Art

Monika Ponjavić: Igra Prestola – Ko je Azor Ahai?


Prema legendi, Azor Ahai, Obećani princ ili Posljednji heroj (pod uslovom da smatrate da je riječ o jednom te istom liku) je mitološki lik čiji je zadatak da izbavi svijet od tame. Prema legendi, Azor Ahai će biti rođen u “dimu i soli” (amidst smoke and salt) ispod “krvave zvijezde” (under the bleeding star), a njegova pjesma će biti “pjesma leda i vatre” (a song of ice and fire).

U vjerovanjima poštovalaca kulta Boga vatre, Rlora, Azor Ahai je legendarni heroj koji je već jednom spasio svijet i koji će se ponovo vratiti noseći svoj plamteći mač u borbi protiv vječne tame, odnosno Bijelih šetača i njihovog Boga, takozvanog Velikog Drugog. Prema istom predanju, plamteći mač “Lightbringer” je skovan iz trećeg pokušaja. U prvom, koje je trajalo 30 dana i 30 noći, Azor Ahai je mač iskalio u vodi, ali je mač pukao. U drugom, koje je trajalo 50 dana i 50 noći, kaljenje je pokušano zarivanjem mača u srce lava, međutim, mač je ponovo pukao. Posljednji put, kada je kovanje trajalo 100 dana i 100 noći, Azor Ahai je potražio pomoć svoje žene Nise Nise tako što je iskalio mač zarivajući ga direktno u njeno srce. Legenda kaže da se njena duša u tom trenutku spojila sa mačem i da je tako “Lightbringer” i nastao. Iako se u seriji, ali i knjizi, dugo smatralo da je ponovni dolazak Azora Ahaija na zemlju otjelotvoren kroz lik Stanisa Barateona, za kojeg je Melisandra bila ubijeđena da je Obećani princ, kraj pete sezone je zapravo pokazao da to ipak nije bila tačna interpretacija proročanstva iz vatre. U kontekstu trenutne radnje, dva najjača kandidata za ovu poziciju i svakako najlogičnija su Džejmi Lanister i Džon Stark-Targarjen.

Džejmi

Džejmi Lanister je, ruku na srce, te bez obzira na sve, najkompleksniji lik Martinove sage i, ako ste se pitali, moj omiljeni lik. Još od prve sezone. Džejmi Lanister i, paradoksalno, Bren Stark. U teorijama koje sam pisala i u svojim predviđanjima, uvijek sam vjerovala da će se priča završiti sa njima dvojicom, njihovim odnosom, baš onako kako je i počela. Ponekad bih pomislila da će se naći na oprečnim, a ponekad na istoj strani. Upravo zato, većinu svoje energije, kada je “Pjesma leda i vatre” u pitanju, usmjeravala sam ili ka Sjeveru ili ka Džejmiju Lanisteru. To je uvijek bio moj fokus istraživanja. U jednom takvom istraživanju naišla sam na priče iz irske mitologije o kralju Nuadi, kralju desne zlatne ruke i njegovom vatrenom maču koji će spasiti svijet i od tada sam ubijeđena da je Džejmi Lanister, a ne Džon ili Deneris, Obećani princ, Posljednji heroj, Azor Ahai koji će spasiti svijet. Bio bi to odličan kraj jednog razvoja lika kao što je Džejmi Lanister, ljubavnik svoje sestre, čovjek koji je prekršio zakletvu i ubio svog kralja, te pokušao lišiti života jedno bespomoćno dijete.

Prateći proročanstvo i povlačeći paralelu sa njegovom pričom stvari dobijaju dodatno na snazi, jer se Džejmijev razvojni put možda i najviše poklapa sa razvojnim putem Posljednjeg heroja. U tom kontekstu, važno je obratiti pažnju na tri ključna trenutka koja su Džejmija dovela do puta iskupljenja. Prvi je, naravno, trenutak treće sezone, odnosno knjige, u kojem gubi desnu ruku, nakon čega će se, tokom razgovora sa Brijenom, prvi put potpuno otvoriti, ispričati svoju stranu priče, zašto je ubio kralja, kako je dobio poznati nadimak, i naposlijetku slomiti. U vodi, baš kao i prvi mač Azora Ahaija. Tokom četvrte sezone, Džejmi odlučuje da pomogne svom bratu Tirionu, koji je osuđen za ubistvo njegovog sina Džofrija, tako što će ga osloboditi iz zatvora. Spletom okolnosti Tirion strijelom, u srce i utrobu, ubija Tajvina Lanistera, patrijarha porodice Lanister, čiji je simbol lav. Treći, i posljednji, korak – zarivanja mača u srce svoje ljubavi – je ujedno i najinteresantniji, jer može otići u dva pravca. Ukoliko je Džejmi Lanister valonkar ili “mlađi brat” onda će ubistvo Sersi Lanister biti posljednji čin na njegovom putu iskupljenja. Međutim, mač ni ovdje neće biti fizička manifestacija mača, nego radije metafora. Ako se sjećate, Tirion je jednom prilikom izjavio da će doći dan kada će Sersi biti srećna i misliti da je sigurna i da će se baš tada njena sreća pretvoriti u pepeo u njenim ustima. Prema predanju Sersi će život izgubiti davljenjem kada ruke “mlađeg brata” obaviju njen blijedi vrat. Ukoliko je jedna od tih ruku Džejmijeva desna, zlatna ruka, onda ne bi bilo iznenađujuće da tokom ovog čina upravo ta ruka doslovno bukne u plamen, što bi korespondiralo sa vizijom Džodžena Rida iz četvrte sezone. Ako se sjećate, Džodžen je Brenu i Miri objasnio da će znati kada je kraj pokazavši im u tom momentu svoju viziju doslovno u vidu plamteće ruke. U kontekstu Džejmija kao Posljednjeg heroja, ovakav odgovor na pitanje “kako ćemo znati da je kraj?” ima itekako smisla. Pored toga, valirijanske riječi za Gospodar i Vatra su Aeskio i Onos, dok Aeskion Ondos označava zlatnu ruku, što dodatno potvrđuje ovu teoriju. Sa druge strane, ukoliko Džejmi nije valonkar ili “mlađi brat”, žena koja bi na sebe preuzela ulogu Nise Nise bi mogla biti Brijena, za koju se pretpostavlja da će život izgubiti u “Bici za Zimovrel”, trećoj epizodi nadolazeće sezone, te da će Džejmi, zarivanjem mača “Widow’s wail” ili “Oathkeeper”, svejedno je jer su oba nastala od Nedovog mača, simboličnog naziva ”Ice”, spriječiti njenu tranziciju u neživu utvaru.

Džon

Teorija da je Džon Azor Ahai je možda i najstarija teorija, jer, ipak je Džon lik čiji je razvojni put doslovno prikazan kao klasični put razvoja jednog heroja, te je pomisao da bi Džon mogao biti Obećani princ time još logičnija (da ne govorimo da je njegovo originalno ime u seriji Egon Targarjen, te činjenici da je samo Džon, i niko drugi, doslovno “pjesma leda i vatre”). Jedna od teorija podrazumijeva da je Džon rođen u trenutku svoje smrti i vaskrsenja, druga da se to rođenje odnosi na doslovno rođenje u “Kuli radosti”, te da je on sin za kojeg je Rejgar bio uvjeren da će biti Posljednji heroj, treća glava zmaja rođena iz njegove, odnosno Erisove loze. Ipak, teorija na koju bih se ja danas fokusirala je ona koja pretpostavlja da je Zimovrel Džonov “Lightbringer”, a Deneris njegova Nisa Nisa. Međutim, da bi ova teorija dobila na svom punom smislu, prije svega moramo pretpostaviti da je prvi, originalni Azor Ahai bio Bren Graditelj, čovjek koji je osnovao kuću Stark i izgradio Zid, Zimovrel itd. Ova teorija sugeriše da je Bren izgradio Zimovrel kao oružje u odbrani od najezde Bijelih Šetača, čemu dodatno u prilog ide i činjenica da je Zimovrel izgrađen na termalnim izvorima, što bi Bijele Šetače navodno spriječilo da direktno napadnu. Da bi ova teorija imala smisla, kao i u slučaju Džejmija Lanistera, ono što se mora dokazati jeste način na koji se mač kalio, nevezano za to da li se radi o doslovnom maču ili metafori, kao u slučaju Džejmijeve ruke. Prvo je kaljenje u vodi, gdje se pod vodom smatra napad Teona Grejdžoja. Drugo je kaljenje srcem lava, a odnosi se na Džonovu pobjedu nad Remzijem Boltonom koji je u tom trenutku djelovao pod okriljem vladavine Bolton-Lanister, a znak Lanistera je, kao što sam već rekla – lav, čime je zapravo ispunjen drugi kriterijum kovanja, jer je Džonova pobjeda politički razbila uticaj Lanistera na Sjeveru. Treće, i posljednje kaljenje, desiće se pred sam kraj osme sezone i odnosiće se na kraj kakav je Džordž Martin davno obećao. Gorak kraj sa srećnim završetkom, ali i na proročanstvo koje je Deneris dobila u Kući neumirućih. Radi se o proročanstvu koje se odnosi na tri izdaje – jednu zbog krvi, jednu zbog zlata i jednu zbog ljubavi. Prva izdaja je izdaja Miri Maz Dur kada je Kal Drogo, zajedno sa njihovim sinom, izgubio život. Druga se odnosi na Džorinu izdaju zbog Robertovog zlata i pomilovanja, dok je treća još uvijek neizvjesna. Da bi ova teorija imala smisla, u prvim epizodama osme sezone Deneris će izgubiti i svog drugog zmaja, tako da će joj na kraju ostati samo Drogon, odnosno njena duša, uzevši u obzir da je Drogon ime dobio po Drogi. S obzirom da je ovdje riječ o metafori, Deneris je onda Nisa Nisa, a Džon Azor Ahai koji njenu dušu (Drogona) mora vezati za mač (Zimovrel) kako bi se izborio protiv nadolazećih Bijelih Šetača. To bi onda značilo da će Džon u posljednjem trenutku izdati Deneris ubijanjem Drogona u Zimovrelu ili čak žrtvovanjem Deneris zarad višeg cilja.

Ostali kandidati su Deneris Targarjen, ako u obzir uzmemo neutralnost roda valirijanske riječi “princ” koja može označavati i “princezu” (na šta su do sada ukazali i Ejmon Targarjen i Misandej). Zatim, tu je i Davos, te naposlijetku Kralj Noći. Iako je riječ o primamljivim kandidatima i iako je Džon najlogičniji izbor, moj favorit je ipak Džejmi Lanister, jer bi u kontekstu ove priče i Martinovog stila takav rasplet događaja imao najveću težinu. Još ako se ispostavi da su Džejmi i Sersi, a ne Tirion, Erisova djeca, nastala iz čina silovanja Džoane Lanister, onda je Džejmi jedini izbor, jer je Rejgar davno otkrio da će Obećani princ izaći iz Erisove loze. To bi svakako imalo više smisla, jer bi u protivnom Tirionov patricid izgubio na snazi, dok bi Džejmijev dobio, uzevši u obzir da je u želji da izbjegne ubistvo svog zakonitog oca Tajvina ubistvom kralja nehotice, u neznanju, ubio svog biološkog oca. To bi onda Sersi stavilo u poziciju vanbračnog, nezakonitog djeteta, čime bi njena vladavina, ali i tako važan status (jer biti Lanister je njen najveći ponos), dodatno izgubila na snazi, dok bi Tajvinov jedini zakoniti nasljednik bio Tirion, dijete kojeg se uvijek stidio, koje je odbacivao i ponižavao, ali koje je, kada sve uzmete u obzir, karakterom i djelima de fakto njegovo dijete – politički strateg i veliki čovjek iz sjenke.

Šta vi mislite o identitetu novog Azora Ahaija, ko su vaši favoriti i da li će Azor Ahai igrati ikakvu ulogu u nadolazećoj sezoni?

Monika Ponjavić/SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ovo su najbolji filmovi 21. vijeka

SA

Nagrada Emi za dokumentarac “Napuštajući Nedođiju”

SA

Finale SP: Španija ili Argentina?

SA

Magla u kotlinama i dolinama

SA

Sunčano sa temperaturom do 29 stepeni

SA

Partizan slomio Proleter

SA

3 komentari

Isidora Đolović Nedjelja, 17.03.2019., 13:19 at 1:19 pm

Zanimljiva tumačenja.:) Iako se slažem sa time da je Džejmi, bez konkurencije, najsloženiji i, onako iskreno, najfascinantniji lik u serijalu (s obzirom na njegov razvojni put), sve teorije o njemu kao Azor Ahaiju mi deluju nekako previše “nategnuto”, pa ću se iskreno iznenaditi ukoliko se ijedna ispostavi tačnom.
Isto mislim za bilo očinstvo Erisa nad bilo kojim od Tajvinove dece. Sem toga što bi bilo pravi “Televisa presenta” momenat, uništilo bi smisao do tada razvijanih odnosa unutar porodice Lanister, sličnosti i razlike, nasleđene osobine, Sersein kompleks, Tirionovo oceubistvo….obezvredilo bi sve te vrhunski predstavljene odnose.
Nekako, od prve knjige nemam nedoumicu po pitanju toga da je predviđeni heroj/spasitelj – Džon. Poštovali ili (kao što Martin radi) na specifičan, a ipak dosledan način unosili inovacije u kanon, sama priroda žanra tako nalaže i tome vodi.
Ono što mene zbunjuje od samog početka, jeste (uslovno rečeno) “udvojenost” mesijanskih figura Azor Ahaija i Obećanog princa (ili princeze, jer je rodno neutralan pojam, baš kao i zmajevi).
Uprkos podsećanju na knjige, nisam uspela da nađem da su te dve figure nigde izričito, jasno poistovećene. To, opet, odgovara DUALNOSTI koja od početka obeležava Martinov, samim tim i igrani serijal: Džon i Deneris, Led i Vatra, vitez-spasitelj i princeza-sudbonosni vladar. Kakav je njihov međusobni odnos u konačnom ishodu? Ko će biti žrtvovan kome, čemu?
Ako je Regarov sin “obećani princ” i “njegova je Pesma leda i vatre”, da li je on istovremeno Azor Ahai? I šta ćemo sa Deneris, čije su svojevrsno vaskrsnuće sa Drogove pogrebne lomače propratili svi najavljeni znaci (“krvareća kometa” npr.), sa vrhuncem u izleganju zmajeva?
I šta je, zaboga, famozna Pesma Leda i Vatre?:)
Mnogo je misterije još uvek povezano sa ovim pitanjem i tim pre baš znatiželjno čekam razrešenje.:)

Odgovor
Isidora Đolović Nedjelja, 17.03.2019., 13:23 at 1:23 pm

Još nešto, Serseina vladavina od samog početka nema nikakvu težinu ni opravdanje, jer je udovica uzurpatora legitimne dinastije i majka “kukavičjih jaja” koja mu je podmetnula, što je javna tajna, iako su deca nosila Robertovo prezime. Zato je ironija kada baš ONA, od svih, naziva Džona ili Deneris “samozvancima”, jer ako je iko zaslužio da nosi tu titulu, bez sumnje je sama Sersei.:)

Odgovor
Anastasja Kostić Nedjelja, 17.03.2019., 17:29 at 5:29 pm

O bože ovo sa Džejmijem Lanisterom ima jako mnogo smisla, skoro sam i ja došla do istok zaključka i nešto traljavo napisala o tome na blogu, ali ti si toliko to lepo obrazložila da sam sad sigurna da je Džejmi Azor Ahaj, iako sam pre sumnjala u sopstvenu teoriju. Inače meni je to da je Džon izbavitelj nategnutije nego za Džejmija , jer nigde nema nikakvih predznaka, više bi mi imalo smisla da je Deneris Azor Ahaj, ali ona nije borac, pa je moramo otpisati. I ja jako volim Džejmija on mi je omiljeni lik zbog svkje kompleksnosti i baš bih volelala da se obistini to što si prognozirala da je samo Tirion Tajvinov sin i da ga je sve vreme neosnovano mrzeo, to bj bilo potpuno genijalno.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više