Film

Monika Ponjavić: O novom trejleru za osmu sezonu “Igre prestola”


“Igra prestola”, najpopularnija serija 21. vijeka, vraća se na male ekrane za tačno 40 dana, a prvi trejler za dugo očekivanu osmu sezonu stigao je juče i do sada već ima više od 23 miliona pregleda, što je, rekla bih, sasvim očekivano.


Kao i ranije, a o “Igri prestola” pišem redovno već sedam godina, i to pet godina za portal Srpska Cafe, i ovaj put ću proći detaljno kroz trejler, s tim da bih se sada radije koncentrisala na određene, ključne scene, nego komentarisala događaje hronološki.

Takođe, unaprijed se izvinjavam, jer u imenima neću koristiti zvanične prevode nego transkripciju, uzevši u obzir da sam knjige čitala na engleskom jeziku i da mi prevodi nisu toliko poznati.

Arja Stark

Trejler počinje krupnim kadrom preplašene Arje Stark u bijegu od nepoznatog napadača u jednako nepoznatom prostoru, za koji možemo pretpostaviti ili da je Zimovrel ili Kraljeva Luka. Međutim, sam prostor ne čini ovaj kadar toliko interesantnim koliko ga čini činjenica da preplašena Arja Stark nije uobičajeni prizor na koji smo navikli. Naprotiv. Jedini momenti kojih se mogu sjetiti, a da se ne radi o trenucima iz prvih sezona kada je Arja još uvijek bila samo djevojčica, su oni koji se tiču Mnogolikog boga i njenih loših iskustava u Bravosu, kada je zamalo izgubila život od pоmahnitale Vejf.

Činjenica da je strah ponovo preplavio Arjino krvavo lice stavlja akcenat na uzrok njene panike – od koga, odnosno čega, Arja ovdje bježi? Na pamet mi padaju sljedeća dva-tri scenarija.

Ukoliko se Arja nalazi u Kraljevoj Luci, onda je sasvim moguće da je osoba od koje bježi Planina, čovjek-Frankenštajn čije se ime nalazi na listi Sandora Klegejna. S obzirom da su Arja i Sandor stari drugari i da je Sersi još uvijek njena meta, ne bi bilo iznenađujuće da se ovaj neočekivani par u nekom trenutku nađe u prestonici Vesterosa. Druga, i po meni vjerovatnija opcija, dešava se u Zimovrelu, tokom bitke koja je, prema riječima produkcije, snimana dugih jedanaest sedmica i za koju važi da će biti jedna od najbolje snimljenih bitaka u istoriji televizije. Ukoliko je zaista riječ o Zimovrelu, onda opet imamo dvije-tri opcije.

U prvoj, Arja bježi od Bijelih šetača i njihove nemrtve vojske, što je ujedno i prva misao koja nam može pasti na pamet, te samim tim i najlogičnija. U drugoj, manje vjerovatnoj, ali uzbudljivijoj, dolazak Kralja Noći u Zimovrel doveo je do buđenja starih Kraljeva zime, ali i ostalih članova porodice Stark čija su tijela sahranjena u Kriptama. To bi onda značilo da Arju proganja neko od članova njene porodice, a potencijalno i sam Ned Stark, što je malo vjerovatno, uzevši u obzir da je Ned davno ostao bez glave, ali nikada se ne zna. Možda je riječ o Nimeriji, a možda, i ovo je sigurno najbezbolnija opcija, o pokloniku Mnogolikog boga koji nosi lice Arje Stark ili nekog od njenih članova porodice, čime bi horor ove male heroine bio i više nego opravdan. Svi znamo da izlazak iz kulta Monogolikog boga nije jednostavan čin, kako je predstavljeno u šestoj sezoni, i da se samo smrću može platiti život. U svakom slučaju, otkriće ko ili šta progranja Arju biće vjerovatno jedna od važnijih scena početka osme sezone.

Takođe, ono što treba imati u vidu kada je ovaj trejler u pitanju jeste i činjenica da je, poučena ranijim iskustvom, produkcija “Igre prestola” sa posljednjom sezonom postala obazrivija, tako da ne bi uopšte bilo iznenađujuće da su, u nastojanju da zadrže svoje tajne, pojedini kadrovi digitalno manipulisani, što znači da su za potrebe ovog trejlera pojedini likovi zamagljeni ili čak izbrisani iz kadra.
Bilo kako bilo, Arja Stark u ruci čas drži bodež od zmajstakla, a čas Catspaw koji joj je u prošloj sezoni poklonio Bren. U pitanju je bodež koji je i zakuvao rat u prvoj sezoni, stavljajući metu na leđa Tiriona Lanistera. Detalj na koji bi se u ovoj sceni trebala skrenuti pažnja jesu Bejlorova zvona, što je zvuk koji je Arju pratio tokom prve sezone, a posebno u trenutku Nedovog pogubljenja, što bi onda potvrdilo ludu teoriju da je proganja Ned, bez obzira koliko ta teorija zvučila nevjerovatno.

Golden Company

“Zlatna družina” (Golden Company) je grupa plaćenika iz Esosa čiji je osnivač Egor Rivers, sin Derona II Targarijena i brat Brindena Riversa (Trooki gavran), poznat po nadimku Bittersteel. Da ne ulazim sad preduboko u istoriju Vesterosa i konflikte dinastije Targarijen, ono što je važno da se u kontekstu nove sezone naglasi jeste da je trenutni vođa “Zlatne družine” Heri Striklend, kojeg će igrati Mark Risman (Marc Rissmann).

U jednoj od scena novog trejlera vidimo brodove Jurona Grejdžoja koji se po naredbi Sersi Lanister tokom prošle sezone zaputio u Esos kako bi angažovao “Zlatnu družinu” u borbi protiv sjevernjačkih snaga. Iz priloženog trejlera, te reakcije Sersi Lanister, možemo biti sigurni da je Juron u svom naumu i uspio, međutim, ono što mene ovdje kopka jeste fizički izgled lika koji bi trebalo da je Striklend. U knjizi, Striklend je opisan kao stariji, nabijeni čovjek sijede kose, čije tri dlake, počešljane u stranu, za cilj imaju da sakriju njegovu ćelavost. U trejleru Striklend s leđa podsjeća na Džejmija, a drška mača koji nosi oko pasa izgleda kao da je u obliku orla, što me navodi na pomisao da je ovdje riječ o Egonu Targarijenu, Mladom Grifonu, iako takav rasplet ovako kasno u priči ne bi zaista imao nikakvog smisla.

Za one koji ne znaju, Egon Targarijen je sin Rejgara Targarijena i Elije Martel koji je navodno život izgubio u Kraljevoj Luci još dok je bio beba, za vrijeme Robertove bune. Međutim, u petoj knjizi je otkriveno da je Egona iz Kraljeve Luke u posljednjem trenutku izbavio Veris i da ga je prokrijumčario u Esos, gdje je Egon odgajan kao budući vladar, pod budnim okom Džona Koningtona, Ilirija Mopatisa, te Verisa. S obzirom da je lik Džona Koningotna spojen sa Džorinim likom (Konington dobije bolest kamene krljušti, a ne Džora), da je Mopatis nestao bez traga, Džon dobio Egonovo ime, a Veris preko noći svoju odanost prebacio, bez objašnjenja, na Deneris koju je početkom serije, upravo zbog Egona, pokušavao ubiti, mogu samo zaključiti da je većina nas bila u pravu – Egon iz knjige je u stvari Blekfajer, a ne Targarijen, čime njegova uloga u kontekstu serije gubi na snazi i značaju.

Sersi Lanister

Scena u kojoj vidimo Sersi kako pije vino i plače je važna iz nekoliko razloga. Pod broj jedan, da li bi Sersi pila vino ako zna da je trudna? Igra li taj podatak ikakvu ulogu u kontekstu “Igre prestola” i njene srednjovjekovne postavke? Nikada o tome nisam posebno razmišljala, ali pretpostavljam da će Sersi u nekom trenutku izgubiti bebu, te da se ova scena možda dešava neposredno nakon tog saznanja. Pod broj dva, Sersi, koju smo do sada rijetko kada vidjeli nesigurnu ili tužnu, je ovdje u posebnom stanju (i obučena u svijetlu paletu za razliku od dosadašnje crne), što me navodi na pomisao da je dobila vijest koja ju je istovremeno potresla, ali i obradovala.

To bi onda možda moglo značiti da ju je “Zlatna družina” izdala, mada je to malo vjerovatno s obzirom na njihov moto: “Our word is good as gold” mada se sa plaćenicim nikada ne zna. Nešto vjerovatnija jeste mogućnost da je saznala da je Zimovrel pao i da su sjevernjačke snage uništene, ali i da je Kralj Noći na putu ka Kraljevoj Luci, čime je njen život, kao i vladavina, stavljen na kocku. Ili je pak dobila vijest da su sjevernjačke snage uništene, a sa njima i Džejmi Lanister.
U to, moram priznati, manje vjerujem jer se još uvijek nadam da je Džejmi valonkar. Peti razlog je možda njena odluka da digne u vazduh cijelu Kraljevu Luku, što je rasplet kakav se itekako može očekivati jer ako se istorija ponavlja, a ponavlja se, onda je Sersi sada definitivno novi Eris Targarijen, čime bi Džejmijeva uloga valonkara bila itekako snažnija.

Bren Stark i Džejmi Lanister

“Everything you did brought you where you are now, where you belong. Home.” Ovo su riječi koje izgovara Bren Stark. Kome? Nije poznato, ali najvjerovatnije se radi o Džonu iako bih ja više voljela da je riječ o razgovoru između Brena i Džejmija. Posebno jer se riječ “home” stavlja u odnos sa dolaskom Džona, Deneris i njene vojske u Zimovrel, što jasno evocira slike iz prve epizode prve sezone, kada se Robert sa svojom svitom, uključujući i Džejmija, pojavio u Zimovrelu, čime sam haos i kreće. Na koji način će se njihov prvi susret odigrati jedno je od gorućih pitanja koje sebi postavljam još od te davne godine kada je Džejmi, u želji da zaštiti svoju vanbračnu djecu, odlučio da ubije dijete Neda Starka. Taj gnusni, ali neizbježni čin, stavio je Brena direktno na put koji ga je doveo ovdje gdje je sada, u poziciji novog Trookog gavrana, a Džejmija u poziciju jednog od branitelja Zimovrela, što jasno korespondira sa replikom koju Bren ovdje izgovara.

Ovakav rasplet događaja, gdje je Džejmi iz zlikovca kojeg svi mrze prerastao u jednog od najkompleksnijih likova sage, voljenog od većine, je nešto što sam priželjkivala još od prve sezone. S obzirom da se ovdje radi o mom omiljenom liku (čak i tada), čekanje, teoretisanje i priželjkivanje svih ovih godina se konačno isplatilo. Ono što je još ostalo jeste da se, pod uslovom da je Džejmi valonkar, što mislim da jeste, u trenutku dok bude davio Sersi njegova ruka pretvori u plamen (a day will come when you think you are safe and happy, and suddenly your joy will turn to ashes in your mouth, and you will know the debt is paid), čime bi on i zvanično postao Azor Ahai, odnosno Posljednji heroj. Ako se dobro sjećate, Džodžen je najavio da će se kraj, koji će Bren prepoznati, desiti u trenutku kada nečija lijeva ruka bukne u plamen, ako ćemo doslovno, što implicira da će Bren možda biti dio te priče.

Kovanje mača koji donosi svjetlost, takođe korespondira sa razvojem Džejmijevog lika, čime se njegova uloga Posljednjeg heroja dodatno potvrđuje, iako većina vjeruje da će ona pasti na Džona ili Deneris. Ukoliko se ispostavi da je Bren Stark zaista novi Kralj Noći čije je ime možda takođe Brendon, a sjetimo se da je u očima Stare Nen svaki Brendon jedan te isti, ovakav kraj bi dobio na svojoj poetskoj snazi, jer, da Džejmi nije gurnuo Brena kroz prozor, sa namjerom da ga ubije, ništa od ovoga se ne bi ni desilo. Završiti sagu na način gdje nevino dijete igrom slučaja postaje novi vladar noći i zime bilo bi zaista impresivno. Na kraju krajeva, na ovom konfliktu priča i počiva, te na činjenici da je Džejmi modelovan prema liku Kralja Nuade iz irske mitologije.

Džon i Deneris

Svi koji su čitali moje tekstove znaju da je partnerstvo između Džona i Deneris najdosadniji kraj koji sam mogla zamisliti i to ne samo zato što je u kontekstu ove priče on toliko predvidiv, nego i zato što je do sada toliko puta viđen. Sudeći po kraju prošle sezone, ali i ovom trejleru, moja noćna mora je poprimila obrise realnosti. To je što je. Džon i Deneris su najnoviji moćni par Vesterosa koji, po svemu sudeći, niko i ništa zaustaviti ne može. Međutim, tema ovog trejlera, kada su njih dvoje u pitanju, jeste novost koja će ih oboje staviti u vrlo nezgodnu poziciju.

Naravno, govorim o Džonovom porijeklu koje ga sada stavlja u znantnu prednost za presto u odnosu na Deneris, a njihovu vezu na test, jer kada su sa njom počeli nisu mogli ni sanjati u kakvom odnosu su zapravo. Tetka i nećak je možda bolje nego brat i sestra, ali ipak. Još ako tome dodamo podatak da je Deneris najvjerovatnije trudna… Samim tim, svaki kadar u kojem vidimo pokunjenog Džona kako zamišljeno gleda u dalj, u Kriptama, ispred Usud-drveta i slično, je kadar u kojem se Džon pokušava nositi sa novim podacima: da mu je tetka majka, da mu je ljubavnica tetka, da mu je dijete ujedno i brat od tetke, da mu je otac koji ga je čitav život lagao zapravo ujak i možda ono najgore, da na kraju ipak nije Stark i kao takav neće biti Gospodar Zimovrela, te da se sa njim loza Starkova u suštini gasi.

Sa druge, pozitivnije strane, Džon je rođen u Vesterosu i to u legitimnom braku, što ga čini Targarijenom, te svi ovi gore navedeni problemi usljed tog podatka zapravo gube na snazi, jer Targarijeni, kada su u pitanju društvene norme, doslovno mogu šta hoće, a pri tom su i jahači zmajeva. Zmaj kojeg će Džon jahati ove sezone je naravno Rejgal, zmaj koji je ime dobio po njegovom ocu, što je takođe jedna od onih situacija koje smo mogli predvidjeti još prije deceniju, no dobro. Kadar u kojem Džon i Deneris prilaze zmajevima je najvjerovatnije scena u kojoj će Džon prvi put sjesti na zmaja (što je prizor koji Tirion možda gleda) i zajedno sa Deneris odletjeti na sjever u izvidnicu i potragu za Kraljem Noći. Dok se njihovo izviđanje bude odigravalo, a vidjeli smo zmajeve na sjeveru, doduše bez jahača, ali to je ta digitalna manipulacija o kojoj sam govorila na početku teksta, Kralj Noći će napasti Zimovrel, zbog čega vidimo Džoru kao vođu odbrane Džonovog dvorca. Da li Džora u rukama drži Semov porodični mač Heartsbane? Da, vrlo vjerovatno.

Helm's Deep

Prizor Džore, ali i ostalih likova, poput Brijene i Podrika, u formaciji i iščekivanju Kralja Noći, sa kojima ovaj trejler i završava, svojim vizuelnim stilom i generalnom atmosferom strašno podsjeća na Helm's Deep iz “Gospodara prstenova” (The Lord of the Rings), najbolju bitku ikada snimljenu.

Da li će takozvana “Bitka za Zimovrel” uspjeti da opravda očekivanja i da opravda ovo poređenje koje je tu jer su tvorci serije tako željeli, s obzirom da su se tokom osme sezone uglavnom vodili ikonografijom “Gospodara” i njegovim podtekstom, iako je ovdje zapravo riječ o mitu, što “Igra prestola” nikako nije, ostaje da se vidi. Očekivanja su u svakom slučaju podignuta na maksimum, što, kada malo bolje razmislim, uopšte nije dobro. Ni za nas, ni za HBO, ni za Beniofa i Vajsa.

Ostalih sedam važnih trenutaka:

– Ed, Tormund i Berik su živi.

– Gendri kao kovač. Da li ćemo dobiti nove mačeve od valirijskog čelika? Ili samo od zmajstakla?

– Čopor vukova u trku, popmiješan sa konjima i vjerovatno predvođen Nimerijom. Puste želje.

– Džejmi (u ulozi vođe odbrane), i Brijena (kao mašina za ubijanje)na zidinama Zimovrela, umjesto na grani drveta po naređenju “nemrtve” Ketlin Stark.

– Ispred čije statue Veris, Gili i Sansa sjede u Kriptama dok traje Bitka za Zimovrel?

– Ko se nalazi na dvoru sa Sersi Lanister, pored Planine i Kajburna? Striklend i Juron ili možda Sansa?

– I pitanje za kraj, ko gine i čije će oči u ovoj gunguli i haosu poprimiti nijanse plave?

U svakom slučaju, Zimovrel u aprilu, tokom prve tri epizode, pada. Do tada novih, dugo očekivanih susreta… između Džejmija i Brijene, Džona i Brena, Gendrija i Arje, Sandora i Arje, Džona i Arje, Melisandre i Arje…

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vigemark ponovo pisao Tegeltiji: Slučaj sudije Delalića nije jedini

OT

UIO prihvatila zahtjev špeditera: Terminal u Bijeljini neće biti izmješten

OT

Privrednici Srpske ogorčeni zbog poskupljenja struje, traže hitan sastanak

OT

Poslije 10 godina: Voda iz “Crnog vrela” potekla ka banjalučkim selima

OT

Prognoza: Stiže dugo očekivano osvježenje

OT

Rat u Siriji: Pogledajte kako izgleda oslobođeni Han Šejhuna u Idlibu (VIDEO, FOTO)

OT

2 komentari

Isidora Đolović Četvrtak, 7.03.2019., 19:17 at 7:17 pm

Analitično i detaljno! Na mnoge stvari sam tek po čitanju tvog teksta, iz ponovljenog gledanja, obratila pažnju. Naravno, trejler je poslužio nameni: histerija dostiže vrhunac, teorije na sve strane, svaki kadar se tumači i petsto puta stopira, iako svi dobro znamo kako su se svojski potrudili da nam prirede mnoštvo (pa i optičkih) varki.
Prepuštam se iščekivanju. Brzo će nova sezona.:)
Moram priznati da me za sudbinu pojedinih likova (npr. Gendri) nije briga; što se “uparivanja” Džona i Deneris tiče, među retkim sam koji nemaju ništa protiv, baš suprotno, jer je još u knjigama (koje su u mom slučaju prethodile gledanju serije) bukvalno sve ukazivalo na ovakvo zatvaranje kruga, a “Pesma Leda i Vatre”, koliko god višesmislen pojam, posebno obavezuje na takvo ishodište.
Dopada mi se tvoje predviđanje o Džejmiju i verujem da je njegov susret sa Brenom među najzahtevnijim i najiščekivanijim delovima sezone.
U Serseinu trudnoću od početka sumnjam. Znam da ne prate knjige, pa nemaju ni razloga da ispoštuju ono proročanstvo o samo troje dece koje će imati (ionako prekršeno u prvoj sezoni, kada govori o svom i Robertovom prvorođenom sinu), ali mi sve izgleda kao manipulacija, a ne vidim ni svrhu ubacivanju još jednog lanisterskog deteta u priču na samom kraju.
Što se tiče lažnog Egona iliti “mladog Grifa” (ne Grifona) iz knjiga, mislim da ta mogućnost definitivno otpada, što ne znači da neće biti zanimljivo videti kako je Martin raspleo tu (takođe kasno) dodatu zagonetku.
I da li se samo meni učinilo da, u jednom od zamućenih kadrova s početka, vidim Stanisa?

Sve u svemu, hvala na tekstu i nekim novim uvidima.:)

Odgovor
Vladimir Četvrtak, 7.03.2019., 20:40 at 8:40 pm

Mislim da je poprilično nevjerovatno da je Arja preplašena zbog Šetača ili njihovih vojnika, bar običnih. Činjenica da je tako uprljana, vjerovatno i krvava govori da se borba već desila, kao i da je sama Arja aktivno učestvovala, tako da čisto sumnjam da bi se preplašila nakon svega toga, posebno jer je to u suprotnosti sa njenim karakterom.

Opcija da je vaskrsao neko od njenih bližnjih mi se čini vrlo vjerovatnijom, posebno jer se vidi Robovi kip, sa jezovukom pored.

Treća opcija mi je i najpoželjnija, tj sukob sa Planinom. Iako tu mi se čini da je Planina rezervisan za Haunda, kao i Sersei za Džejmija.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više