Zanimljivosti

Kućni ljubimci nisu za svakoga!


Uzimanje ljubimca je ozbiljna obaveza koje ne bi trebalo tako lako i naprečac da se prihvatate. O tome treba dobro da razmisite jer je u pitanju živo biće, a ne igračka na mjesec dana.

Kada pomislite na termin “odgovorno vlasništvo”, koje stvari vam padnu na pamet? Za neke to može da bude nešto uopšteno, kao što je briga o ljubimcu. Za druge, to može da bude nešto specifično kao što je dresura psa ili vođenje mačke kod veterinara na godišnji pregled. Iako ne postoji samo jedan “ispravan način” kojim bi se definisalo odgovorno vlasništvo, postoji nekoliko njegovih osnovnih komponenata.

1. Da li ste sposobni da zadovoljite potrebe ljubimaca?

Udomljavanje ljubimca se ne razlikuje mnogo od usvajanja djeteta. Uzimate živo biće koje će od vas u potpunosti zavisiti. Naravno, velika razlika između ljubimca i djeteta je ta što dijete ipak na kraju postane samostalno, dok o ljubimcu morate da se starate do kraja njegovog života. Zato je uzimanje ljubimca ozbiljna obaveza koje ne treba tek tako da se prihvatate. Ukoliko vas dijete moli da uzmete psa ili mačku, razmislite o tome da li je vaša porodica spremna da prihvati odgovornosti koje uz to idu.

2. Uradite domaći zadatak

Sa odgovornim vlasništvom trebalo bi da se upoznate prije nego što padnete na slatki mačeći ili kučeći pogled i udomite životinju, jer s vremenom možete da otkrijete da je njeno odgajanje izvan vaših emocionalnih, fizičkih i finansijskih sposobnosti. Ove životinje često završe u azilima ili još gore, žive u kući gdje su zanemarene ili nepoželjne. Prije nego što udomite ljubimca, morate da razumijete šta je sve potrebno da bi životinja bila sigurna, zdrava i srećna. Morate da znate njene navike, tendencije i socijalno ponašanje i tako ćete najbolje odlučiti da li se to uklapa u vaš svakodnevni život. Ukoliko želite da udomite rasnu životnju, morate da istražite različite rase da biste bili sigurni da ste izabrali onu koja najviše odgovara vama i vašoj porodici.

3. Da li možete da priuštite kućnog ljubimca?

Hrana je tek jedan mali dio finansijske odgovornosti. Ukoliko udomite mače ili štene, oni moraju da se sterilišu/kastriraju i da se vakcinišu. Pored godišnjih pregleda, može da dođe do nesreća ili urgentnih situacija koje zahtijevaju njegu i veoma često mnogo novca. Da li ćete moći da priuštite ove neočekivane račune? Dodatni troškovi brige o starijim životinjama su često nešto o čemu ljudi ne razmišljaju kada uzimaju štene ili mače, ali one stare isto kao i mi i mogu da zahtijevaju specijalnu njegu.

4. Da li imate vremena za ljubimca?

Životinjama su potrebni interakcija, društvo i ljubav, kao što su im potrebni hrana i voda, ako ne i više. Ovo su stvari kojima se hrani duša. Iako njihov manjak možda nije tako očigledan kao manjak hrane ili vode, podjednako je bolan. Odgovorno vlasništvo znači i to da nikada ne bi trebalo da uzimate ljubimca tokom nekog stresnog perioda u životu ili tokom promena. Ali to isto znači da ukoliko dođe do ovakve situacije, moramo da pronađemo način da ljubimcu pružimo stabilnost. U zavisnosti od situacije, ovo može da znači da ćemo morati da zatražimo pomoć nekog člana porodice ili prijatelja, ili pansiona za životinje.

5. Vježbanje, socijalizacija i dresura

Ovo su tri osnovne komponente odgovornog vlasništva, pogotovo kad je riječ o psima. Kod mačaka, situacija nije baš tako rigorozna, ali i njima je potrebna vježba i socijalizacija, a sigurno bi mnogi vlasnici mačaka voljeli da mogu da izdresiraju svoje mačke.

6. Hranite ih kvalitetnom hranom

Odgovarajuća hrana je osnova dobrog zdravlja, kako za ljude tako i za životinje. Od svih aspekata odgovornog vlasništva, ovaj možete najlakše da obezbijedite svom ljubimcu. Hrana bi trebalo da obezbjeđuje esencijalne hranljive materije i sastojke koji su im potrebni da ostanu zdravi.

7. Obavežite se ljubimcu za cio život

– Zauvijek ste odgovorni za onog kog ste ukrotili – reče lisica iz “Malog Princa”.

Veoma često kada bračni parovi odluče da prošire porodicu, otarase se ljubimca. Nerijetko možemo čuti i da je ljubimac u stvari bio samo zamjena za dijete i, onda kada dijete dođe, nemaju više potrebu za njim. Osobe koje nemaju djecu trebalo bi da prije nego što nabave ljubimca razmisle o svojim budućim planovima. Ukoliko su djeca dio tih planova, trebalo bi da razmisle o tome da li će biti sposobni da se staraju o ljubimcu i da se druže s njim kada dođe dijete. Ako je taj odgovor ne ili možda ne, bilo bi veoma neodgovorno uzimati ljubimca.

B92

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Čak dva sela u Hrvatskoj nose ime Korona i negativni su

DB

“Enigma” – crni dijamant od 555,55 karata

DB

Al Kapone – ganster kojeg je javnost obožavala

DB

Zašto je treći ponedjeljak u januaru najdepresivniji dan u godini?

SA

Misterija Kopaonika: Crkva koja je nestala preko noći

DB

Dječak iz “Titanika” i danas zarađuje od tog filma

OT

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više