Film

Monika Ponjavić: Igra prestola – sedam gorućih pitanja


U seriji tekstova koje možete posmatrati i kao uvertiru u osmu sezonu ”Igre prestola”, koja će svoju premijeru doživjeti za petnaest dana, ove sedmice sam odlučila da sa vama podijelim sedam gorućih pitanja na koja želim odgovor.

7. Hoćemo li vidjeti Haulanda Rida?

Hauland Rid, otac Mire i Džodžena Rida, je čovjek koji je ubio Artura Dejna, najlegendarnijeg ratnika Vesterosa, s leđa, ispred Tornja sreće, kako bi spasio život Nedu Starku. Hauland Rid je takođe jedina živa osoba u Vesterosu koja može potvrditi Džonovo porijeklo, budući da je prisustvovao njegovom rođenju. U pitanju je jedan od najvažnijih likova priče kojeg nikada, a ovdje mislim i na knjigu i na seriju, nismo vidjeli u sadašnjosti, kroz oči nekog od likova ili kroz njegov POV. Sve što o Ridu znamo, znamo iz Brenovih vizija, sjećanja ili predanja drugih likova. O Tornju sreće, Robertovoj buni, o Turniru u Harenhalu ili o Vitezu nasmijanog drveta, za kojeg se ispostavilo da je bila Lijana Stark. Iako Rid nije toliko važan za generalnu priču ”Igre prestola”, njegovo svjedočenje o Džonovom porijeklu bi se moglo pokazati ključnim. Šanse da se Rid pojavi su, međutim, ipak minimalne.

6. Da li su proročanstva koja su dobile Sersi i Deneris relevantna za priču?

Proročanstva o kojima govorim odnose se na prvenstveno na ona koja su Sersi i Deneris dobile u šumi i Kući neumirućih, a koja su prikazana u seriji. Sersi će biti zamijenjena mlađom kraljicom, a Deneris će u posljednjem trenutku odustati od prestola, kako bi se, u metaforičkom smislu, iza Zida, na dalekom Sjeveru, ponovo spojila sa Drogom i Regom u posmrtnom životu. Da li to znači da će Sersi na kraju biti zamijenjena Sansom (ako je proročanstvo iz Kuće neumirućih tačno), a da će Deneris smrt pronaći kao Kraljica noći, sjeverno od Zida?

5. Kako će Džonovo porijeklo promijeniti poredak stvari? I da li će?

Kao što znamo, Džon je sin Lijane Stark, Nedove mlađe sestre i Rejgara Targarjena, starijeg brata Deneris Targarjen, što Deneris čini njegovom tetkom, Neda i Bendžena ujacima, a Arju, Brena i Sansu nerođenom braćom i sestrama. Međutim, ono što je za cijelu priču znatno važnije jeste činjenica da je Džon rođen u zakonitom braku, te da je on, pored toga što nije Stark niti vanbračno dijete, legitimni nasljednik govzdenog prestola, ako ćemo se voditi pravilima do uzurpacije prestola od strane Lanistera (jer Barateoni su na presto sjeli ne zato što je Robert vodio bunu, nego zato što su Barateoni dijelom Targarjeni, o čemu gotovo i da nije bilo riječi u seriji). To bi onda značilo da je Džon spoj dvije magične kuće, prvi svoje vrste, da može jahati zmaja, upravljati zvjerima (jer je on jedan od najmoćnijih vorgova Vesterosa, što serija takođe nije prikazala, nažalost) i da generalno ima prednost u pogledu vladanja u odnosu na Deneris, čiji se kompletni razvoj lika zasniva na ovoj, kako se ispostavilo, lažnoj informaciji. Da li to znači da nas u budućnosti očekuje jako rivalstvo između ova dva lika ili je instant ljubav između njih ipak dovoljno jaka, a ovdje prvenstveno mislim na Deneris kojoj će, u narednim sedmicama, biti veliki izazov odložiti svoje težnje ka prestolu za koje smatra da је njeno pravo po rođenju?

4. Da li su Bogovi Vesterosa stvarni?

Jedna od Martinovih zamjerki na ”Gospodara prstenova” bila je i ona koja se odnosi na Tolkinovo ”površno” predstavljanje i tretiranje bogova u svojoj epskoj priči. Da li takva zamjerka uopšte stoji, jer Gospodar je više mitološka priča, nije toliko ni važno koliko je važno da li su svi silni bogovi koje je Martin upleo u priču za istu relevantni, koliko su stvarni i da li će odigrati ikakvu ulogu na kraju balade? Stari bogovi, Novi bogovi, Mnogoliki bog, Usud-drvo, Crveni Bog, Veliki pastuv, Bog svjetla, Bog tame, Udavljeni bog, Veliki drugi, samo su neki od njih. Međutim, šta je njihova priroda, da li su oni stvarni ili su samo izgovor pod kojim se ubijaju nevina djeca, prinose žrtve i praktikuje krvna magija? Da li su svi ovi bogovi zapravo interpretacija jednog boga, dva boga, više bogova koji su tokom godina predanja i prenošenja priča nekako u sadašnjosti pogrešno protumačeni i predstavljeni ljudima koji u njih vjeruju? Kakvu ulogu oni imaju u nadolazećem ratu protiv mrtvih, ako je imaju… Sve su ovo pitanja na koja ne moramo nužno dobiti odgovor, ali koja bi se trebala u nadolazećoj sezoni nekako istražiti i predstaviti publici, jer akcenat koji je na njih stavljen, kako u seriji tako i u knjizi, nije zanemariv.

3. Ko je vratio Džona u život? I zašto?

Kada smo već kod bogova, jedna od teorija kaže da je Bog svjetlosti kojem se Melisandra klanja niko drugi do Bog Bijelih šetača, odnosno Veliki drugi, te da Kralj noći, posredstvom magije i vizija u vatri, sve vrijeme zapravo manipuliše događajima, navodeći vodu na svoj mlin. To bi onda značilo da je Stanisov poraz rezultat ove manipulacije, baš kao i vizija Sandora Klegejna koja je tokom prošle sezone dovela do Torosove i Viserionove smrti. Ukoliko je Kralj noći vorg obdaren zelenim-vidom (o čemu sam pisala u svom prethodnom tekstu), a ja vjerujem da jeste, onda on unaprijed zna kako će se događaji odviti, što znači da tokom svih ovih godina i sezona on čeka određeni događaj, pri tom pažljivo vodeći računa da se u sadašnjosti sve odigra onako kako bi trebalo. Upravo zato Džonov život do sada nije ni u jednom trenutku bio ugrožen, iako se na momente nije činilo tako jer Džon ima ulogu u Kraljevoj igri. Međutim, ukoliko je Bog svjetlost Veliki drugi, odnosno ukoliko se radi o jednom te istom bogu, a pretpostavka je da je Melisandra kroz Boga svjetlosti vratila Džona u život, to bi onda značilo da je Džon vraćen kako bi ispunio predskazanje Kralja Noći. U knjizi postoje brojni dokazi koji aludiraju na to da će Džon biti vraćen posredstvom krvne magije, kroz žrtvu, a ne na način na koji se to desilo u seriji. Pored toga, ono što je važno da se napomene jeste i činjenica da su Melisandrine moći snažnije na Zidu, te da su se sva “vraćanja iz smrti”, a bilo ih je nekoliko (Berik, Ketlin Stark, Džon), desila u blizini Usud-drveta, što bi značilo da magija Sjevera, za koju su vezani i Bijeli šetači, ima važnu ulogu u kontekstu šire slike. Na umu treba imati i činjenicu da je Brinden Rivers tokom svog života kao Trooki gavran srastao sa Usud-drvetom, da fizički podsjeća na Usud-drvo, baš kao i Duh, Džonov jezovuk, što sigurno nije slučajnost i što nam govori da je magija Sjevera, posebno ona koja je vezana za Usud-drvo, Djecu šume, Bijele šetače i Kuću Stark, od presudnog značaja za ishod ovog narativa. Odnos između Kralja noći, Džona i Brena je važan jer je Džon neko koga je Kralj Noći nebrojeno puta poštedio, iako je imao priliku da ga liši života, dok je Bren neko koga je Kralj Noći odlučio ubiti istog trenutka kada je kroz viziju uspio probiti magičnu barijeru pećine u kojoj se Bren krio. To me navodi na zaključak da je Bren, kao Trooki gavran, sada jedina prijetnja Kralju Noći, jer kao i on ima uvid u stvari koje su se desile, dešavaju i koje će se tek desiti, što znači da je Bren jedina osoba koja mu može pomrsiti planove. Sa druge strane, Džon, kao potencijalni Azor Ahai, ima moć da kroz žrtvu Deneris Targarjen (njegove Nise Nise) otključa Dugu noć i dovede Kralja na korak bliže cilju – pronalasku tijela koje će ga odmijeniti. Pod uslovom da je prethodni Azor Ahai pobijedio Bijele šetače tako što im se pridružio i postao njihov vođa, što je ishod kakav bismo u ovoj priči mogli itekako očekivati.

2. Da li će neko od glavnih likova na kraju preuzeti na sebe ulogu Kralja Noći?

Ukoliko je prethodni pasus tačan, a ja mislim da bi mogao biti, onda je odgovor definitivno da, čime bi Kralj Noći u neku ruku konačno bio humanizovan. Prije svega, to bi mu dalo određenu svrhu i cilj, o čemu do sada (s razlogom) i nije bilo toliko govora (ni u seriji ni u knjizi). Ako sve stavimo po strani i razmišljamo samo o načinu na koji je Kralj Noći stvoren, kroz žrtvu, zabadanjem zaleđene vatre u srce (što je grb Boga svjetlosti), te tako ni kriv ni dužan osuđen na višegodišnji život u prokletstvu, a govorimo o nekoliko hiljada godina, onda bi se Kralj Noći mogao posmatrati kao jedan od tragičnijih likova ove sage čiji je krajnji cilj izbaviti se iz života na koji je osuđen, a kroz pronalazak pogodnog kandidata koji bi ga na kraju zamijenio. Kandidati sa najviše kvalifikacija su svakako Bren Stark i Džon. S tim što je Džon u ovom scenariju daleko vjerovatniji, ne samo zbog svoje prirode onoga koji služi kao most između zaraćenih strana nego i zbog svih snova (okovan u oklop od leda, plavih očiju, sa vatrenim mačem itd.) koje je do sada u knjizi sanjao. Ukoliko će kraj imati slatko-gorak okus, onda bi ovo bio pun pogodak.

1. Ko pobjeđuje u igri prestola?

Mislim da je važnije pitanje, da li će na kraju uopšte biti prestola kojeg se igrom može osvojiti? Da li će iko poživjeti dovoljno dugo da dočeka kraj? Ili će na kraju od cijele priče i Vesterosa ostati samo presto na kojem niko ne sjedi? Ako je priroda ove priče ciklična, a po svemu sudeći jeste, onda je jedan od mogućih krajeva i onaj prema kojem će sistem vladavine u Vesterosu, kakav trenutno poznajemo, biti uništen (što je Deneris u formi vizije doživjela u Kući neumirućih), kao i da će se Vesteros vratiti u svoje prvobitno stanje odvojenih kraljevstava (što je naglašeno i predskazano onog trenutka kada su Teon i Jara/Aša tražili nezavisnost Gvozdenih ostrva). Sudeći po svemu što smo do sada vidjeli, možda bi takav kraj bio i najpošteniji, jer ako iko zaslužuje nezavisnost onda je to nesrećni Sjever, koji u potrazi za istom još od druge sezone bezuspješno pokušava uspostaviti svog ličnog kralja, što im do sada baš ne polazi za rukom, uzevši u obzir da je prvi iskasapljen, a drugi Targarjen, umjesto Stark. Kada malo razmislite, takvi ishodi vrlo su ironični.

Šta su pitanja na koja vi želite odgovor?

Monika Ponjavić/SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Miriše” na dobro: Srbi se preko Grka popeli na Akropolj

DM

Vlada Republike Srpske preuzima sve troškove porodiljskog bolovanja

DM

Albanci prijetili monahinjama u manastiru Beška na Skadarskom jezeru

DM

Mladić koji je teško povrijeđen pri padu u Unu izgubio životnu bitku

DM

“Miloš Veliki” će povezati Republiku Srpsku i Srbiju!

DM

Ugašen požar na kući u centru Bijeljine, nema povrijeđenih

DM

2 komentari

Isidora Đolović Utorak, 2.04.2019., 09:51 at 9:51 am

Zanimljiva pitanja, mada, nažalost, ne verujem da će serija ići tako daleko i dubiozno u njihovom odgonetanju, naročito s obzirom na manjak preostalog vremena.
Mnoge stvari, presudne deliće “slagalice” u knjizi, serija je potpuno izignorisala (poput Haulanda Rida, npr. ili kompletnih proročanstava), tako da sumnjam da će uopšte biti naknadno uvedene, makar i kroz spominjanje.
Samo par zapažanja u vezi sa, inače veoma dobrim, tekstom:

1. Ako me pamćenje ne vara, koliko god to bilo jasno iz konteksta, nikad i nigde u knjigama (još) nije potvrđeno da je Lijena Stark iza maske “Viteza od Nasmejanog drveta”. Da jeste, bilo bi mnogo jasnije (a i logičnije) zašto je Regar odabrao baš nju. Opet, kažem, možda mi je nešto promaklo, odavno sam čitala knjige.

2. Baš nezgrapno zvuči “nerođenom braćom i sestrama”.:) Kao, šta, nisu se rodili? Arja, Sansa i Bren su Džonu sestre i brat od ujaka, ili rođaci, kako god to nazvali, ali definitivno ih i dalje veže krvno srodstvo, u suštini podjednako blisko kao i sa Deneris.

3. Što dovodi do trećeg zapažanja. U tekstu se navodi kako je Džon “Targarjen, umjesto Stark”, ali on ne prestaje biti Stark – po majci – samo zato što se ispostavilo da mu Ned nije biološki otac. On je i jedno i drugo, i “Led” i “Vatra”, što zapravo smatram najvećim kvalitetom i ujedno zagonetkom koju bih volela da mi, bilo serija, bilo Martin, napokon razjasne: šta je “pesma Leda i Vatre”?
Inače, nisam pobornik veoma popularnog scenarija o apsolutnoj destrukciji iza koje bi famozni Gvozdeni tron prestao da postoji.:)

Odgovor
Isidora Đolović Utorak, 2.04.2019., 10:06 at 10:06 am

Još nešto, Hauland Rid NIJE prisustvovao Džonovom rođenju.:) Nije čak ni Ned. Setimo se, zatekao je Lijenu “u krvavoj postelji”, što smo videli i u seriji.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više