komisiju za lijekove pri Fondu RS, koja će vjerujem nakon toga dati pozitivan stav da se lijek uvrsti na Esencijalnu listu lijekova RS, čime postaje besplatno dostupan svima“.

Iz FZO RS potvrđeno je da za lijek Utrogestan za sada niko nije podnio prijedlog da se ovaj lijek uvrsti na listu.

– Budući da lijek Utrogestan nije na listi lijekova FZO RS, Fond ga ne refundira, jer refundiramo one lijekove koji se nalaze na našim listama, a kojih u datom trenutku nema, ili u izuzetnim situacijama kada su u pitanju lijekovi neophodni za život i zdravlje – rekli su za Buku iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Kod nas ne postoje tačni podaci koliko se ovaj lijek koristi, ali u razgovorima sa trudnicama i majkama dobili smo informacije da je skoro svaka druga trudnica koristila ovaj lijek po preporuci ginekologa. Mnoge majke kažu da su sve žene iz njihovog okruženja koje poznaju koristile ovaj lijek tokom trudnoće.

Banjalučanka Tijana Aćimović kaže da je lijek Utrogestan koristila sedam mjeseci, a pila ga je tri puta dnevno po dvije tablete. Kada ga je ona koristila lijek je koštao 20 KM i izračunala je da je na njega u trudnoći dala oko 500 KM. Tijana kaže da podržava ovaj apel, jer je zaista došlo vrijeme da se ovaj lijek uvrsti na listu, jer je on zaista preskup.

Blaženka Trkulja, majka trojki kaže da je ovaj lijek koristila od početka trudnoće do kraja osmog mjeseca.

– Pila sam četiri puta dnevno po dvije tablete, a u to vrijeme jedna kutija je bila 16 KM. Kupovina lijeka odrazila na kućni budžet, jer je jedna dobra plata mjesečno bila potrebna da se obezbijedi dovoljno Utrogestana da se trudnoća izgura do kraja. Smatram da ga trebaju uvrstiti u spisak besplatnih lijekova, jer mnoge trudnoće bi se završile loše da nema tog lijeka – kaže za Buku Blaženka.

Trudnica Danijela Stanić Mićić kaže da je ovaj lijek u prvoj trudnoći koristila od trećeg do kraja osmog mjeseca.

– Lijek sam kupovala u Srbiji, jer je tamo jeftiniji. Ja sam koristila najmanju “dozu”, ima trudnica koje koriste puno više kutija mjesečno, nažalost, to nije zanemariv trošak, pogotovo kad se svi uzmu u obzir. Za trudnice bi sve trebalo biti besplatno, od vitamina C koji košta deset feninga, pa do skupljih vitamina, lijekova… Troškovi i pare su nešto o čemu trudnica ne bi trebalo da misli. U ovoj sad trudnoći koristim Duphaston, u prvoj (2016. godine) mi ga niko nije pomenuo. Sada mi je doktor rekao da mogu birati lijek, a zašto bih mjesečno plaćala 40 KM kad mogu 16 KM – rekla je Danijela koja dodaje da joj je lijek propisan u petom mjesecu trudnoće.

Ostaje otvoreno pitanje zašto se trudnicama kod nas u tolikoj mjeri propisuje ovaj lijek i da li će se to raditi ukoliko lijek dođe na listu za potpuno refundaciju u FZO RS.

Buka.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Pravda za devojčice”: Hrvatska ustaje protiv seksualnog nasilja

DM

Banjaluka: Potraga za mladićem Miloradom Gostovićem

DM

Svečano ozvaničen rad Agencije Doboj TC na novoj lokaciji

DM

Vlada RS: Akcioni plan usvojen bez saglasnosti Republike Srpske

DM

Oslobođen Vasilije Bojić koji je jutros uhapšen u akciji na sjeveru KiM

DM

Katalonski separatisti marširaju ka Barseloni (VIDEO)

DM

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više