Ljubičasti dan
Foto: Ilustracija
Društvo

Koliko znate o epilepsiji i “ljubičastom danu”?


„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ je dan pružanja podrške osobama sa epilepsijom, a obilježava se od 26. marta. na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta. Ovaj dan proglašen je najuticajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja nivoa svijesti o epilepsiji.

Tim povodom su članovi Udruženja oboljelih od epilepsije RS danas na Trgu Krajine sa svojim prodicama nosili uljubičasto i ukazali na potrebu prihvatanja soba sa epilepsijom u našem društvu.

– S obzirom da je Udruženje oboljelih od epilepsije Republike Srpske tek osnovano, naša je želja da na samom početku rada obilježimo „Ljubičasti dan“, međunarodni dan podrške oboljelima od epilepsije u Banjaluci i pružimo podršku osobama sa epilepsijom, tako što ćemo se obratiti javnosti putem medija, informisati građane putem letaka, te pozvati relevantne učesnike poput predstavnika Vlade Republike Srpske, zdravstvenih ustanova, neurologa, psihijatara i psihologa da nam se pridruže i iskažu solidarnost sa osobama koje boluju od epilepsije, kao i njihovim porodicama i prijateljima – poručili su iz ovog udruženja.

“Ljubičasti dan“ je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Megan Kasidi, njenih roditelja i Udruženja za epilepsiju iz Kanade.

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti odnosno poremećaja u neurologiji, koja predstavlja povremeni i najčešće kratkotrajni poremećaj funkcije kore mozga.

Ova izrazito teška i široko rasprostranjena bolest uključuje bilo koje stanje kod kojeg postoje ponavljane epizode napada, tokom kojih može doći do djelimičnog ili potpunog gubitka svijesti, neuobičajenih pokreta vilice, ukočenosti i poremećaja govora, grčenja mišića, kao i do gubitka osjećaja, autoimunih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija.

Danas u svijetu od epilepsije boluje oko 50 miliona ljudi. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Republici Srpskoj je oko 6 000 oboljelih od epilepsije, što je veoma značajan broj pacijenata koji se svakodnevno susreću sa strahovima, stigmom i raznim svakodnevnim problemima.

Epilepsija se može negativno odraziti na društveno i psihološko blagostanje. Te posljedice mogu obuhvatiti društvenu izolaciju, stigmatizaciju ili invaliditet. To može dovesti do nižeg obrazovnog uspjeha i lošijeg ishoda prilikom zapošljavanja. Teškoće u učenju su češće kod osoba sa ovim stanjem, a naročito među djecom sa epilepsijom.

Stigma vezana za epilepsiju može uticati i na porodice oboljelih. Određeni poremećaji se dešavaju češće kod ljudi sa epilepsijom, djelimično u zavisnosti od prisutnog epileptičnog sindroma. Oni uključuju: depresiju, anksiozne poremećaje i migrene. Poremećaj nedostatka pažnje sa hiperaktivnošću pogađa tri do pet puta više djecu sa epilepsijom nego djecu u opštoj populaciji. PHPH i epilepsija ostavljaju značajne posljedice na dječije ponašanje, učenje i društveni razvoj.

Takođe, epilepsija je češća kod osoba sa autizmom. Psihosocijalna podrška je neophodna oboljelim od epilepsije kao i njihovim porodicama od postavljanja dijagnoze, te tokom života (vrtić,škola, posao). Informacije o epilepsiji, kako za oboljelog i njegovu porodicu, veoma su bitne i za okruženje u kojem se oboljeli od epilepsije nalazi, jer upravo nedostatak informisanosti za posljedicu ima stigmatizaciju.

SrpskaCafe.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Crna Gora traži izručenje Svetozara Marovića

SA

Dodik se danas sastaje sa papom

SA

Damir Omić: Najdraži mi je “Crni pupoljak”

SA

Veliki petak: Najtužniji hrišćanski praznik

DB

Kim pozvao Putina da posjeti Sjevernu Koreju

SA

Temperatura do 30 stepeni, popodne naoblačenje

SA

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više